Γαλλία: Στα «μαλακά» για το ..«ξεδόντιασμα» των Ρομά για κάλυψη εξόδων

«Απαλό χαστούκι» της δικαιοσύνης στο ρατσιστή σύμβουλο έξω από την Γκρενόμπλ

| 29/11/2017

Το ζήτημα δεν είναι ότι δεν εισακούστηκε. Ούτε ότι καταδικάστηκε. Ούτε ότι τα λεγόμενά του αυτά αποκηρύχθηκαν ακόμη και από εκείνους που τον στήριζαν. Το ζήτημα είναι ότι τα είπε. Και πιθανότατα δεν τα έλεγε πρώτη φορά. Και μέχρι να γίνει γνωστό ευρύτερα και να υπάρχουν αντιδράσεις από γνωστούς χώρους, πιθανώς τέτοιου ύφους και περιεχομένου απόψεις να είχαν διατυπωθεί, ορισμένοι να είχαν συμφωνήσει ανοιχτά και ακόμη περισσότεροι να είχαν κουνήσει συναινετικά το κεφάλι σιωπηλά.

Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται για τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Φρανκ Σινισί, στην γαλλική κοινότητα Φοντέν, πολύ κοντά στην  πόλη Γκρενόμπλ, ο οποίος σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε ταχθεί υπέρ της «αφαίρεσης των χρυσών δοντιών» από τους Ρομά της περιοχής προκειμένου η κοινότητα, δια του «τρόπου» αυτού να βρει τα χρηματικά μέσα να «τους ταΐσει και να τους στεγάσεις». Η «απίθανη ιδέα» του Σινισί καταγράφηκε σε βίντεο από την τοπική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος και δημοσιοποιήθηκε.

Ο Σινισί, ο οποίος είχε εκλεγεί (με τι άλλο;) με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είχε υποστηρίξει, σε συνεδρίαση του περασμένου Φεβρουαρίου, ότι οι Ρομά θα μπορούσαν να«αυτοχρηματοδοτηθούν» καθώς «αρκεί, σε επίπεδο δήμου, να επενδύσουμε, να τους πληρώσουμε τον οδοντίατρο. Ναι, εξηγούμαι, να τους πληρώσουμε τον οδοντίατρο, να τους βάλουμε δόντια από νικέλιο, να πάρουμε τα χρυσά δόντια τους. Νομίζω ότι μ’ αυτό ακριβώς θα τραφούν και θα στεγαστούν».

Οι δηλώσεις του ηχογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν από τον ιστότοπο της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ακολούθησαν μεγάλες αντιδράσεις και διώξεις από το δήμο και άλλες οργανώσεις για «υποκίνηση (φυλετικών) διακρίσεων ή μίσους». Υπό την πίεση του αποτροπιασμού το Εθνικό Μέτωπο τον διέγραψε λίγο αργότερα. Το Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 μηνών με αναστολή, πρόστιμο 2.000 ευρώ και τετραετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Ωστόσο, πιστεύει πραγματικά κανείς  ότι ο Σινισί είναι κάποιος «μεμονωμένος» ακραίος; Και ότι ήταν «εκτός γραμμής» Εθνικού Μετώπου; Και πολύ περισσότερο, πιστεύει κανείς ότι ο Σινισί, και ο κάθε Σινισί, δεν είχε εκφραστεί αναλόγως, και στο παρελθόν (προφανώς όχι μόνο για τους Ρομά); Μάλλον όχι. Κι αυτό αποδεικνύει ότι έχει σημασία η  επισήμανση, δημοσιοποίηση και τιμωρία τέτοιων απόψεων αλλά έχει και η προσπάθεια ν’ απαντώνται εγκαίρως και επί τόπου για να μην «δηλητηριάζουν».