«Κατ' εντολή μεγαλοεργολάβων της Ζώνης»...

Αποκαλυπτική η μαρτυρία του Σωτήρη Πουλικόγιαννη στην δίκη της «Χρυσής Αυγής»

| 31/10/2016

«Κατ’ εντολή μεγαλοεργολάβων της Ζώνης» οργανώθηκε και εκτελέστηκε η δολοφονική επίθεση των ταγμάτων εφόδου της «Χρυσής Αυγής» σε ομάδα μελών του ΚΚΕ που αφισοκολλούσε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Πέραμα και είχε σαν αποτέλεσμα εννέα τραυματίες, όπως κατέθεσε σήμερα στην δίκη της φασιστικής οργάνωσης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου για το κίνητρο της επίθεσης, ο Σ. Πουλικόγιαννης απάντησε ότι «λειτούργησαν κατ’ εντολή μεγαλοεργολάβων μέσα από τη Ζώνη. Πάρα πολλά χρόνια, οι μεγαλοεργολάβοι, οι εργοδότες δηλαδή, προσπαθούν να λειτουργήσουν τη Ζώνη μονοπωλιακά, να βγάλουν τους συνδικαλιστές από τη μέση, το έχουν πει επανειλημμένως… Θέλουν σωματείο που να το κάνουν ό,τι θέλουν. Μιλάμε για τεράστια ποσά που παίζονται εκεί, μια μέση δουλειά είναι της τάξεως του εκατομμυρίου.

»Οι άνθρωποι αυτοί είχαν την άμεση επαφή με τη Χρυσή Αυγή. Ήταν ο Αθανάσιος Πυρινής, ο Αντώνης Αθανασόπουλος, ο Παναγιώτης Δελλής, ο Δημήτρης Μεταξάς, ο Βαγγέλης Βουδούρης.

»Ξεκίνησαν το 2008 βιομηχανία μηνύσεων, το 2012 μπήκε στο παιχνίδι η Χρυσή Αυγή. Με παίρνει κάποιος τηλέφωνο, ήμουν παρών σε μια συνάντηση, μου λέει, πέταξε τα κινητά σου, κινδυνεύεις, κι έλα να σου πω. Με όρκισε να μην πω το όνομα του, δεν θα το πω ούτε τώρα. Σε ένα μαγαζί στη Συγγρού βρέθηκαν οι πέντε αυτοί που σας είπα, με Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, και συμφώνησαν την με κάθε τρόπο εξαφάνισή μας. Μάλιστα, μου είπαν ότι έπεσαν στο τραπέζι 300.000 – 400.000 ευρώ. Ενημέρωσα αμέσως τους δικούς μου… ».

Λίγο αργότερα, ο μάρτυς εξήγησε ότι ο πληροφοριοδότης του ανήκε στη Χρυσή Αυγή και μετείχε στη συνάντηση.

«Έρχεται κάποια στιγμή ο Χατζηδάκης, “είμαι επικεφαλής τάγματος εφόδου και με στέλνει ο Λαγός”, μου λέει, “θέλει να συναντηθείτε”. “Εγώ δεν έχω σχέση με το Λαγό”, απαντώ. “Θέλουμε να ξέρετε ότι εκτιμάμε τη δουλειά που κάνετε”, συνέχισε. Για εκείνο το διάστημα δεν υπήρχαν καθόλου απειλές. Έναν χρόνο μετά, 8 Αυγούστου του 2013, 12 το μεσημέρι, δεν υπάρχει ψυχή στο Πέραμα, στην καντίνα, ήλθαν Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος, με 40 – 50 φουσκωτούς και 15 εργαζόμενους, και έκαναν συνάντηση, την οποία πρόβαλαν στο site της Χρυσής Αυγής. “Οι λακέδες, το απόστημα του ΠΑΜΕ θα σβήσει”, είπε ο Λαγός. Αργότερα μάθαμε ότι οι 15 που ήταν εκεί ήθελαν να κάνουν σωματείο».

Ο Σ. Πουλικόγιαννης κατήγγειλε την «Χρυσή Αυγή» ως «εγκληματική οργάνωση γιατί είναι ναζί», χαρακτήρισε την εκπαίδευση των μελών της «στρατιωτική», ενώ διέκρινε κοινά χαρακτηριστικά στην επίθεση που δέχθηκε το ΠΑΜΕ με άλλες.

«Το λέει η Χρυσή Αυγή ότι είναι η συνέχεια των ηττημένων του ’45. Ποιοι ήταν οι ηττημένοι του ’45; Οι ναζί. Είναι το σύνθημα τους, “Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή» είπε. «Χτυπάνε όπως οι Ειδικές Δυνάμεις, ‘ό,τι  προλάβουμε, δε ρισκάρουμε’» ανέφερε σε άλλο σημείο ο μάρτυς. «Είναι συνυφασμένες οι εθνικοσοσιαλιστικές οργανώσεις με διώξεις» πρόσθεσε.

Αναπληρωτής εισαγγελέας (Στέλιος Κωσταρέλλος): Πώς σχετίζεται ιδεολογικά με τη Χρυσή Αυγή η προσπάθεια μεγαλοεργολάβων να ρίξουν μισθούς και να καταργήσουν συλλογικές συμβάσεις;

Μάρτυς: Μπορούμε να δούμε τις θέσεις του κόμματος, της Χρυσής Αυγής, για τα σωματεία συνολικά. Όλες της οι θέσεις δεν αφορούν εργαζόμενους. (…)

Αν. Εισαγγελέας : Ιδεολογικά πώς σχετίζονται;

Μάρτυς: Η ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού είναι υπέρ της αστικής τάξης, όχι συνολικά του λαού.

Ο συνήγορος του βουλευτή Ιωάννη Λαγού, Νικόλαος Ρουσόπουλος, υπέβαλε ένσταση για το γεγονός ότι ο μάρτυς δεν αποκάλυψε την πηγή της πληροφόρησής του για τη συνάντηση στη Συγγρού, ενώ ζήτησε από το δικαστήριο να κλητευθούν για να καταθέσουν οι πέντε κατανομαζόμενοι.

Για την επίθεση ο Σ. Πουλικόγιαννης είπε: «Ήταν ομάδες των 25 ατόμων (έκαστη), τάγματα εφόδου (στο σημείο αυτό ακούγονται καγχασμοί και η πρόεδρος παρεμβαίνει απειλώντας με αποβολή των πάντων). Τους είδαμε ξαφνικά μπροστά μας. Δεν είχαμε αντιληφθεί τίποτε, ήταν πεζοί, μάθαμε μετά ότι είχαν παρκάρει τα μηχανάκια τους σε ένα μικρό δρομάκι παρακάτω.

» Όταν βγήκαν από το στενάκι, άρχισαν να φωνάζουν, ένας – δυο ρωτούσαν “πού είναι ο Πουλικόγιαννης;” (…). Βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι. Στη μια πλευρά ήταν άλλωστε οι σκαλωσιές για την αφισοκόλληση. Προσπάθησα να κρατήσω τη ψυχραιμία μου. Πλησίασα… Ήταν Πανταζής, Χατζιδάκης μπροστά – μπροστά, φαινόταν ότι ήταν αυτοί που διευθύνουν τα πράγματα. Τον Χατζηδάκη τον ήξερα γιατί είχε δουλέψει στη Ζώνη. Είχαμε μάλιστα κάνει παρέμβαση κάποτε, γιατί ήταν ανασφάλιστος και απλήρωτος. Ήξερα από τη Ζώνη και τον Αντωνακόπουλο που ήταν στο τάγμα εφόδου. Ο Πανταζής ήταν γνωστός στο Πέραμα, ήξερα ποιος είναι, απλώς δεν είχα σχέσεις. Είχε ένα μαγαζί, λόγω κάποιων περιστατικών, είχε μαθευτεί ότι διατηρούσε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. (…)

» Με έντονο ύφος, στόμφο, μας είπαν ότι εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ, στο Πέραμα, εμείς ως Χρυσή Αυγή. Μου το είπαν, ‘είμαστε επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, εσείς τελειώσατε’. Έβριζαν, ‘γαμώ το Χριστό σου’, ‘το μ—ί της μάνας σας’, και τέτοια. Φορούσαν μαύρα ρούχα. (…) Κάποιοι από τους υπόλοιπους φορούσαν κράνη, σχεδόν όλοι κάτι κράταγαν, άλλοι στειλιάρια, πτυσσόμενα γκλομπ, πυροσβεστικό τσεκούρι, ρόπαλα, με προσαρμοσμένες μεταλλικές απολήξεις, σαν καρφιά, λάμες… Πολλοί ήταν ανήλικοι, νέα παιδιά, 16χρονα, σχολιαρόπαιδα, αυτά κρατούσαν πέτρες.

» ‘Ρε, δεν ντρέπεσαι λίγο’, του λέω του Χατζηδάκη, θυμίζοντας του την παρέμβαση μας στο παρελθόν (…). Τι με κοιτάς, εσύ, κατέβασε τα μάτια’ είπε σε κάποιον πίσω μου ο Χατζηδάκης. ‘Τώρα θα δεις’.

» Αυτό ήταν το σινιάλο, ήταν ολοφάνερο ότι ήταν το σύνθημα τους. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, δεχθήκαμε επίθεση.

» Βρίσκομαι ξαφνικά κολλημένος στους δικούς μου, είχα δεχθεί το χτύπημα (στο κεφάλι). Δεν μπόρεσα να δω ποιος χτύπησε. Ευτυχώς δεν με πέτυχε το μεταλλικό αντικείμενο, τώρα δεν θα μιλούσαμε εδώ… Έχασα εντελώς τις αισθήσεις μου, έπεσαν κάποιοι επάνω μου, να με προστατέψουν. Είχαμε συνολικά εννιά τραυματίες. Μεταφερθήκαμε όλοι στο Θριάσιο.

» Το πιο ανατριχιαστικό χτύπημα ήταν αυτό σε χέρι κάποιου, η νοσοκόμα αργότερα διαπερνούσε με όλο της το δάχτυλο το τραύμα. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν ο άνθρωπος αυτός δεν είχε σηκώσει το χέρι του να προστατευτεί, και έτρωγε το καρφί στο μάτι…

» Η επίθεση σταμάτησε όταν κάποιος φώναξε ‘τέλος χρόνου’, ‘βρώμισε’. Δεν είδα ποιος. Μαζεύτηκαν και έφυγαν όπως είχαν έλθει, πεζοί. Σε δυο λεπτά άνοιξε η κίνηση. Χτυπήθηκαν πάντως και δυο αυτοκίνητα, και μια μηχανή, δικά μας.

» Φαινόταν ότι όλοι είχαν τον ρόλο τους. Οι πιτσιρικάδες έριξαν αρχικά τις πέτρες, και μετά ήλθαν τα ρόπαλα. (…)

» Δεν είχα προσωπικά με κανέναν, η επίθεση ήταν από πολύ πριν σχεδιασμένη. Στόχος ήταν οι κομμουνιστές, επικεφαλής του συνδικάτου μετάλλου για τη δράση τους. Ο πιο στοχοποιημένος ήμουν εγώ. Το χτύπημα είχε συμβολικό χαρακτήρα. Αν ήταν άλλος επικεφαλής, θα ήταν στη θέση μου».

Ο μαρτυρας προσθεσε:

«Έφθασαν επτά – οκτώ περιπολικά. (Λίγο νωρίτερα, είχε πει ότι στο σκηνικό της επίθεσης παρέμειναν ‘ακίνητες’ δυο μηχανές της ΔΙΑΣ, που βρίσκονταν εκεί). Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Περάματος ούρλιαζε: ‘Δεν σας θέλω εδώ τώρα, θέλω προσαγωγές, πιάστε έστω έναν’… Τον κοιτούσαν με αδιαφορία οι αστυνομικοί. Μας έβλεπε όλους κάτω, περιμέναμε ασθενοφόρα. Δεν έγινε ούτε μια προσαγωγή, δεν έγινε τίποτα.

» Μετά το χτύπημα, πήγα στο Θριάσιο, έκανα εξετάσεις, με έραψαν, και μετά ήλθε η Ασφάλεια, για καταθέσεις. Χρειάστηκε να κάνω αντιτετανικό ορό, και δεν υπήρχε, έφυγα με ίδια μέσα και έψαξα για διανυκτερεύον φαρμακείο. (…). Την άλλη μέρα το απόγευμα, έδωσα την πρώτη κατάθεσή μου».

Η υπόθεση της επίθεσης του Τάγματος Εφόδου κατά των αφισοκολλητών θεωρείται από την Πολιτική Αγωγή «απολύτως στοχευμένη ενέργεια», η οποία τελούσε σε πλήρη γνώση της ηγετικής ομάδας, προκειμένου η Χρυσή Αυγή να δημιουργήσει και να «επιβάλει» συνδικαλιστικό σωματείο εργαζομένων στη Ζώνη Περάματος.

Στη δικογραφία περιέχονται πολλά στοιχεία που, κατά τους συνηγόρους των θυμάτων, αποδεικνύουν πλήρως την «πολιτική στόχευση» που είχε η οργάνωση για «να ελέγξει την Ζώνη», μήνες πριν από την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ.

Η Πολιτική Αγωγή τονίζει, επίσης, ότι στην υπόθεση υπάρχει σωρεία στοιχείων σε βάρος του βουλευτή Γιάννη Λαγού με κορυφαίο από αυτά, μήνυμ’α του προς τον “Πυρηνάρχη” Νίκαιας Γιώργο Πατέλη. Ο κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση βουλευτής, που το διάστημα πριν από την επίθεση φαίνεται να δραστηριοποιείται ιδιαίτερα για την υπόθεση “σωματείο της Χρυσής Αυγής” στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο ΠΑΜΕ, φέρεται να είχε στείλει, μεταξύ άλλων, και το εξής μήνυμα στο κινητό του «πυρηνάρχη» Νίκαιας Γιώργου Πατέλη: «Και πολύ καλά έκανες. Παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Έχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος (σσ Πανταζής) καμιά 30αρα και πάνε από εκεί».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «στις 12-9-2013 και περί ώρα 23.50?, στο Πέραμα Αττικής και επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας αριθ. 72, έξω από τα Ναυπηγεία “Παπίλα”, οι κατηγορούμενοι Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Ιωάννης Καστρινός συμμετείχαν σε ομάδα πενήντα (50) περίπου ατόμων από τις οργανώσεις της “ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ” Περάματος, Νίκαιας και Σαλαμίνας, με επικεφαλής το φερόμενο ως μέλος του Πενταμελούς Συμβουλίου της Τοπικής Οργάνωσης της “ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ” στο Πέραμα Αναστάσιο Πανταζή, ντυμένοι με μαύρα ρούχα, με το λογότυπο της “Χρυσής Αυγής”, κάποιοι δε και με παντελόνια παραλλαγής, άλλοι φορώντας κράνη μοτοσικλετιστή και άλλοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με μαντήλια. Οι παραπάνω κατηγορούμενοι όπως και τα λοιπά άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση άτομα-μέλη της “ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ”, επιτέθηκαν, με ανθρωποκτόνο σκοπό, κρατώντας, μεταξύ άλλων, καδρόνια, πτυσσόμενα γκλομπ, τσεκούρια, λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, κοντάρια, τα οποία είχαν προσαρμοσμένα στο επάνω μέρος τους μεταλλικά ελάσματα, καθώς και ιδιοκατασκευή κονταριού με μεταλλική απόληξη και στρεβλή μεταλλική προσθήκη σε σχήμα “Γ”, σε βάρος είκοσι (20) τουλάχιστον ατόμων-μελών της Τοπικής Οργάνωσης Περάματος του ΚΚΕ, τα οποία προέβαιναν σε αναγραφή πολιτικών συνθημάτων στην περιοχή τους».

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ