“Γραφικός χαρακτήρας”, του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Συνοδοιπορία με τον χρόνο

| 28/07/2017

Ο χαρακτήρας του ανθρώπου ξεκινά να διαμορφώνεται από την παιδική του ηλικία. Άγραφη σελίδα είμαστε και κάθε στιγμή είναι και μια ανεξίτηλη εγγραφή στο σώμα μας. Ο χρόνος αποφασίζει τί θα μείνει και τί θα απωθηθεί στο σκοτάδι της λήθης και το υποκείμενο θα αναλάβει να “μεταφράσει” και να μεταδώσει το προσωπικό του μήνυμα. Η μνήμη σώζει και καθορίζει το μέλλον μας. Οσα έρχονται προστίθενται στα προηγούμενα και ο άνθρωπος, από ένα σημείο και μετά, γίνεται ζωντανή υπογραφή. Αναγνωρίσιμη και ανεξίτηλη, αφού πλέον οι εμπειρίες έχουν σωρευτεί δημιουργώντας ένας συμπαγές κείμενο μοναδικών στιγμών.

19884237_651890801667260_4755561240785095317_nΗ “γέννηση” ενός συγγραφέα και η εξέλιξή του δεν διαφέρει. Στην ουσία μεταφέρει το προσωπικό βίωμα στο λευκό χαρτί του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η μνήμη είναι που βάζει τη γραφίδα πάνω του και μετά έρχεται το ταλέντο, η έμπνευση, δουλειά… Ο συγγραφέας φτιάχνει την ταυτότητα του ανατέμνοντας τα κομμάτια του εαυτού που έμειναν στο σώμα της μνήμης. Φυσικά, πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να πει και πότε θα το πει. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξέρει πολύ καλά πότε πρέπει να μας “μιλήσει”. Ο “Γραφικός χαρακτήρας” είναι η άδεια που μας δίνει να εισβάλουμε στον κόσμο του. Στη ζωή που τον διαμόρφωσε και που πλέον έχει αφήσει το αποτύπωμα της και αυτός θα το χει πάντα πάνω του.

Το βιβλίο -ίσως το πιο προσωπικό του συγγραφέα- αποτελείται από 67 μικρές ιστορίες. Σαν να μας παραχωρεί το άλμπουμ της ζωής που έζησε και μας ζητά να βρούμε κάτι από τον εαυτό μας. Δεν το ζητά ο ίδιος, αλλά το κοινό μας παρελθόν, αφού ο χρόνος που μένει πίσω έχει χαρακτηριστικά που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Ο Παναγιωτόπουλος πήρε την απόφαση να μεγεθύνει τις ψηφίδες του παρελθόντος και να τις καταγράψει άμεσα, με ενάργεια και με την αφοπλιστική δύναμη της παλιάς φωτογραφίας. Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο, “ιστορίες μιας ανάσας, οι περισσότερες από τις οποίες θα μπορούσαν να διαβαστούν άνετα ακόμα κι ανάμεσα σε δύο σταθμούς του αθηναϊκού μετρό”. Ιστορίες που επιτρέπουν την συνοδοιπορία με τον χρόνο.

19989743_651891045000569_9157248455290394203_n

Info:

Νίκος Παναγιωτόπουλος, “Γραφικός χαρακτήρας”, Εκδ. Μεταίχμιο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις