Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

«Βίοι Παράλληλοι»: «Κήποι Κρεμαστοί»

Μπαλάντες για τους μπάσταρδους που γέννησαν οι δρόμοι…

| 08/12/2016

Οι «Βίοι Παράλληλοι» είναι δύο παλιοί μας γνώριμοι, ο Ιωσήφ Πρίντεζης (Νέα Τάξη Πραγμάτων) και ο Χρήστος Πακιώτης (Μέγας, Ογδόντα4). Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν το νέο κοινό τους project και ομολογώ ότι κατάφεραν να με κάνουν να τους ακούω για καμιά δεκαριά μέρες, πράγμα που για ανθρώπους της φάρας των «μουσικογραφιάδων» δεν είναι και πολύ εύκολο.

Δεν είναι η αγάπη και έφεσή μου στο hip hop υπεύθυνες για το «κόλλημα». To  «Κήποι Κρεμαστοί» (αυτοέκδοση) βασίζεται μεν στο τρόπο παραγωγής του hip hop αλλά θα το περιόριζε μια τέτοια κατηγοριοποίηση. Εγώ άκουσα ένα βαθιά ανθρώπινο και ζεστό δίσκο, έκφραση της συναισθηματικής και καλλιτεχνικής ωριμότητας των δύο συντελεστών του, ανοικτό σε ήχους και επιρροές, εγχώριες και άλλες, χωρίς μουσικές και στιχουργικές εμμονές.

%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%bf%ce%b9-1

Το άλμπουμ έχει μια σειρά από κομμάτια που τα περισσότερα μιλάνε στην ακοή και τη σκέψη σου πραγματικά. Να πω για το «Γκράντε» και τη «Τόνια»; Για το, σε κλίμα Παπάζογλου, «Το κορίτσι που μιλούσε με τα αδέσποτα», το τανγκό «Λυκαβηττός», το εσωτερικά λυρικό «Κέρβερος»; Την εύστοχη ειρωνεία και το σαρκασμό του «Διαδρομή» παρέα με το φίλο τους Σπύρο Γραμμένο; Τη μπλουζιά του «Κήποι Κρεμαστοί»; Τη ζεϊμπεκιά του «Στου Βαγγέλα τη φωλιά»;

Ο Πρίντεζης ανέκαθεν μου άρεσε σαν παραγωγός – ποιος δεν θυμάται την «Απουσία» και τα «Κεριά» ή τη προσαρμογή του «Ένας κόμπος η χαρά μου» – και εννοείται σαν φωνή. Έχει άλλωστε μια από τις δυο – τρεις καλύτερες φωνές σε ηχόχρωμα στο hip hop χώρο. Αυτή η εναλλαγή των τραγουδιστικών μερών του Πρίντεζη με το ραπ του Πακιώτη δένει με πολύ λειτουργικό τρόπο. Το «Φως» και το «Εξέδρα» είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%bf%ce%b9-3

Το «Κήποι Κρεμαστοί», αν είχε κυκλοφορήσει τη δεκαετία του ‘90 με το τότε ενδιαφέρον όλου του μουσικού κυκλώματος που ανακάλυπτε το σύγχρονα ελληνόφωνο ήχο (δισκογραφικές, περιοδικά, ραδιόφωνα κλπ) θα είχε προκαλέσει μεγάλη φασαρία. Από μια άποψη ευτυχώς που βγήκε τώρα και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όπως του αξίζει. Σαν ένα πολύ καλό και ουσιαστικό άλμπουμ.

Βρείτε το album στα: iTunes, Google Play, Spotify, Apple Music, Deezer

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…