«Γύψος» στην 'Αγκυρα...

...«γκάφες» στην Αθήνα

| 18/10/2016

Λίγο ακόμη… «γύψο», στον ήδη υπάρχοντα που ενισχύθηκε με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος, βάζει, ειδικά στην ‘Αγκυρα, το τουρκικό καθεστώς, επικαλούμενο τον «κίνδυνο» από την «τρομοκρατία».

Οι τοπικές αρχές της τουρκικής πρωτεύουσα, απαγόρευσαν τις δημόσιες συναθροίσεις και τις πορείες μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, μετά την «συλλογή και ανάλυση πληροφοριών για την προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη, η οποία έχει γίνει στόχος βομβιστικών επιθέσεων στο πρόσφατο παρελθόν», σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των πρακτορείων.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας, ενώ συμπληρώνονται σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, υποτίθεται εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά στη πραγματικότητα για να καταστήσει σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο και εμπλεκόμενο ότι η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Το κυβερνείο της Άγκυρας, της πόλης που βρέθηκε φέτος στο στόχαστρο πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων, ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων στην τουρκική πρωτεύουσα εξαιτίας του κινδύνου «επιθέσεων».

Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας ανακοίνωσε την απαγόρευση «όλων των ειδών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους όπως λεωφόρους, πλατείες, δρόμους και πάρκα έως την 30ή Νοεμβρίου του 2016».

Επικαλούμενο «πληροφορίες» που κάνουν λόγο για «προετοιμασίες από παράνομες τρομοκρατικές οργανώσεις με στόχο τη διάπραξη επιθέσεων» το κυβερνείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση επιβολής απαγόρευσης ελήφθη στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε τον Ιούλιο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Τουρκία, ιδίως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, συγκλονίστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες από πολλές επιθέσεις, που συνδέονται με την αναζωπύρωση της σύρραξης με τους Κούρδους ή αποδίδονται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Την 10η Οκτωβρίου του 2015, 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια βομβιστική επίθεση μπροστά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην Άγκυρα, στην πλέον πολύνεκρη επίθεση στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, το πόσο εύθραστα και επικίνδυνα είναι τα πράγματα στην γεωγραφική μας «γειτονιά» και στο φόντο των κλιμακούμενων αντιθέσεων και της συνεχιζόμενης επέμβασης στην Συρία, φάνηκε και από αυτό που παρουσιάζεται ως «επική γκάφα» του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σχετικά με δηλώσεις τις οποίες υποτίθεται ότι έκανε ο Ερντογάν περί «δημοψηφίσματος» στην Δυτική Θράκη.

Αφού ξεσηκώθηκαν διπλωματικές και πολιτικές αντιδράσεις, το ΑΠΕ, με τηλεγράφημά του μερικές ώρες αργότερα ανακοίνωσε, ότι «στο τηλεγράφημά μας με τίτλο “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο”, τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο».

Επιπλέον: «Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο” το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.».