«Είμαστε οργισμένοι εργάτες»!

Με άγρια καταστολή και βία απαντά η γαλλική κυβέρνηση στον απεργιακό αποκλεισμό των διυλιστηρίων

| 24/05/2016

«Ελπίζουμε πως και άλλοι σύντροφοι θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση. Όπως είπαμε δεν καταστρέφουμε τίποτα. Είμαστε οργισμένοι εργάτες και απογοητευμένοι πολίτες»!

Ετσι απαντά ένας εργάτης απεργός της γαλλικής πετρελαιοβιομηχανίας στην κυβέρνηση της χώρας του, η οποία, σήμερα τα ξημερώματα, έστειλε ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας για να σπάσει τον απεργιακό αποκλεισμό έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της «Esso» και των δεξαμενών του Φο-συρ-Μερ στην περιοχή της Μασσαλίας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στον αντιδραστικό νόμο που σαρώνει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα και παρά την σθεναρή αντίσταση των εργατών, κατάφερε να σπάσει τον αποκλεισμό σε τουλάχιστον ένα διυλιστήριο.

Οπως μεταδίδουν τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το γνωστό «επιχείρημα» περί… «ομηρίας» των «καταναλωτών» από τους απεργούς! Σύμφωνα με τις αρχές, οι δυσκολίες στον ανεφοδιασμό επέφεραν πλήρη ή μερική έλλειψη ορισμένων τύπων καυσίμου σε περίπου 1.500 από τα 12.000 πρατήρια της χώρας.

«Τα ΜΑΤ έφτασαν περίπου στις 04:30. Έκαναν χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών» δήλωσε στο Reuters ο Ολιβιέ Ματε, εκπρόσωπος των συνδικάτων και επικαλείται η Le Monde.

«Η βία που χρησιμοποιήθηκε ήταν πρωτοφανής» δήλωσε ο Εμμανουέλ Λεπίν, ομοσπονδιακός γραμματέας του πετρελαϊκού κλάδου της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT. Σύμφωνα με τους δύο εκπροσώπους, πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν με την αστυνομία.

Την αντίθεση του στον αποκλεισμό των διυλιστηρίων και στις αποθήκες καυσίμων εξέφρασε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αποκλεισμός είναι μια στρατηγική που υποστηρίζεται από μια μειοψηφία, η οποία είναι αντίθετη στην εργασιακή νομοθεσία».

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των μπλόκων στα διυλιστήρια.

«Η εργατική νομοθεσία δεν θα αποσυρθεί, όπως απαιτούν οι απεργοί. Περισσότερα διυλιστήρια θα απελευθερωθούν από τους καταληψίες» διαβεβαίωσε ο κ. Βαλς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος επέκρινε τους αποκλεισμούς ως «μη θεμιτούς», επανέλαβε το πρωί της Δευτέρας ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να τους σταματήσει.

Είναι προφανές ότι αν για την γαλλική αστική κυβέρνηση είναι επιλογή η επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα με κάθε μέσο και με άγρια καταστολή, η απάντηση της γαλλικής εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού συνολικά, με την αντίστασή του, είναι μονόδρομος.