Αφιέρωμα στον David Bowie: «We all could be heroes just for one day...»

Συνέντευξη με τον Γιώργο Μπίλιο για την συναυλία, Κυριακή 15 Μαΐου, 21.30, στο Gazarte

| 13/05/2016

«Κι όμως έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες και ακόμα δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε, όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με τη μουσική του και ταξιδέψαμε με τους στίχους του, ότι ο David δεν είναι ανάμεσά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να τον αποχαιρετίσουμε με τον τρόπο που μας είναι πιο οικείος, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Τραγουδώντας τα τραγούδια του.».

Ετσι ξεκινά η κοινοποίηση του αφιερώματος στον David Bowie υπό τον τίτλο «We all could be heroes just for one day…» που λαμβάνει χώρα την ερχόμενη Κυριακή 15 Μαΐου, στις 21.30, στο Gazarte και συνεχίζει: «Είπαμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια του, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις μουσικές του μεταμορφώσεις και να τα παρουσιάσουμε σε μία και μοναδική συναυλία στην Αθήνα.

»Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των προσφύγων υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες(UNHCR). We all could be heroes just for one day…Εμείς τραγουδώντας κι εσείς δίνοντας μία συνεισφορά για τις ανάγκες των προσφύγων που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους».

Με αφορμή αυτή την συναυλία, ο εκ των συντελεστών, Γιώργος Μπίλιος, απαντά στις ερωτήσεις του Αλέξανδρου Γερασίμου.

μποουι3

 Πως ξεκίνησε η ιδέα για τη συναυλία – αφιέρωμα στο David Bowie και με ποια αφορμή;

Την ημέρα του θανάτου του David Bowie με βρήκε να γυρνάω από ένα ταξίδι στο Βερολίνο κρατώντας στα χέρια μου το βινύλιο από το Blackstar. Ήταν σαν έχανα έναν δικό μου άνθρωπο. Πέρασαν πολλές μέρες μέχρι να συνειδητοποιήσω τί είχε συμβεί. Όταν μπόρεσα να ξεπεράσω την αρχική μου θλίψη γεννήθηκε η ιδέα να οργανώσω ένα tribute στη μουσική του Bowie και να το κάνω όσο το δυνατόν πιο πολυσυλλεκτικό. Ταυτόχρονα το προσφυγικό ζήτημα είχε ήδη ξεσπάσει στην Ελλάδα πολύ έντονο. Μια βόλτα στα καταλύματα του Ελληνικού και η συμμετοχή μου στην παροχή βοήθειας για τους πρόσφυγες με έκαναν να σκεφτώ ότι θα ήταν καλό, εμείς οι μουσικοί, να δείξουμε την ευαισθησία μας προσφέροντας το ελάχιστο δυνατό γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι με τη συμβολή του Gadless, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στην Ύπατη Αρμοστεία, ως τον πιο αξιόπιστο φορέα, για να κάνουμε μια συναυλία αποτίοντας φόρο τιμής στον David Bowie και ταυτόχρονα συγκεντρώνοντας χρήματα για τους ανθρώπους αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Ποιοι καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος;

Όλοι δέχτηκαν την πρότασή μου με ενθουσιασμό και αποφάσισαν να στηρίξουν το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή. Νεκτάριος Nekk Γεωργιάδης (φωνή), Tolis Fasois (φωνή), Gadless (φωνή), George Gaudy (φωνή), Θοδωρής Μαυρογιώργης (φωνή), Lou is (φωνή), Γιώργος Μπίλιος (φωνή), Θοδωρής Ζευκιλής (φωνή), Theodore (φωνή), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πιάνο/πλήκτρα), Στέλιος Πασχάλης (τύμπανα), Γιώργος Βασιλάτος (κιθάρες), Mάριος-Λαζ Ιωαννίδης (κιθάρες), Θοδωρής Kαπετανάκος (μπάσο), Sam Marlieri (σαξόφωνο).

Πόσοι άνθρωποι δουλεύουν για την πραγμάτωση του event;

Εκτός από τους τραγουδιστές και τους μουσικούς θα πρέπει να αναφέρω την Χρύσα την Ματσαγκάνη που τρέχει το event επικοινωνιακά, τον Αντρέα Τοπάλη που επιμελήθηκε της εξαιρετικής αφίσας, τον Γιώργο τον Αλεξανδράκη φωτογράφο και αρχισυντάκτη του City Code, τον Στέφανο τον Ζακόπουλο και τα Warehouse Studios, τον Κώστα Στάμου και τη Χάρι Καράκογλου για την πολύτιμη βοήθειά τους με το promo video και τέλος την Ρέα Κέμου και τον Τάσο Κατέχη από την Ύπατη Αρμοστεία για την στήριξή τους.

Τελικά η αλληλεγγύη είναι το μέσο της σημερινής εποχής για να αντισταθούμε κόντρα σε όσα συμβαίνουν ή έχει γίνει και λίγο της μόδας; Στη δεύτερη περίπτωση χάνεται η ουσία και ο σκοπός της έννοιας.

Μακάρι να ήταν της μόδας η αλληλεγγύη. Θα γινόμασταν καλύτεροι άνθρωποι. Η δική μας προσπάθεια είναι ένα παράδειγμα. Όπως αυτό των ηλικιωμένων ανθρώπων στην Ειδομένη που ανοίγουν τα σπίτια τους για ένα πιάτο φαί και ένα ζεστό μπάνιο στους πρόσφυγες. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αλλά σίγουρα είναι μια λογική λύσης στα καθημερινά προβλήματα. Και δυστυχώς δεν μαθαίνεται. Είναι κάτι που προκύπτει από μέσα σου.

Τα μέσα πως ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα; Υπάρχει αρκετή στήριξη απ’ ό,τι διακρίνουμε.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχει πάρει μια τέτοια διάσταση το event. Αφενός γιατί το επίπεδο της συναυλίας θα είναι εξαιρετικό (το εγγυώνται άλλωστε οι συμμετέχοντες) και αφετέρου θα είμαστε πιο κοντά στον στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλο αυτό είναι εθελοντικό από μεριάς των συντελεστών και ότι επίσης δεν καπελώνεται από κάποια κομματική οργάνωση ή οποιονδήποτε φορέα.

μποουι2

Είναι αυτός ο δύσκολος δρόμος τελικά;

Δεν είναι καθόλου δύσκολος. Απεναντίας νομίζω ότι έτσι πρέπει να λειτουργούμε στη ζωή μας. Χωρίς παρωπίδες και αποκλεισμούς. Η μουσική ενώνει και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα σ’ αυτή την περίπτωση. Το κάλεσμα ήταν σε μουσικούς που είναι πάνω απ΄όλα άνθρωποι. Δεν ζητήθηκε κανένα άλλο πιστοποιητικό. Το μόνο ήταν η αγάπη και ο σεβασμός προς τη μουσική, το έργο και τη ζωή του Bowie και η συμπαράσταση των προσφύγων.

We all could be heroes just for one day…”Εμείς τραγουδώντας κι εσείς δίνοντας μία συνεισφορά για τις ανάγκες των προσφύγων που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους.” Είναι οι στίχοι αυτοί η σημαία και παντιέρα μαζί αυτής της προσπάθειας;

Ο Bowie είχε γράψει το συγκεκριμένο τραγούδι ως καταγγελία απέναντι στον διαχωρισμό των ανθρώπων. Εκείνη την εποχή το τείχος του Βερολίνου αποτελούσε μείζον θέμα. Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το καταπιεστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας βρίσκονταν αντιμέτωποι ακόμα και με τον θάνατο. Αν κάποιος το σκεφτεί καλύτερα και ανάγει το νόημά του στην εποχή που ζούμε τώρα, μπορεί να διαπιστώσει ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους πρόσφυγες. Έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο προκειμένου να ξεφύγουν από έναν πόλεμο χωρίς αύριο. Η σύνδεση είναι αναπόφευκτη.

Υπάρχει σκέψη να επαναληφθεί η βραδιά στο μέλλον ή να συνεχιστεί γενικότερα;

Αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν το σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή. Είμαστε πιο πολύ προσηλωμένοι στο να πετύχει απ΄όλες τις απόψεις η βραδιά της 15ης Μαΐου. Αν και εφόσον, εδώ είμαστε και με χαρά μας θα το επαναλάβουμε.

μποουι4

Συντελεστές

Νεκτάριος Nekk Γεωργιάδης (φωνή) | Tolis Fasois (φωνή) | Gadless (φωνή) | George Gaudy (φωνή) | Θοδωρής Μαυρογιώργης (φωνή) | Lou is (φωνή) | Γιώργος Μπίλιος (φωνή) | Θοδωρής Ζευκιλής (φωνή) Theodore (φωνή)
Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πιάνο/πλήκτρα) | Στέλιος Πασχάλης (τύμπανα) | Γιώργος Βασιλάτος (κιθάρες) Mάριος-Λαζ Ιωαννίδης (κιθάρες) | Θοδωρής Kαπετανάκος (μπάσο) | Sam Marlieri (σαξόφωνο).

Επιμέλεια αφίσας: Andreas Amarildo Topalis

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Promo video – Δημιουργία promo : Artlabor Productions

Σκηνογραφία, Κατασκευές: Μαρία Ασημάκη

Επεξεργασία Εικόνας, Special effects: Χάρη Καρακουλίδου

Σκηνοθεσία: Κώστας Στάμου

Πρωταγωνιστής: Νικήτας Ασημάκης

Ευχαριστούμε τους: Μάνο Λυδάκη , Αριστείδη Ασημάκη, Νίκο Βλάχο

INFO

Facebook: Heroes – Tribute to David Bowie

Κυριακή 15 Μαΐου| Ώρα έναρξης: 21.30

Gazarte: Βουτάδων 34, Γκάζι | Προπώληση από 18/04: μίνιμουμ τιμή εισιτηρίου 5€ στο viva.gr και σε όλα τα viva spots, Public, Seven Spots, Reload, Media Markt και τηλεφωνικά στο 11876.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των προσφύγων.

μποουι1