Βραζιλιάνικες εκλογές- Και καταδικασμένος και φαβορί ο πρώην πρόεδρος της χώρας

Προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα παρόλο που δεν μπορεί να συμμετάσχει καν στην διαδικασία

| 08/03/2018

Σε νέα απόρριψη κατέληξε το αίτημα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να μην προφυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά πριν εξαντληθούν τα ένδικα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του, από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Ενώ η καταδίκη σε κάθειρξη 12 ετών του Λούλα για παθητική διαθφορά επικυρώθηκε τον Ιανουάριο από εφετείο, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έρχεται να κάνει ακόμα πιο πιθανή την έναρξη της έκτισης της ποινής σε λίγες εβδομάδες, αν και έχει ασκήσει έφεση σε ανώτερα δικαστήρια.

Ο Λούλα, ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας που προήλθε από την εργατική τάξη, πιστώθηκε την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων της περασμένης δεκαετίας κι είναι γνωστό ότι σκόπευε να διεκδικήσει εκ νέου το ύπατο αξίωμα της λατινοαμερικανικής χώρας στις εκλογές του Οκτωβρίου. Προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, μάλλον δεν θα κατορθώσει να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, καθώς ο νόμος το απαγορεύει σε οποιονδήποτε πολιτικό η καταδίκη του οποίου για ποινικό αδίκημα επικυρώνεται σε δεύτερο βαθμό.

Αυτή η απαγόρευση είναι και η πιθανότερη, καθώς ο Λούλα εμπλέκεται σε 6 δίκες για υποθέσεις διαφθοράς. Συνεπώς, είναι απίθανο να έχει κριθεί αθώος σε όλες, από τα εφετεία ή τα ανώτατα δικαστήρια, μέχρι τον Οκτώβριο.

Σε μία δημοσκόπηση της εταιρείας MDA, ο Λούλα φαίνεται να κερδίζε με ευκολία τις επερχόμενες εκλογές. Στον δεύτερο γύρο θα συγκέντρωνε το 44% των ψήφων, κατά την έρευνα αυτή σε δείγμα 2.002 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, το 46,7 των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν θα ψήφιζε ποτέ τον Λούλα, λόγω της ανάμειξής του σε υποθέσεις διαφθοράς.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr