Επιστολές αναγνωστών / Αναδημοσιεύσεις απόψεων

Οι «καλοί τρόποι» της αστικής δημοκρατίας αυτοκτονούν στον Τάμεση

Τί αναδεικνύουν οι διεργασίες για την επανάληψη του δημοψηφίσματος

| 25/06/2016

Ανεξάρτητα από τις ερμηνείες και τις αναλύσεις για το τί σημαίνει και τί όχι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία, για το αν, κατά πόσο και πώς μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση των πραγματικών, ταξικών συμφερόντων των Βρετανών, αλλά και των λαών που βρίσκονται κάτω από τον ζυγό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μάζεμα υπογραφών για την επανάληψη της διαδικασίας είναι μια ηχηρή υπόμνηση για τα απελπιστικά πεπερασμένα όρια της αστικής δημοκρατίας.

Ηδη, τα συστημικά ΜΜΕ – και στην Ελλάδα – δεν μπορούν να κρύψουν την «συγκίνηση» και τους πανηγυρισμούς τους για την πιθανότητα επανάληψης του δημοψηφίσματος. Μεταδίδεται ότι έχουν ήδη μαζευτεί περισσότερες από 1.000.000 υπογραφές «προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ» (skai.gr), την στιγμή που ένα «παραθυράκι» της σχετικής βρετανικής νομοθεσίας χρειάζεται 100.000 υπογραφές για να εισαχθεί το θέμα σε συζήτηση στη Βουλή.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν 100.000 κάτοικοι του Λονδίνου – υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ – υπέγραψαν υπέρ του να κηρύξει το Λονδίνο την ανεξαρτησία του και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Προτιμούν, δηλαδή, να «καντονοποιήσουν» την χώρα τους… για να μείνει «ενωμένη η ΕΕ. Τόσο «ενωτικοί»…

Συγκεκριμένα, με το σχετικό αίτημα στον ιστότοπο change.org ζητείται από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να «κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ που συναντώνται στο Βερολίνο για να συζητήσουν για το Brexit δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν «να μας πάρει την Ευρώπη μας».

«Είμαι βέβαιος ότι τα κράτη αυτά θα στείλουν ως μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει την Ευρώπη μας, το σχέδιο αυτό ειρήνης και σταθερότητας», δήλωσε πριν από την συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, είπε ότι η πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πολύ πιο περιορισμένη μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η μείωση της πρόσβασης θα είναι το «τίμημα» της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα επωφεληθούν αντίπαλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως αυτά του Άμστερνταμ και της Φραγκφούρτης.

«Πριν από λίγα χρόνια, το Λονδίνο καταχώριζε διαφημίσεις στην ασιατική έκδοση των Financial Times που έλεγαν ότι αυτή ήταν η πόλη στην οποία έπρεπε να πάει κανείς εάν ήθελε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Τώρα δεν θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια διαφημιστική καταχώριση (…) οι Ασιάτες θα πηγαίνουν στο Άμστερνταμ ή στη Φραγκφούρτη αντ’ αυτού».

Το ότι τέτοιου είδους απειλές και προειδοποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό και σίγουρα όχι την βρετανική εργατική τάξη που εξαθλιώνεται συνεχώς, δεν αλλάζει το γεγονός, αντίθετα το υπογραμμίζει, ότι το κεφάλαιο και οι «ενώσεις» του τύπου ΕΕ έχουν μόνο μία και αποκλειστικά «αξία»: Το κεφαλαιοκρατικό κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται ολοφάνερο και μάλιστα πολύ άμεσα μετά το κλείσιμο της κάλπης, είναι ότι το κεφάλαιο δεν πρόκειται να αφήσει «αμαχητί» ακόμη και την ελάχιστη πιθανότητα να πιστέψει πραγματικά κάποιος λαός ότι μπορεί να έχει έστω και την ψευδαίσθηση «λόγου» για την ζωή του μέσα στην «δημοκρατία» των αφεντικών. Οχι πια. Διότι σε εποχές άγριας, ολομέτωπης και συνολικής επίθεσης σε λαϊκά δικαιώματα και εργατικές κατακτήσεις, οι «καλοί τρόποι» του αστικού εποικοδομήματος, η κυνική ρητορία περί «δημοκρατίας», «λαϊκής κυριαρχίας» και «σεβασμού» της «λαϊκής θέλησης» πάνε «περίπατο».

Εν προκειμένω στον Τάμεση. Και μετά πέφτουν μέσα του…

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.