Γερμανία - Panama Papers: Βλέποντας, με αυστηρότητα, τη φοροδιαφυγή να «..περνά..»

Δεν θα πραγματοποιηθεί έρευνα παρά για ένα μικρό μόνο τμήμα αυτής των Panama Papers

| 09/07/2017

Αρκετές χιλιάδες Γερμανοί πολίτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι γνωστοί στη χώρα τους, συγκαταλέγονται στις λίστες των Panama Papers που πλέον έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές αρχές. Αυτό, πάντως, από μόνο του δεν λέει και πολλά. Γιατί όπως φαίνεται για την αυστηρή γερμανική ηγεσία, εκπρόσωποι της οποίας πιέζουν τόσο πολύ για την πάταξη της ελληνικής φοροδιαφυγής της… τυρόπιτας και κουνούν υποτιμητικά το δάχτυλο συνολικότερα στο όνομα «της τάξης, της ηθικής και της ορθής διαχείρισης», εκείνης που υποτίθεται ότι κάνει τον καπιταλισμό βιώσιμο, η μεγάλη φοροδιαφυγή αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πλημμέλημα.

Αυτό δεν θα εμποδίσει να υπάρξει θέαμα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία δίωξης του εγκλήματος (Bundeskriminalamt) θα συντονίσει μια μεγάλης εκτάσεως έρευνα είτε πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος, είτε για φοροδιαφυγή, είτε για οργανωμένο έγκλημα ή άλλες ποινικά κολάσιμες πράξεις, σχολιάζει η Sueddeutsche Ζeitung (SΖ). Και μπορεί τα ποσά που καταγράφονται να φέρνουν ίλιγγο, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθεί έρευνα παρά για ένα μικρό μόνο τμήμα αυτής της λίστας.

Γιατί; Μα γιατί στο «δίκαιο γερμανικό σύστημα», η απλή ιδιοκτησία μιας «εταιρείας γραμματοκιβωτίου» ,δηλαδή μιας εταιρείας που δεν υπάρχει παρά μόνο μέσα από ένα γραμματοκιβώτιο – κοινώς μπορεί να είναι και εικονική, δεν διώκεται Οι έρευνες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερία, θα επικεντρωθούν στο αν κάποιος την έχει χρησιμοποιήσει για παράνομους σκοπούς, εκτός αν το αδίκημα έχει παραγραφεί (και αναρωτιόμασταν από πού εμπνέεται τέτοιες ευφυείς κινήσεις και το ελληνικό ΣτΕ που μίλησε για παραγραφή μετά την πάροδο κάποιων χρόνων όσον αφορά τα αδικήματα των λιστών Λαγκάρντ κ.λπ.).

19162853_303

Η Sueddeutsche Ζeitung , όταν ερωτήθηκε γιατί δεν δημοσίευσε όλα τα ονόματα, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν όσοι αναφέρονται στις λίστες δεν είναι τίποτε παραπάνω από απλοί ιδιοκτήτες τέτοιων εταιρειών, στις οποίες βέβαια βρέθηκαν τεράστια ποσά. Ζηλευτός τέτοιος σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας θα μπορούσε κανείς να πει, παρά το ότι πιάστηκαν με τα ….«μπικικίνια» στο χέρι. Δημοσίευσε δε μόνον τα ονόματα ιδιαίτερων περιπτώσεων, παραδείγματος χάρη των μάναντζερ της Siemens Xανς Γιόακμ Κόλσντορφ και Γιούργκεν Ραντόμσκι. (Κι αυτή η έρμη η Siemens βρε παιδί μου: τι σύμπτωση κι αυτή παντού στον κόσμο; Και πόση αθωότητα πια από πλευράς γερμανικών ελεγκτικών μηχανισμών που τα καταλαβαίνουν όλα εκ των υστέρων;) Ο πρώτος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος της εταιρείας στην Νότια Αμερική, ενώ ο δεύτερος είναι ύποπτος για μεταφορά μαύρου χρήματος στον Παναμά από ένα ελβετικό λογαριασμό. Επίσης, δημοσιεύτηκε και το όνομα του πρωταθλητή της φόρμουλα 1 Νίκο Ρόσμπεργκ του οποίου το συμβόλαιο με την Mercedes έγινε μέσω των βρετανικών Παρθένων Nήσων.

Από την λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι γερμανικές τράπεζες. Τουλάχιστον 28 (!) από αυτές είχαν δοσοληψίες με το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, από το οποίο ξεκίνησε η υπόθεση των Panama papers. Όμως, σχεδόν όλες οι μεγάλες και μεσαίες γερμανικές τράπεζες βοήθησαν πελάτες τους να ανοίξουν ή να διατηρήσουν «εταιρείες γραμματοκιβωτίου» ή να ανοίξουν ανάλογους λογαριασμούς. Ορισμένες μάλιστα όπως η Commerzbank, η Hypo-Vereinsbank και μια θυγατρική της κρατική Bayern-LB στο Λουξεμβούργο πρέπει να καταβάλουν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων για την ανάμειξή τους. Αλλά για την μεγάλη πλειοψηφία οι έλεγχοι θα καθυστερήσουν, αν έρθουν ποτέ.