Γυναίκες που αντιστέκονται στην ισραηλινή κατοχή

Αντίσταση, Αλληλεγγύη Γυναικών σε Παλαιστίνη και Ισραήλ - Εκδήλωση 10 Μαΐου στις 18.00

| 10/05/2018

Με αφορμή την τραγική επέτειο των 70 χρόνων από τη Νάκμπα (τη Μεγάλη Καταστροφή για τους Παλαιστίνιους το 1948) και μετά την πρόσφατη αποστολή του «Μωβ» σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, το «Μωβ» διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για το θέμα, με ιδιαίτερη αναφορά στην αντίσταση και την αλληλεγγύη των γυναικών στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, υποστηρίζοντας τα πάγια αιτήματα για το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στον τόπο τους, και για τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 ώρα 18:00
Studio new star art cinema
Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής

Πρόγραμμα:

Προβολή βίντεο για τη Νάκμπα, την Μεγάλη Πορεία για την Επιστροφή των Παλαιστινίων Προσφύγων και την κατάσταση στη Γάζα σήμερα.

Εισαγωγική ομιλία της Αλεξίας Τσούνη από το «Μωβ» για την πρόσφατη αποστολή σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και τις σχετικές δράσεις, συνεντεύξεις και επαφές του «Μωβ» εκεί.

Παρουσίαση βίντεο με συνέντευξη στο «Μωβ» της Ισραηλινής ακτιβίστριας Σαχάρ Βαρντί την 01/04/2018, μαζί με πλάνα του «Μωβ» από τη διαδήλωση στα σύνορα με την Γάζα στις 31/03/2018 που διοργάνωσε η Συμμαχία Γυναικών για την Ειρήνη (Coalition of Women for Peace), φεμινιστική οργάνωση στο Ισραήλ ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης και υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης. 

Ομιλία της Ατάλια Μπεν Αμπά, Ισραηλινής αντιρρησίας συνείδησης (https://www.wri-irg.org/en/programmes/rrtk/co-declaration/2017/atalia-ben-abba) από την οργάνωση Mesarvot – Refusing To Serve The Occupation, η οποία φυλακίστηκε 3 φορές σε στρατιωτικές φυλακές στο Ισραήλ λόγω της άρνησής της να υπηρετήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στον Ισραηλινό στρατό και της αντίθεσής της στην συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης.

Παρουσίαση βίντεο για το υπαίθριο Μουσείο του Τείχους στη Βηθλεέμ με ιστορίες αντίστασης Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών.

Παρουσίαση βίντεο με συνέντευξη στο «Μωβ» του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Μπασέμ Ταμίμι, πατέρα της φυλακισμένης 17χρονης ακτιβίστριας Αχέντ Ταμίμι, μαζί με πλάνα του Μωβ από την επίθεση του ισραηλινού στρατού κατοχής στο χωριό Νάμπι Σάλεχ, Δυτική Όχθη, Παλαιστίνη, 6/4/2018.

Ομιλία της Ζακία Άκρα, Ελληνο-Παλαιστίνιας αναλύτριας για θέματα Μέσης Ανατολής και Υποψήφιας Διδάκτορος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Παρουσίαση βίντεο του «Μωβ» για την κατάσταση στη Χεβρώνα με τους Ισραηλινούς εποικισμούς και τη δράση της Νεολαίας Ενάντια στους Εποικισμούς (Youth Against Settlements) και του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (International Solidarity Movement).

Ομιλία της Σίσσυς Βωβού από το «Μωβ» για τα κινήματα σε Παλαιστίνη, Ισραήλ και διεθνώς, και την διαχρονική συμβολή των γυναικών στην αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις, Τοποθετήσεις – Συζήτηση.

Προβολή ταινίας. 

Παράλληλα στο φουαγιέ:
Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Γιαννόπουλου από Ισραήλ και Παλαιστίνη, Μάρτιος-Απρίλιος 2018 (κατά τη διάρκεια της αποστολής του «Μωβ»).
Έκθεση καρτών γκράφιτι από την Παλαιστίνη.

Το «Μωβ» ευχαριστεί πολύ το Studio new star art cinema για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.