Για άλλους παραμονή Χριστουγέννων, για την Γιακελίν, Μεγάλη Παρασκευή...

| 24/12/2018

Η σορός του 7χρονου προσφυγόπουλου από την Γουατεμάλα, της Γιακελίν Κάαλ, η οποία πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αμερικανική αστυνομία συνόρων στις αρχές Δεκεμβρίου, επαναπατρίστηκε μέσα σ’ ένα λευκό φέρετρο την Κυριακή.

Η Γιακελίν ξεκίνησε, μαζί με τον πατέρα της, τον Νέρι, ηλικίας 29 ετών, από το χωριό της, το Σαν Αντόνιο Σεκορτές, μια κοινότητα ιθαγενών δίχως ασφαλτοστρωμένους δρόμους, ηλεκτροδότηση, ύδρευση, δίκτυο αποχέτευσης, προς τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση μιας ανθρώπινης ζωής.

Στις 6 Δεκεμβρίου, πέρασαν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, στο ύψος της ερήμου της Νέου Μεξικού, όπου συνελήφθησαν. Μετά το μακρύ, εξαντλητικό ταξίδι, η μικρή άρχισε να κάνει εμετό μέσα στο λεωφορείο που τη μετέφερε σε κέντρο κράτησης.

Πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου από σηπτικό σοκ σε νοσοκομείο του Ελ Πάσο, στο Τέξας.

Τουλάχιστον 15.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα υποδοχής στις ΗΠΑ οι υποδομές των οποίων είναι άθλιες.

Για την Γιακελίν, όπως για κάθε παιδί που σκοτώνεται σε κάθε σύνορο, που φυλακίζεται, που πνίγεται ή δουλεύει ενώ έπρεπε να πηγαίνει σχολειό και να παίζει, δεν αρκούν οι προσευχές και οι θρήνοι.

Χρειάζεται να γίνει οργή ο θρήνος και η προσευχή.

Οργή και κήρυξη πολέμου στους δολοφόνους τους.

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.