Γεώργιος Βήχας: Λάθος οι οδηγίες τού ΕΟΔΥ. Πώς οργανώθηκαν στο Κέντρο Υγείας Δάφνης

| 25/03/2020

Ο θάνατος της γυναίκας στην Καστοριά, της γυναίκας που πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της, ήταν ένα τραγικό γεγονός δυστυχώς αναμενόμενο. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ.

Από την εμφάνιση των πρώτων περιστατικών κορονοϊού στην χώρα μας, στο ΚΥ Δάφνης μας προβλημάτισε η εντελώς εσφαλμένη και εκτός κάθε ιατρικής δεοντολογίας οδηγία του ΕΟΔΥ: «δίνουμε συμβουλές από το τηλέφωνο»

Μας προβλημάτισε για δύο λόγους:
1. Πώς θα διακρίναμε χωρίς την κλινική εξέταση τα ύποπτα περιστατικά covid 19 που θα έπρεπε να νοσηλευτούν;
2. Πώς θα διακρίναμε άλλες παθολογικές καταστάσεις ( εκτός covid 19) που θα έχριζαν φαρμακευτικής αγωγής; Εάν μας ξέφευγε κάτι σοβαρό;

Αμέσως αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα: να εξετάζουμε τον κάθε ασθενή.
Βρεθήκαμε όμως μπροστά στα εξής διλήμματα:
1. Πού θα εξετάζονται αυτοί οι ασθενείς με ασφάλεια, τόσο για τους υπόλοιπους ασθενείς όσο και για το προσωπικό του ΚΥ;
2. Με τι μέτρα προστασίας; (μάσκες, στολές κτλ)

Τα λύσαμε ως εξής. Με την άμεση βοήθεια της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου φτιάξαμε στην είσοδο του ΚΥ ιατρείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εξετάζονται αυτοί οι ασθενείς με ασφάλεια.
Προμηθευτήκαμε από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού χειρουργικές μάσκες και μερικές στολές για στοιχειώδη προστασία. Δημιουργήσαμε καθημερινά βάρδιες γιατρών (παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι) για να εξετάζουν αυτά τα περιστατικά.

Οι ελλείψεις που δεν μπορέσαμε να καλύψουμε, γιατί μόνο η πολιτεία μπορεί να τις καλύψει, ήταν:
1. έλλειψη διαγνωστικών tests και του απαραίτητου προσωπικού
2. έλλειψη ακτινολογικού
Παρά τις ελλείψεις με την τακτική που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε διαγνώσαμε πνευμονίες (κλινικά) και τα περιστατικά τα στείλαμε αμέσως σε νοσοκομεία αναφοράς ως ύποπτα για covid 19. Διαγνώσαμε άλλες παθολογικές καταστάσεις και δόθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Συμπερασματικά, η οδηγία του ΕΟΔΥ είναι προς την λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αναθεωρήσουν άμεσα.
Η ΠΦΥ (σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας) και συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών αλλά με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Όλα τα ΚΥ και όχι 10 σε όλη την Ελλάδα. Όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθεί η νόσος τόσο πιο λίγα θα είναι τα σοβαρά περιστατικά άρα και εκείνα που θα χρειαστούν ΜΕΘ.
Δυστυχώς την ΠΦΥ την υποβάθμισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και φέρουν όλοι ακέραια την ευθύνη για αυτό.
Αντί να δίνουν 30.000.000 στα ιδιωτικά κέντρα να τα επενδύσουν έστω και τώρα την ύστατη στιγμή στην δημόσια ΠΦΥ. Αντί να πληρώνουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ επίταξη τώρα χωρίς καμία προϋπόθεση.
Τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά.

[αναδημοσίευση από το προφίλ στο facebook του Γεώργιου Βήχα, γιατρού και συντονιστή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Επιμέλεια κειμένου από Το Περιοδικό ]