Γαλλία: Αστυνομικός με όπλο σε διαδήλωση κατά και των δύο προεδρικών υποψηφίων

Ένταση και σφοδρή αντιπαράθεση ενόψει του β' γύρου

| 28/04/2017

Βγάζοντας το όπλο του και σημαδεύοντας τους διαδηλωτές αντέδρασε μοτοσυκλετιστής της γαλλικής αστυνομίας όταν περικυκλώθηκε από διαδηλωτές στην πόλη της Ρεν, οι οποίοι διαδήλωναν με το σύνθημα «Ni Le Pen, Ni Macron», δηλαδή ούτε την Λε Πεν αλλά ούτε τον Μακρόν ενόψει της αναμέτρησης του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα μ ε μαρτυρίες που φιλοξενούνται στο Le Télégramme και 20 Minutes Rennes, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών βρέθηκε αντιμέτωπη με τον αστυνομικό ο οποίος απομονώθηκε και δέχτηκε χτυπήματα με ξύλα στο κράνος. Αντιδρώντας έβγαλε όπλο και στόχευσε την ομάδα των διαδηλωτών αλλά ευτυχώς το επεισόδιο έληξε εκεί με τον αστυνομικό να ανεβαίνει στην μοτοσυκλέτα και να απομακρύνεται.

Διαδηλώσεις υπέρ της μη ψήφισης ούτε του ενός ούτε του έτερου διεκδικητή του προεδρικού θώκου στις 7 Μάη πραγματοποιούνται από την περασμένη Κυριακή σχεδόν καθημερινά σε διάφορες πόλεις. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν στην Ρεν, στην Ναντ, που είναι φοιτητούπολη, ενώ αναβρασμός επικρατεί στα περισσότερα λύκεια, κυρίως του Παρισιού, όπου η πλειοψηφία των μαθητών, παρά το ότι δεν ψηφίζει, τάσσεται ενάντια και στους δύο.

Την  ίδια ώρα, το σύνολο των ΜΜΕ έχει εξαπολύσει επίθεση κατά του Ζαν Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της κίνησης France Insoumise που διεκδίκησε με αξιώσεις να περάσει στον β’ γύρο,  ο οποίος ουσιαστικά με τη δήλωσή του την Κυριακή το βράδυ μετά τα πρώτα αποτελέσματα, λέγοντας ότι είναι ένα αποτέλεσμα που κάνει χαρούμενους τους ολιγάρχες της Γαλλίας, αρνήθηκε να στηρίξει τον Μακρόν απέναντι στην Λε Πεν.  Η κίνηση France Insoumise έχει ξεκινήσει διαδικασία ψηφοφορίας στο εσωτερικό της από την Τετάρτη, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 2 Μάη, κατά την οποία οι υποστηρικτές της (όσοι έχουν δηλωθεί στην επίσημη πλατφόρμα) καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών επιλογών: λευκό – άκυρο,  αποχή ή στήριξη στον Μακρόν.  Το αποτέλεσμα δεν δεσμεύει φυσικά απαραίτητα τον ίδιο τον Μελανσόν ενώ το Γαλλικό ΚΚ έχει σχεδόν ανοιχτά βγει υπέρ Μακρόν ενάντια στην Λε Πεν.

Σε λεπτή ισορροπία και το συνδικάτο της CGT που με ανακοίνωση, την Τετάρτη, διευκρινίζει ότι οι διεκδικήσεις και οι στόχοι του ισχύουν και ο αγώνας συνεχίζεται , τονίζει τις ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων από το 2002 μέχρι σήμερα για την άνοδο του Εθνικού Μετώπου λόγω των πολιτικών τους, κάνει ειδική επικριτική αναφορά στον νόμο Μακρόν, θυμίζει ότι η CGT έχει ανοιχτό μέτωπο με το φασισμό και το Εθνικό Μέτωπο διεξάγοντας καμπάνια εναντίον του και αποκαλύπτοντας τον μη φιλολαϊκό του χαρακτήρα από τις αρχές του 2016. Στην ανακοίνωση το συνδικάτο,  αποφεύγει να καλέσει σε ψήφιση του Μακρόν και αυτό παρά το ότι πχ το 2012 είχε καλέσει σε ψήφιση του Ολάντ έναντι του Σαρκοζί, πυροδοτώντας μαζικές επιθέσεις εναντίον του για «ίσες αποστάσεις» κ.λπ.