Γαλλία: Επιβλήθηκε ο αντεργατικός νόμος...

... παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στην βουλή

| 21/07/2016

Ο αντεργατικός νόμος που σαρώνει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα και ξεσήκωσε την εργατική τάξη της Γαλλίας και τον λαό ενάντιά του, με μαζικές, πολύμηνες κινητοποιήσεις και σκληρές συγκρούσεις με τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, επιβλήθηκε τελικά χθες από την γαλλική κυβέρνηση, χωρίς ψηφοφορία από την βουλή, με την χρήση του άρθρου 49, παράγραφος 3 του συντάγματος.

Οπως αναφέρει η DW, σύμφωνα με το άρθρο, ο πρωθυπουργός μπορεί να παρακάμψει τη βουλή εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου και εφόσον δεν υποβληθεί πρόταση μομφής εντός 24 ωρών. Τότε αναγνωρίζεται τελικά ως νόμος του κράτους. Το 24ωρο λήγει το απόγευμα, στις 16.30 τοπική ώρα, και για την ώρα δεν διαφαίνεται πρόταση μομφής στον ορίζοντα.

Το κοινοβούλιο της χώρας ήταν ήδη από χθες μισοάδειο και αύριο κλείνει για τις θερινές διακοπές. Η κυβέρνηση είχε ήδη παρακάμψει τη Βουλή κατά την πρώτη ανάγνωση, προκαλώντας την οργή της αριστεράς, που θεωρούσε απαράδεκτη τη χρήση του συγκεκριμένου άρθρου από «σοσιαλιστική» κυβέρνηση.

Ωστόσο, με δεδομένη τη διάσπαση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, η κυβέρνηση δεν είχε καμία ελπίδα, ή τουλάχιστον φοβήθηκε αυτό το ενδεχόμενο, να περάσει το νόμο με ψηφοφορία. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών Μπρούνο Λερού θέλησε να φανεί αισιόδοξος για το μέλλον. «Όταν ο νόμος μπει σε εφαρμογή, οι αμφισβητίες θα σιγήσουν», δήλωσε μέσα στη γενική αδιαφορία όσων ετοιμάζονται για τις διακοπές τους.