Γενοκτονία, βιβλίο 3- Η αυγή μιας νέας εποχής ταρακουνά συθέμελα την Μητρόπολη του Χρυσού

Preview της τρίτης συνέχειας λίγο πριν την πανελλαδική επίσημη κυκλοφορία στο ComicdomCon Athens 2019.

| 18/04/2019

Η Αγγελική Σαλαμαλίκη εκδίδει με την βοήθεια της Jemma Press το τρίτο μέρος της ιστορίας, όπου η επική φαντασία περιπλέκεται με στοιχεία θρίλερ και LGBTQ περιεχόμενο. Στα δυο προηγούμενα τεύχη(Ο Σκλάβος,βιβλίο 1 και Ο Αλχημιστής,βιβλίο 2) ο αναγνώστης κατάφερε να γνωρίσει σε βάθος τα κίνητρα, το παρελθόν και τις επιθυμίες των δύο ηρώων, καθώς και το γενικότερο πλαίσιο που κινούνται οι τρεις φυλές, αυτές των Γουίβερν, των Αλχημιστών και (λιγότερο) των Κανίβαλων. Έτσι έχει δημιουργηθεί μια στέρεη αφηγηματική βάση προκειμένου να προωθηθεί η δράση, η οποία προσφέρεται απλόχερα (και)σε αυτό το τεύχος. Από τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων, τις δολοπλοκίες και τα μυστικά, η δράση γίνεται πιο εξώστρεφη και ο αναγνώστης απολαμβάνει πολυσέλιδες μάχες σε ανοιχτό πεδίο, ξεφεύγοντας από τους «κλειστοφοβικούς» χώρους του παλατιού της Μητρόπολης του Χρυσού και προσεγγίζοντας το στυλ και το περιεχόμενο του πρώτου τεύχους.

Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλά γεγονότα έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη συνάντηση του μυστηριώδους Γουίβερν με τον Αλχημιστή Ιγκόρ: από τον πόλεμο Αλχημιστών και Κανίβαλων στην προδοσία της Βασίλισσας στην Μητρόπολη του Χρυσού και την επανεμφάνιση των Γουίβερν. Ο Ιγκόρ από αρχηγός του στρατού των Αλχημιστών και πιστός υπερασπιστής της επιθετικής πολεμικής στρατηγικής της Βασίλισσας, χάνει το αξίωμά του και προσπαθεί να αποδείξει πως οι Αλχημιστές έχουν ακόμα τη δύναμη να επικρατήσουν, αλλά αυτός ο πολυετής πόλεμος είναι αχρείαστος και  πρέπει πάση θυσία να σταματήσει. Το Γουίβερν έχοντας επιβιώσει μετά από πολλές κακουχίες και βασανιστήρια από αμφότερους τους Κανίβαλους και Αλχημιστές, συνεχίζει να είναι επιθετικό και καχύποπτο, αλλά αναπτύσσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Ιγκόρ και προσπαθεί να τον προστατεύσει.

Κινητήριος δύναμη όλων αυτών των σχεδίων είναι ο χρυσός που λειτουργεί ως μέσο καθυπόταξης, κυριολεκτικά για τα Γουίβερν και μεταφορικά για τους υπόλοιπους. Η Μητρόπολη του Χρυσού κατείχε μέχρι πρότινως ανυπολόγιστη δύναμη και πλούτο, εξ’ αιτίας της ικανότητας των Αλχημιστών να τον παράγουν. Τώρα όμως που το αποθέματα στέρεψαν και δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγή τους λόγω αφανισμού των Αλχημιστών, οι ισορροπίες καταρρέουν και οι τρεις φυλές πλασμάτων ρίχνονται ξανά στο κυνήγι του χρυσού και τελικά η Μητρόπολη καταλήγει να βρίσκεται υπό πολιορκία. Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων που τείνει να διαμορφωθεί, τόσο ο Ιγκόρ όσο και το Γουίβερν θα ανακαλύψουν κρυμμένες δυνάμεις και θα αγωνιστούν από κοινού για την ειρήνη των Βασιλείων, μένει μόνο να δούμε αν θα τα καταφέρουν.

Το σχέδιο επικρατεί της αφήγησης σε όλες τις σελίδες του κόμικ, απ’ όπου ξεπηδούν πίδακες χρωμάτων, πολύ συχνά και αίματος. Το τρίτο μέρος είναι και το πιο βίαιο από τα προηγούμενα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος, οπότε εκρήξεις, μαγικές αύρες και ενέργειες επικρατούν χρωματικά σε κάθε καρέ. Η χρωματική παλέτα εναλλάσσεται ανάμεσα στο κόκκινο και χρυσό των Αλχημιστών και το μωβ και γαλάζιο των Γουίβερν, χωρίς να κυριαρχεί κάποιος τόνος συγκεκριμένα όπως στα προηγούμενα μέρη. Η σύνθεση των μαχών στον αέρα είναι εντυπωσιακή και ταιριάζει στον επικό χαρακτήρα της ιστορίας, ενώ  κάθε καρέ είναι καλοσχεδιασμένο αν και το αποτέλεσμα είναι αρκετά αφαιρετικό. Οι άντρες ήρωες σπάνε τα στερεότυπα της υπεραρρενωπής απεικόνισης, ως είθισται στο επικό είδος φαντασίας και δίνεται χώρος στην διαφορετικότητα. Συμπερασματικά,τo κόμικ της Αγγελικής Σαλαμαλίκη αναστοχάζεται με πρωτοπόρο τρόπο το είδος της επικής φαντασίας, γειώνοντάς το με μια πιο χειραφετιτική απεικόνιση της αρρενωπότητας. Αναμένουμε από τώρα την τέταρτη συνέχεια των περιπετειών του Γουίβερν και του Αλχημιστή.

*Το “Η Μητρόπολη του Χρυσού 3.Γενοκτονία”  των εκδόσεων Jemma Press σε σενάριο και σχέδιο της Αγγελικής Σαλαμαλίκη θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο  ComicdomCon Athens 2019 στις 19,20 & 21 Απριλίου στην Αθήνα και στις 10,11 &12 Μαΐου στο ΤΗΕ ComicCon στη Θεσσαλονίκη.