Αυτοί που έρχονται μέσα από τα τουρνικέ

O Μπiλ Σάνκλι, μια φωτογραφία και ο σεβασμός στους οπαδούς...

| 01/10/2015

Ένα απόγευμα του Απρίλη του 1973 η Λίβερπουλ γιόρταζε στο Άνφιλντ την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε κάποια στιγμή των πανηγυρισμών ένας πιτσιρικάς από το Kop πέταξε ένα κασκόλ της Λίβερπουλ προς τον προπονητή της ομάδας, τον Σκωτσέζο Μπίλ Σάνκλι, τον άνθρωπο στον οποίο ουσιαστικά η Λίβερπουλ χρωστάει τη μεταμόρφωση της από μια ομάδα της δεύτερης κατηγορίας σε μια ομάδα πρωταγωνίστρια σε Αγγλία και Ευρώπη. Πριν προλάβει αυτός να αντιδράσει ένας αστυνομικός που βρισκόταν ακριβώς δίπλα το κλώτσησε μακριά από τα πόδια του σαν να ήταν ένα κουρέλι. Εκνευρισμένος ο Σάνκλι σήκωσε το κασκόλ, το έδεσε γύρω από το λαιμό του και είπε στον έκπληκτο αστυνομικό: «Μην το κάνεις αυτό. Αυτό είναι πολύτιμο».

Δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ο Σάνκλι αποδείκνυε την αγάπη του και τον σεβασμό του για τους οπαδούς. Όταν ήταν προπονητής στην Καρλάιλ συνήθιζε να μιλάει απ’τα μεγάφωνα πριν το παιχνίδι εξωτερικεύοντας στους θεατές την άποψη του για το προηγούμενο παιχνίδι, όσο ήταν στην Γουόρκινγκτον απαντούσε ο ίδιος στα γράμματα των φιλάθλων, λύνοντας τους όλες τις απορίες σχετικά με την ομάδα ενώ ποτέ σ” όλη του την προπονητική καριέρα δεν δίστασε να αγοράσει ο ίδιος εισιτήριο για κάποιον οπαδό που δεν μπορούσε να το πληρώσει. «Θα ήθελα να με θυμούνται σαν κάποιον που προσπάθησε να τους ψυχαγωγήσει» είχε απαντήσει κάποια στιγμή σε μια σχετική ερώτηση και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μπορεί να το αντιληφθεί και ο πλέον αστοιχείωτος διαβάζοντας την επιγραφή που υπάρχει κάτω από το άγαλμα του που βρίσκεται έξω ακριβώς από το Kop: «He made the people happy».

Σε κάποια άλλη στιγμή της ζωής του ο άνθρωπος, που εκτός όλων των άλλων επιτευγμάτων του έγινε γνωστός και για το φημισμένο απόφθεγμα για το ποδόσφαιρο, τη ζωή και το θάνατο, είχε δηλώσει για τους φιλάθλους της Λίβερπουλ:

«Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη σημασία είναι αυτοί που έρχονται μέσα από τα τουρνικέ»

…δήλωση την οποία εύστοχα συνδύασαν οι άνθρωποι της Guardian με την παρακάτω τόσο απλή αλλά και τόσο όμορφη φωτογραφία η οποία, όλως τυχαίως, τραβήχτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1981, ακριβώς την μέρα που συμπληρωνόταν 32 χρόνια από τον θάνατο του Σάνκλι:

Stoke_Turnstile

A spectator enters the ground via the turnstyles during the Premier League match between Stoke City and Norwich City at the Britannia Stadium, 29/9/2013. (Richard Heathcote/Getty Images)

Πηγή: Sombrero.gr