Γιουνκέρ: "Εδώ συνεργάζομαι με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα.."

Απάντηση του προέδρου της Κομισιόν για τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας

| 20/12/2017

Κυνική απάντηση έδωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ  στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών, κατά τις οποίες το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) βρίσκεται πλέον να συγκυβερνά μαζί με το κόμμα του συντηρητικού Κουρτς.

«Εδώ συνεργάζομαι με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, έχω συνεργαστεί με τα ακροδεξιά κόμματα της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και αλλού, γιατί μεγαλοποιείτε το θέμα της Αυστρίας και εθελοτυφλείτε όταν πρόκειται για άλλες περιπτώσεις;» απάντησε ο Γιουνκέρ στην ερώτηση για το πώς θα συνεργαστεί με τους αυστριακούς ακροδεξιούς. Για να συνεχίσει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή στάση και δεντον ενδιαφέρει καμία “προκατάληψη” απέναντι σε καμία ιδεολογία.

«Θα κρίνουμε την αυστριακή κυβέρνηση, όπως όλες τις κυβερνήσεις, από τις πράξεις της», πάντως «το κυβερνητικό πρόγραμμα μας βρίσκει σύμφωνους σχεδόν κατά 100%», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Τώρα, το ότι η παράταξη του ακροδεξιού αυστριακού θα ηγείται των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας, είναι μάλλον θέμα “προκατάληψης” να σκεφτόμαστε τι γραμμή θα ακολουθήσει η Αυστρία ως προς τις μεταναστευτικές ροές, ας πούμε. Όπως “προκατάληψη” ήταν και όσα σκεφτόμασταν για το τι σήμαινε να δοθεί το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας στον Π. Καμμένο. Όχι, δεν πιστεύαμε ποτέ ότι αν ήταν άλλος Υπουργός θα ακολοyθούσε η κυβέρνηση άλλη πολιτική και δεν θα πουλούσε, πχ, όπλα στη Σαουδική Αραβία ή δεν θα συνεργαζόταν στρατιωτικά με το Ισραήλ. Απλά, και οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους… Για όλους, εκτός από τον Γιουνκέρ φυσικά, ο οποίος εντελώς κυνικά μας λέει το αυτονόητο: η πολιτική τους υιοθετεί την πιο σιχαμερή ιδεολογία που γέννησε ποτέ αυτή η ήπειρος.