Δίκη «Χρυσής Αυγής»: «Αμνησία» και αντιφάσεις...

Ο εγκληματικός χαρακτήρας της οργάνωσης αναδεικνύεται και στο δικαστήριο

| 06/09/2016

Η χθεσινή επανέναρξη, μετά την καλοκαιρινή διακοπή, της δίκης της «Χρυσής Αυγής» επιβεβαίωσε αυτό που έχει γίνει καθαρό μετά από περίπου 80 συνεδριάσεις από την έναρξη της δίκης στις 20 Απριλίου του 2015: Τον οργανωμένο χαρακτήρα της εγκληματικής δράσης της.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ, από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει πως η ομάδα των χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στην παρέα του Παύλου Φύσσα, ενεργοποιήθηκε το επίμαχο βράδυ μετά από κεντρική εντολή που έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα. Ο τρόπος της «κινητοποίησης» των μελών της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας είναι κεντρικό ζήτημα για την Πολιτική Αγωγή καθώς αναδεικνύει την δομή και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης που δρα συντονισμένα και οργανωμένα.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων δίνουν την εικόνα συγκρότησης τάγματος εφόδου στην τοπική της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, το βράδυ της δολοφονίας, σ’ ελάχιστο χρόνο μ’ ένα μήνυμα, μια εντολή. Εκεί, όπως έχουν πει, οι χρυσαυγίτες εξοπλίστηκαν με ρόπαλα, κράνη κ.ά. για μια συγκεκριμένη επίθεση, ήξεραν πού πήγαιναν, πήγαν όλοι μαζί, συνάντησαν όσους ήταν ήδη στην καφετέρια «Κοράλλι» και όλοι μαζί, σε ελάχιστο χρόνο, επιτέθηκαν στην παρέα του Παύλου Φύσσα. Η ίδια η κατάθεση της αδελφής του Ρουπακιά, Χρυσούλας, καταδεικνύει ότι η επίθεση που κατέληξε στη δολοφονία οργανώθηκε, «με τηλεφωνήματα και μηνύματα», από το μηχανισμό της ναζιστικής οργάνωσης. Οπως είπε στο δικαστήριο, ο αδερφός της πήγε στην τοπική οργάνωση κι από εκεί ξεκίνησαν με μηχανάκια και το αυτοκίνητο όλοι μαζί και πήγαν στο Κερατσίνι.

Το τι έγινε όταν ενώθηκε το τάγμα με τους υπόλοιπους, επιβεβαιώνεται από τους μάρτυρες αστυνομικούς, τους αυτόπτες μάρτυρες, τους φίλους του Παύλου Φύσσα. Ποιοι έκαναν την επίθεση; Τριάντα – σαράντα χρυσαυγίτες άντρες, γεροδεμένοι, οπλισμένοι με ρόπαλα, κράνη κ.λπ., ξαφνικά, χωρίς πρόκληση, σε παράταξη, με ποδοβολητά, απειλές και βρισιές, όπως κάνει ο στρατός για να τρομοκρατήσει όταν επιτίθεται ξαφνικά. Η εντολή, η συγκρότηση, ο εξοπλισμός, ο ρυθμικός και οργανωμένος τρόπος επίθεσης, το ίδιο το στρίψιμο του μαχαιριού, επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική εκπαίδευσή τους. Είναι χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω τα ντοκουμέντα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από την Πολιτική Αγωγή, από τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις π.χ. στη Νέδα αλλά και από τις εκπαιδεύσεις σε χώρο της Χρυσής Αυγής, με πυροβόλα όπλα, στιλέτα, με κατήχηση και μαθήματα τι είναι ναζισμός – εθνικοσοσιαλισμός, με όρκιση νέων δοκίμων μελών κ.ά., με παρουσία και συνδρομή της ηγετικής ομάδας. Από τις καταθέσεις αποδείχτηκε, επίσης, ότι το τάγμα εφόδου εμψύχωνε αυτούς που επιτίθονταν.

Ενδεικτικά τα όσα κατατέθηκαν από μάρτυρες μέχρι σήμερα, για το τάγμα εφόδου της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης που επιτέθηκε στην παρέα του Παύλου Φύσσα: …Είχαν εξαγριωθεί, μας φώναζαν «κότες, πού θα πάτε, θα σας σκοτώσουμε»… Εκαναν οτιδήποτε για να έρθουμε σε συμπλοκή… Θυμάμαι πέντε – έξι μηχανές να κατεβαίνουν τρικάβαλες… Ενσωματώθηκαν με τους άλλους… Σαν λόχος, ήταν πια πάρα πολλοί, παρατεταγμένοι… με κράνη, ξύλα… οπλισμένοι… είχαν συγκεντρωθεί σαν τάγμα… έκαναν σαν κτήνη… Είπα του Παύλου να απομακρυνθούμε, ήταν φανερό ότι θα μας έκαναν επίθεση, ταυτόχρονα δεχτήκαμε την επίθεση… Ξεκινάω, τρέχω όπως και η παρέα μου, στρίβω δεξιά στο πρώτο στενό. Τρέχαν καταπάνω μας όλοι μαζί… Ο Παύλος είπε τρέχουμε και ξεκινήσαμε… Ηταν συντονισμένοι και συντεταγμένοι. Ετσι κάνουν. Παίρνουν εντολές και χτυπούν… Είδα κάποιους να κρατάνε καδρόνια, στειλιάρια και ένας από αυτούς κρατούσε μάλλον σιδηρογροθιά, την είδα να γυαλίζει στο σκοτάδι στο χέρι του… Οι συγκεντρωμένοι ήταν στην τσίτα. Χτύπαγαν έντονα τα πόδια τους, σαν να ήθελαν να εμψυχώσουν τους 5-6 που έρχονταν να μας χτυπήσουν. Ο Παύλος δέχτηκε δύο φορές επίθεση από αυτές τις ομάδες.

Για το αν η παρουσία των ατόμων αυτών, που φώναζαν και έβριζαν, βοήθησε τον Ρουπακιά να κάνει αυτό που έκανε, ειπώθηκε χαρακτηριστικά: Ναι, σαν να του ανέβαζαν την ψυχολογία… Η επίθεση ήταν οργανωμένη και εξελίχτηκε πολύ γρήγορα και συντεταγμένα, ενώ ο Γ. Ρουπακιάς πήγε στο σημείο συνεννοημένος να σκοτώσει… Ηταν οργανωμένο έγκλημα. Πήγαιναν κατά ομάδες να μας αποδυναμώσουν, για να δώσουν χώρο στον Ρουπακιά να τον δολοφονήσει.

Για τη δολοφονία του Π. Φύσσα έχει ειπωθεί: «Ηταν αποφασισμένος (σ.σ. ο χρυσαυγίτης δολοφόνος) να κάνει την επίθεση… Ηρθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα… Σταμάτησε στην άκρη του δρόμου, άνοιξε την πόρτα, προχώρησε προς τον Παύλο. Με τέσσερα βήματα είχε φτάσει μπροστά στον Παύλο. Είχα καλή οπτική επαφή… Τέσσερα άτομα ήταν πάνω στον Παύλο, τον χτυπούσαν. Ανοιξαν τον κύκλο γύρω από τον Παύλο και ολοκλήρωσε τη δράση ο Ρουπακιάς».

Χαρακτηριστική ήταν και η κατάθεση του εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού Δ. Χατζησταμάτη, που είπε για «το ποδοβολητό των καμιά εικοσαριά ατόμων με κράνη, μαύρες μπλούζες, παντελόνια, κάποια παραλλαγής, και το συντεταγμένο ήχο που είχε ρυθμό. Ηταν μια ομάδα με σκοπιμότητα, κοινή αντίληψη, ήταν μια ομάδα που γνωρίζονταν, είχε περπατήσει μαζί. Το ποδοβολητό γινόταν “από βαριά παπούτσια”, παρότι ήταν αργά το βράδυ, καλοκαίρι, και γινόταν σκόπιμα, για να τρομοκρατήσει». Είπε ότι ακούστηκε κάποιος να φωνάζει «να ‘τος, εκεί είναι» εννοώντας τον Φύσσα και όρμησαν στην παρέα απέναντι, σαν κλοιός… Είπε ότι οι παρόντες (σ.σ. χρυσαυγίτες) διευκόλυναν ψυχολογικά το δράστη της δολοφονίας: «Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα γινόταν αυτό (…) όλο το σκηνικό που στήθηκε, διευκόλυνε». «Το χτύπημα στον Παύλο Φύσσα είναι χτύπημα που έχεις μάθει να το κάνεις, δεν το κάνει οποιοσδήποτε. Εγώ, άμα σας χτυπήσω εσάς δεν θα το γυρίσω το μαχαίρι, θα πρέπει να το έχεις δουλέψει το χέρι, είναι χτύπημα από χέρι μαθημένο στο μαχαίρι, γι’ αυτό χαρακτήρισα τον δράστη εκπαιδευμένο».

Στο μεταξύ, χθες, η Πολιτική Αγωγή ανέδειξε την αντίφαση που ενέχει η μαρτυρία του αστυνομικού – επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ, Αναστάσιου Τσολακίδη (ο οποίος είπε ότι δεν αντελήφθη, παρά την επόμενη ημέρα, ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν χρυσαυγίτες), σε σχέση με το έγγραφο που αποτυπώνει το σήμα διαβίβασης της ΔΙΑΣ προς το κέντρο της Αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Η Πολιτική Αγωγή κατέθεσε αίτημα προς το δικαστήριο να αναγνωσθεί στην παρούσα φάση το σχετικό έγγραφο, προκειμένου να ελεγχθεί η αξιοπιστία Τσολακίδη, που βρίσκεται δεύτερη φορά στο βήμα του μάρτυρα, ενώ η υπεράσπιση διαφώνησε, κρίνοντας ότι και αυτό το έγγραφο θα πρέπει να αναγνωσθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα στο απώτερο μέλλον. Η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη απέρριψε τελικά το αίτημα.

Στην τελευταία συνεδρίαση, του Ιουλίου, ο Τσολακίδης είχε ισχυριστεί ότι η αστυνομία έκανε «ό, τι καλύτερο μπορούσε», διαβεβαιώνοντας ότι η στάση της το μοιραίο βράδυ δεν ήταν αποτέλεσμα φόβου. Στην χθεσινή συνεδρίαση είπε μάλιστα ότι απλώς «ανέβηκαν οι παλμοί του».

Στην «απόσταση» που χωρίζει τη μαρτυρία Τσολακίδη από αυτές άλλων αστυνομικών, επέμειναν – μεταξύ άλλων – κατά την εξέταση του μάρτυρα, για λογαριασμό των αιγυπτίων ψαράδων, ο Θανάσης Καμπαγιάννης και ο Τάκης Ζώτος.

«Γιατί δεν επιχειρήσατε περικύκλωση των συγκεντρωμένων», «γιατί δεν ρίξατε το φως των προβολέων των μηχανών, για να δείτε τι κρατούν στα χέρια τους και τι κάνουν;», τον ρώτησε με τη σειρά του ο κ. Κώστας Παπαδάκης, εκ της Πολιτικής Αγωγής, χωρίς να λάβει επαρκείς απαντήσεις.

Παπαδάκης: Γιατί σας αγνόησαν; Είπατε ότι φωνάξατε “αστυνομία” σε αυτούς που έτρεχαν, αλλά δεν σταμάτησαν.

Πρόεδρος: Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση;

Μάρτυς: Δεν μπορώ …

Παπαδάκης: Έχει σημασία όμως για την επικινδυνότητα και το θράσος της εγκληματικής οργάνωσης…

Όταν ο συνήγορος ρώτησε γιατί ο αστυνομικός δεν πυροβόλησε στον αέρα, η υπεράσπιση γέλασε, με το ακροατήριο που διάκειται φιλικά στη Χρυσή Αυγή, να ακολουθεί.

«Η χρήση πυροβόλου όπλου δεν μπορεί να γίνει σε κατοικημένες περιοχές», είπε ο μαρτυράς, με το κοινό να εξακολουθεί να γελάει.

«Όποιος ξαναγελάσει θα περάσει έξω, δεν είναι θέατρο εδώ. Η δίκη είναι πολύ σοβαρή», προειδοποίησε η κυρια Λεπενιώτη, επιπλήττοντας αυστηρά και την υπεράσπιση.

Αντ. Αντανασιώτης (Πολ. Αγωγη-ΠΑΜΕ): Βάλατε χειροπέδες στον Ρουπακιά;

Μάρτυς: Οχι.

Αντανασιώτης: Ηταν ύποπτος φυγής;

Μάρτυς: Οχι, μιλούσε με τον Ρώτα (άλλο αστυνομικό).

Αντανασιώτης: Μα εσείς ο ίδιος στην αναφορά σας έχετε πει ότι προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητο του…

Μάρτυς: ….

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εδώλιο κάθονται μόνον δυο κατηγορούμενοι από τους 68.

Στις επόμενες συνεδριάσεις το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί του αιτήματος της πλευράς Φύσσα για την εξέταση δύο μαρτύρων ,ενός αυτόπτη της δολοφονίας και ενός πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, αλλά και επί αιτήματος της Υπεράσπισης για κλήτευση των πρώην υπουργού Νίκου Δένδια.

Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων μαρτύρων από την «δικογραφία Φύσσα» η διαδικασία θα προχωρήσει στην εξέταση της δικογραφίας που αφορά την άγρια επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στο Ικόνιο Περάματος ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012.

Πηγή: ΑΠΕ, jailgoldendawn.com, tovima.gr, rizospastis.gr