Γαλλία: Μακρόν νέος πρόεδρος μεν αλλά...

Η μεγαλύτερη αποχή από το 1969, συν άκυρα - λευκά, το χαρακτηριστικό της κάλπης

| 07/05/2017

Όπως και στον α’ έτσι και στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύεται αναμενόμενο. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας, με βάση τα πρώτα υπάρχοντα στοιχεία που προέρχονται από τις εκτιμήσεις αποτελέσματος του Ινστιτούτου Ipsos, περίπου 20 εκατομμύρια ψήφους και ποσοστό 65,5%. Η Μαρίν Λε Πεν, όπως ακριβώς αναμενόταν, δεν φτάνει στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Συγκεντρώνει όμως το εντυπωσιασιακότατο νούμερο των 11 εκατομμυρίων ψήφων και ποσοστό 34,5%.

Τα βασικά χαρακτηριστικά, που ήδη αποτυπώνονται, είναι η πολύ μεγάλη αποχή, η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 1969 σε β’ γύρο προεδρικών εκλογών! Μάλιστα είναι μία από τις ελάχιστες φορές στη Γαλλία που η αποχή αυξάνεται αντί να μειώνεται ανάμεσα στον α’ και στον β’ γύρο. Φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 25% και τα 12 εκατομμύρια ψήφους. Επίσης, αμελητέα δεν είναι ούτε τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια τα οποία αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια, με βάση πάντα τις ίδιες πρώτες εκτιμήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη γαλλική εκλογική νομοθεσία, τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια δεν συνυπολογίζονται για το τελικό αποτέλεσμα σε ποσοστά στις προεδρικές εκλογές (κάτι που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς πλασματικό το ποσοστό που όλοι βλέπουμε) αλλά μετρούν κανονικά στην καταμέτρηση ψήφων στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες ακολουθούν σε σχεδόν ένα μήνα. Μάλλον διόλου τυχαία, ο Ζ. Λ. Μελανσόν σχολίαζε ότι δεύτερη δύναμη δεν είναι η Λε Πεν αλλά το «μέτωπο» αποχής – άκυρων – λευκών…

Η ΕΕ έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή της για την εκλογή Μακρόν, όπως και σειρά άλλων ευρωπαϊκών ηγεσιών, επισήμως ως «αντι-Λε Πεν» ανεπισήμως ως έναν πιστό θιασώτη, τουλάχιστον με βάση τα λεγόμενά του, των ευρωπαϊκών συνθηκών και κυρίως των ορίων για το χρέος και το έλλειμμα.  Παρά την προσπάθειά του, προεκλογικά, να είναι όσο το δυνατόν πιο ασαφής ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική η γαλλική οικονομία, ο Μακρόν δεν έχει καταφέρει να κρύψει την απόλυτη προσήλωσή του στην ενίσχυση των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων και όταν πιέστηκε, τις τελευταίες ημέρες, να τοποθετηθεί ως προς τον νέο εργασιακό νόμο που προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων στη Γαλλία, επανέλαβε ότι όχι απλώς συμφωνεί με τις προβλέψεις του αλλά τις θεωρεί πολύ «χαλαρές».

Το δίλημμα ανάμεσα στον βάρβαρο καπιταλισμό και στη βαρβαρότητα του φασισμού δεν «πέρασε» όμως αμαχητί από τη γαλλική κοινή γνώμη. Ήδη, πριν καν σταθεροποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα, ΜΜΕ που στήριξαν τον Μακρόν με πάθος, στηλιτεύοντας σκληρά τη στάση του Ζαν Λυκ Μελανσόν και του συνδικάτου της CGT, να μην δώσουν σαφές μήνυμα υπερψήφισής του, (όπως η Liberation) φιλοξενούν άρθρα όπου κάνουν λόγο για «πιεσμένη νίκη». Υποστηρίζουν ότι είναι πρωτοφανής η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα, σε μια εκλογική αναμέτρηση που απέναντι στον Μακρόν βρίσκεται η Λε Πεν, εκτιμούν ότι αυτό εκφράζει βαθιά δυσφορία και δυσαρέσκεια για τις προτάσεις Μακρόν, αποσαφηνίζουν ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του το μήνυμα, και προειδοποιούν ότι αν δεν εισακουστούν οι ανησυχίες των Γάλλων εργαζομένων ότι η πολιτική Μακρόν είναι λαίλαπα για τα δικαιώματά τους, τότε είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου, να υπάρξει «έκρηξη».

Κοινή πεποίθηση, δε, ότι με δεδομένο ότι ο Μακρόν δεν έχει οργανωμένο δικό του κόμμα, η επικείμενη μάχη των βουλευτικών πιθανότατα θα είναι η πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία γιατί εκεί εκτιμάται ότι θα εκφραστεί και η δυσφορία που δεν επέλεξε στο β’ γύρο…