Αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Οι γυναίκες οργανώνονται και διεκδικούν (και) στον κινηματογράφο

| 04/04/2017

Η ανδροκρατία και στην έβδομη τέχνη, σε όλες της τις εκφάνσεις,  από τις χαμηλότερες αμοιβές μέχρι τους μη πρωταγωνιστικούς ρόλους, είναι ένα φαινόμενο που έχει γίνει ιδιαίτερα κρίσιμο τα τελευταία χρόνια  τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Ευρώπη και, εσχάτως, στην χώρα μας.

Πρόσφατα, μάλιστα, κινηματογραφίστριες όλων των ειδικοτήτων δημιούργησαν την ένωση Women in Film and Television, Greece και έπιασαν δουλειά: από το να μεταδώσουν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν λύσεις, μέχρι να συνεργαστούν με ανάλογες κινήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχει, όμως, και μία ευρωπαϊκή χώρα που τέτοια προβλήματα δεν έχει. Aντίθετα μάλιστα έχει κατακτήσει, και μάλιστα χωρίς να καταφύγει σε ποσοστώσεις, απόλυτα ίση συμμετοχή των γυναικών στο σινεμά και την τηλεόραση.Σε όλα τα πόστα, δημιουργικά και διοικητικά.

Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που στο αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο», που διοργανώνουν από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στην Ταινιοθήκη η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Women in Film and Television, Greece, η Σουηδία παίζει βασικό ρόλο.

Η σουηδική πρεσβεία και το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ανήκουν στους διοργανωτές, ενώ τιμώμενο πρόσωπο είναι η Ελεν Αλσον, παραγωγός, σκηνοθέτις αλλά και στέλεχος στο Σουηδικό Κέντρο Κινηματογράφου και μέλος της γυναικείας ομάδας εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Αλσον θα πάρει μέρος στη συζήτηση με θέμα την ανισότητα των φύλων στον οπτικοακουστικό χώρο που θα γίνει την Παρασκευή (7 μ.μ.), παρέα με τις Ελληνίδες σκηνοθέτιδες Ολγα Μαλέα και Βάλερι Κοντάκος, μέλη και οι δύο του νεοσύστατου WIFT, και τη Μαρία Κομνηνού της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Θα προβληθούν και δύο ταινίες της. Διότι το αφιέρωμα περιέχει προφανώς κυρίως ταινίες, πέντε ταινίες γυναικών.

Ξεχωρίζει (σε πρώτη ελληνική προβολή) η ινδική «Κραγιόν κάτω από την μπούργκα» (Lipstick Under My Burkha) της Αλανκρίτα Σριβαστάβα, που πρόσφατα έγινε παγκόσμια είδηση γιατί κόπηκε στη χώρα της από την αρμόδια για άδειες προβολής επιτροπή με το σκεπτικό ότι «αφορά κυρίως τις γυναίκες, έχει ερωτικές σκηνές, προσβλητικές λέξεις, ηχητική πορνογραφία και μια ιδιαίτερη ευαισθησία για ένα ειδικό κομμάτι της κοινωνίας».

κραφγιο

Η ταινία αναφέρεται σε τέσσερις μαχητικές γυναίκες που κυνηγούν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους σε μικρή πόλη της Ινδίας μέσα από μικρές, επαναστατικές πράξεις (όπως αυτή που περιγράφει ο τίτλος).

Η σκηνοθέτις κατήγγειλε τη λογοκρισία ως «αναχρονισμό» και αναρωτήθηκε σε συνέντευξή της: «Γιατί οι γυναίκες-αντικείμενα των ανδρικών φαντασιώσεων να γίνονται αποδεκτές στο σινεμά και όχι εκείνες που αποφασίζουν μόνες τους για τον εαυτό τους; Η Ινδία συνεχίζει να πνίγει τις φωνές των γυναικών».

Η πρεμιέρα του αφιερώματος θα γίνει την Παρασκευή με μια πιο γκλάμορους, σουηδική ταινία του 2009, παραγωγής της Ελεν Αλσον, το «Pure» (Αγνή) της Λίσα Λάνγκσεθ, με πρωταγωνίστρια τη Σουηδέζα Αλίσια Βικάντερ, πολύ πριν πάρει το Οσκαρ με το «Κορίτσι από τη Δανία» (2015).

Ερμηνεύει μια 20χρονη παθιασμένη με την κλασική μουσική, που σαγηνεύεται από έναν μεγαλύτερό της μαέστρο.

Η δεύτερη ταινία της Αλσον που θα προβληθεί, είναι το ντοκιμαντέρ «Μπρα ντε φερ από τη μοναξιά», που συν-σκηνοθέτησε με τη Λίσα Μούντε, με ηρωίδα νεαρή Σουηδέζα πρωταθλήτρια του μπρα ντε φερ.

 «Συμμορία του Burlesque», της Ράμα Ράου |
tainia-raou

Θα προβληθούν δύο ακόμα ντοκιμαντέρ. Η «Συμμορία του Burlesque» (League of Exotique Dancers) της Ινδής Ράμα Ράου, που ζει και εργάζεται στον Καναδά, με θέμα ηλικιωμένες σταρ του μπουρλέσκ που μεσουράνησαν το ’50 αντιμετωπίζοντας σεξισμό και προκαταλήψεις.

Και, τέλος, το πολυβραβευμένο και με εξαιρετική αποδοχή στο εξωτερικό ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη «Exotica, Erotica, Etc.».

«Exotica, Erotica, Etc.», της Ευαγγελίας Κρανιώτη |

tainia-kraniotiΕπί εννέα χρόνια η εικαστικός και φωτογράφος μπάρκαρε δώδεκα φορές, η μόνη γυναίκα πάνω σε ελληνικά φορτηγά και τάνκερ, έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ειρηνικό και έζησε από κοντά τους έρωτες και τη μοναξιά των ναυτικών.

Με στοιχεία από την ΕΦΣΥΝ

Δύο ταινίες την ημέρα με ελεύθερη είσοδο. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου (μετρό Κεραμεικός), τηλ.: 210-3609695.