"Πολυσυλλεκτικότητα και αυτοσχεδιασμός τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της jazz"

Συνέντευξη του Γιώργου Ταμπάκη σ"Το Περιοδικό" εν όψει του Athens Jazz Fxs Festival

| 11/02/2016

O Γιώργος Ταμπάκης ζει στην Αθήνα και είναι ένας εκ των νέων -ηλικιακά- μουσικών, που έχουν όμως ήδη κατορθώσει να αποσπάσουν αρκετές εμπειρίες και επιτεύγματα. Με δεδομένη την αγάπη του στην κιθάρα, και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά τζαζ ακούσματα, δραστηριοποιείται ως συνθέτης, σολιστ, δάσκαλος παραμένοντας αεικίνητος και πολυπράγμων.

Όταν δεν διδάσκει κλασσική και jazz κιθάρα, αυτοσχεδιασμό και ανώτερα θεωρητικά στην Μουσική Σχολή Πυξίδα (Μεταμόρφωσης και Κηφισιάς), ασχολείται με κάποιο από τα προσωπικά του μουσικά project ή με κάποιο από τα πολλά γκρουπ στα οποία συμμετέχει (Giorgos Tabakis trio, Solar group, The Multiverse ensemble, Gaia art group, Giorgos Tabakis / Stavros Parginos Duo).

Η αγάπη του για τις κιθάρες τον οδήγησε και σε άλλα μονοπάτια πειραμαισμού με έγχορδα και πνευστά από διάφορες χώρες, όπως sitar και sarod -συμμετέχοντας σε σεμινάρια στην Ινδία – didgeridoo, Tibetan horn κ.α. παρουσιάζοντάς τα σε συναυλίες και παραστάσεις.

Τον βρήκαμε για να μιλήσουμε για το Solar Group και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη στην οποία παίρνει μέρος: το Athens Jazz Fxs Festival, που πραγματοποιείται την Πέμπτη 11 Φλεβάρη στο κέντρο της Αθήνας (ΙΛΙΟΝ plus, Πατησίων και Κοδριγκτώνος). Λίγες στιγμές (κυριολεκτικά) πριν ανεβεί στη σκηνή…

[hr]

Γιώργο είσαι από τους ανθρώπους που ασχολούνται διαρκώς με τη μουσική. Τόσο ως δάσκαλος, όσο και στη σκηνή. Πως και πότε προέκυψε αυτό; Συνειδητοποίησες από νωρίς ότι αυτό ήθελες να κάνεις;

[hr]

Η επαφή μου με την μουσική και την κιθάρα έγινε στη νεαρή ηλικία των 9 ετών. Παρ΄ότι έκτοτε θυμάμαι τον εαυτό μου με μία κιθάρα στα χέρια να με συνοδεύει στα διάφορα στάδια της ζωής μου, δεν μπορώ να πω ότι είχα συνειδητοποιήσει ότι θα έχω την σχέση που έχω τώρα με την μουσική. Αυτό προέκυψε σταδιακά, χρόνια αργότερα, περισσότερο ως ανάγκη ενός τρόπου ζωής που ήθελα να ανακαλύψω. Μέσα στα χρόνια, η κιθάρα έγινε ένα κομμάτι του εαυτού μου ή μία προέκτασή του αν θέλετε και μπορούσα να εκφράζω ότι είχα μέσα μου με ένα άμεσο τρόπο χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Αυτή η “μαγική” επαφή έπαιξε τεράστιο ρόλο στην μετέπειτα μουσική μου πορεία και είναι παρούσα σε ότι κάνω καλλιτεχνικά.

solar

[hr]

Ως Solar Group, η τζαζ υπήρξε μάλλον αναμφισβήτητα η επιλογή σας. Από ποια άλλα είδη μουσικής , δημιουργούς κλπ. θεωρείς ότι έχετε επηρεαστεί ή επηρεάζεστε;

[hr]

Έχουμε επηρεαστεί από πάρα πολλές μουσικές και δημιουργούς, τάσεις, στυλ κλπ. Είμαστε μουσικοί με διαφορετικό background και χωριστές καλλιτεχνικές πορείες έως την στιγμή που αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί. Ο καθένας εισάγει τις δικές του συνειδητές και ασυνείδητες επιρροές, με την φαντασία και την αισθητική να μας “δείχνουν” τον δρόμο.  Από κλασσική ινδική μουσική, σύγχρονα έργα ευρωπαϊκής και κλασσικής μουσικής, Βυζαντινές ψαλμωδίες, comtemporary jazz, μινιμαλιστική και αλεατορική μουσική, atonal, ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και πάει λέγοντας..Ότι μουσική ακούμε μας δίνει κάτι χωρίς να ψάχνουμε πολύ τί είναι αυτό. Απλά απολαμβάνουμε το άκουσμά της.

tabakis[hr]

Είναι …”εύκολο” να είσαι τζαζίστας στην Ελλάδα; Θέλω  να πω ότι σε ένα βαθμό θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα αυτιά μας δεν είναι ακόμη εξοικειωμένα με αυτή την τεχνοτροπία. Ή όχι;

[hr]

Πράγματι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες όσον αφορά την επιβίωση ενός μουσικού που ασχολείται μόνο με τη jazz. Σίγουρα είναι  θέμα εξοικείωσης, αν και δε νομίζω ότι μουσικοί που είναι σε άλλους χώρους έχουν πολύ καλύτερη μοίρα. Από την άλλη, υπάρχει πληθώρα υπέροχων μουσικών που παίζουν και πειραματίζονται με τη jazz δημιουργώντας ξεχωριστές προσεγγίσεις και προσωπικά projects. Αυτό για εμάς είναι το πιο σημαντικό και δείχνει ότι υπάρχει χώρος στην Αθηναϊκή jazz σκηνή για την παρουσίαση και ανάδειξή τους, όπως επίσης και κοινό που επικοινωνεί με αυτή την πλευρά της μουσικής έκφρασης.

[hr]

Σας αρέσουν γενικά οι συναντήσεις διαφορετικών μουσικών ρευμάτων; Αυτό έχει γίνει κατά κόρον και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ειδικά στο έδαφος της τζαζ σε συνδυασμό με τη λαϊκή / παραδοσιακή μουσική.

[hr]

Αυτό είναι και το στοιχείο που την έκανε αγαπητή σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πολυσυλλεκτικότητά της σε συνδυασμό με τον αυτοσχεδιασμό, δίνει την δυνατότητα σε κάθε μουσικό να παράγει κάτι διαφορετικό και να εκφράσει τις δικές του ιδέες προς όποια κατεύθυνση θέλει. Αυτό στην Ελλάδα έγινε πράγματι με επιτυχία και έχει συνέχεια. Εκτός από μείξεις με την λαϊκή και παραδοσιακή μουσική υπάρχουν πολλές και έντονες τάσεις συνδυασμών με στοιχεία της ευρωπαϊκής κλασσικής και σύγχρονης μουσικής που έχουν φοβερό ενδιαφέρον. Λόγω των όλων των παραπάνω η jazz δεν έχει γίνει – και δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει ποτέ – “μουσειακό” είδος.

[hr]

Μίλησέ μας λίγο για το Athens JazzFxs Fest και το Solar Group.

[hr]

Το Solar είναι ένα σχήμα που συνδυάζει διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις με βάση τη σύγχρονη πλευρά της jazz και του αυτοσχεδιασμού. Άλλοτε με λυρισμό και άλλοτε με aggressive διάθεση, παράγουμε μουσική εμπνευσμένη από εικόνες που έχουν ένα σουρρεαλιστικό χαρακτήρα. Έτσι γράφονται κομμάτια όπως το “Fire Dance”, “Red Giant”, “Etherial” κ.α. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα για εμάς η μείξη “φυσικών” ηχοχρωμάτων με διάφορα εφε (ακόμη και σε ακραίες μορφές), όπως επίσης και μία πιο ηλεκτρονική διάθεση που είχαμε όταν δημιουργούσαμε το σχήμα. Αυτό ήταν το νόημα, να κάνουμε κάτι διαφορετικό απ΄ότι είχαμε κάνει ως τότε. Με χαρά λοιπόν θα παρουσιάσουμε κάποια κομμάτια στο Athens Jazz Fxs Festival, και ανυπομονούμε γι΄αυτό. Πιστεύουμε ότι θα είναι μία εξαιρετική βραδιά με μουσικούς και group που έχουν ως κοινό τον αυτοσχεδιασμό και την χρήση των εφε με προσωπική προσέγγιση.

Ρέλλος, Τουμπανάκη, Ταμπάκης εκ των τριών γκρουπ που συμμετέχουν στο φεστιβάλ

Ρέλλος, Τουμπανάκη, Ταμπάκης εκ των τριών γκρουπ που συμμετέχουν στο φεστιβάλ

[hr]

Κάποιος μπορεί να σκεφτόταν ότι η ηλεκτρονική μουσική και η τζαζ δεν είναι και τόσο συμβατές. Δεν ισχύει μάλλον αν κρίνουμε από αυτή σας την προσπάθεια.

[hr]

Όπως είπαμε πιο πάνω, η jazz έχει το στοιχείο της εξέλιξης αλλά και της αφομοίωσης. Η εισαγωγή ηλεκτρονικών στοιχείων δεν διαφέρει από την εισαγωγή στοιχείων και επιρροών της παράδοσης, της rock ή οποιαδήποτε άλλης μουσικής. Στη jazz μπορεί να “αναπνεύσει” κάθε επιρροή δημιουργώντας ένα νέο πεδίο έκφρασης και κάθε μουσικός που ασχολείται με τις σύγχρονες πτυχές της, αναπόφευκτα θα έρθει σε επαφή με αυτή την πλευρά της jazz που μετρά δεκαετίες σε διεθνές επίπεδο.

[hr]

Μίλησε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια του Solar Group

[hr]

Παρ΄όλο που είμαστε σχετικά λίγο καιρό μαζί – το πρώτο live ήταν τον Οκτώβριο – υπάρχει αρκετό υλικό που μας ικανοποιεί ως μουσική πρόταση. Επομένως είναι στα σχέδιά μας η ηχογράφηση του υλικού αυτού, όπως και οι live παρουσιάσεις του. Από εκεί και πέρα, θα δούμε το ενδεχόμενο της προσθήκης ενός 4ου μουσικού στο σχήμα και πώς αυτό θα μας επηρεάσει καλλιτεχνικά, ενώ θα εξετάσουμε κάποιο ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό. Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα και αυτό μας γεμίζει με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα…

*****************************

[hr]

INFO: AthensJazzfsx Festival – LineUp / Πληροφορίες

[hr]

-Drums @ Voice Jazztronica Project 
A. Toubanaki / I. Doumanis

-Solar Group
G. Tabakis / S. Parginos / L. Kalantzakos

-Shifting Realities
Th. Rellos / J. Anastasakis / N. Sidirokastritis

 

ΙΛΙΟΝ plus
Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17
Είσοδος: 10 ευρώ
Ώρα Έναρξης: 21:30
Τηλ. Κρατήσων – Επικοινωνίας: 2108824383, 6983600510

?????????????????????????