Γαλλία: «Διχασμός» Μακρόν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Προεκλογικό και τεταμένο το κλίμα

| 01/05/2017

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε στους δρόμους τους Παρισιού για την εργατική Πρωτομαγιά σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο λόγω του επικείμενου β’ γύρου των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με την  CGT  στις διάφορες συγκεντρώσεις που έγιναν για την Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα, συμμετείχαν περίπου 280.000 διαδηλωτές, αριθμό που η αστυνομία μειώνει στους 140.000. Όπως σχολίαζαν δημοσιογράφοι γαλλικών ΜΜΕ, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια,  έκαναν την εμφάνισή τους σε διαδηλώσεις πανό και συνθήματα έντονα πολιτικά, με  λόγια ή με την μορφή των Μάρξ, Λένιν, Λούξεμπουργκ αλλά και Ένγκελς! Ενώ έντονος ήταν και ο αντιφασιστικός χαρακτήρας τους λόγω της συμμετοχής της Λε Πεν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τα εργατικά συνδικάτα καθώς CGT, FSU, Solidaires και Force Ouvrière συμμετείχαν σε κοινή συγκέντρωση στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας  με κύριο σύνθημα «να δοθεί τέλος στις κοινωνικές και εργασιακές υποχωρήσεις που στρώνουν το έδαφος για την ακροδεξιά».  Οι τρεις πρώτες συνδικαλιστικές  οργανώσεις (η πρώτη βρίσκεται πιο κοντά στο Γαλλικό ΚΚ χωρίς όμως να έχουν κοινές θέσεις πλέον σε αρκετά θέματα, η δεύτερη είναι η μεγαλύτερη οργάνωση εκπαιδευτικών, η τρίτη πρόσκειται στην ευρύτερη αριστερά) κάλεσαν να μπει «φρένο» στην ακροδεξιά, αποφεύγοντας, όμως, επισταμένα να καλέσουν σε ψήφο υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν, στάση που έχει πυροδοτήσει ασφυκτικές πιέσεις και επιθέσεις σε βάρος τους.  Την ίδια  θέση έχει υιοθετήσει και ο επικεφαλής της  κίνησης France Insoumise, Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος επίσης δέχεται βροχή επικρίσεων για την άρνησή του να καλέσει ανοιχτά σε ψήφο υπέρ του Μακρόν απέναντι στην Λε Πεν.  Η Force Ouvrière παραδοσιακά δεν παίρνει θέση  στο β’ γύρο των προεδρικών, και δεν καλεί για την υπερψήφιση κανενός, στάση που τηρεί και αυτή τη φορά.  Από τα συνθήματα που ξεχώρισαν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, από τον κόσμο ήταν το «Ni Le Pen, ni Macron».

Στην ξεχωριστή τους διαδήλωση, η CFDT, που βρίσκεται πιο κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, και η συνδικαλιστικών οργάνωση των εκπαιδευτικών UNSA, έθεσαν ως κύριο θέμα την ψήφο υπέρ του Macron, προκειμένου να απορριφθεί «το αντιδραστικό όραμα» του Εθνικού Μετώπου. Από τις ομιλίες δεν έλειψαν οι επικρίσεις για όσους δεν στηρίζουν σαφώς τον Εμμανουέλ Μακρόν.

heurts

Επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων στο Παρίσι ανάμεσα σε διαδηλωτές που συμμετείχαν στο Black Block, και είχαν διαχωριστεί από την υπόλοιπη πορεία, και σε αστυνομικούς. Κατά τη διάρκειά τους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές, ο αριθμός των οποίων δεν ήταν σαφής μέχρι αργά το βράδυ, ενώ έγιναν και 5 προσαγωγές.