Δίκη Χρυσής Αυγής. Αναβολή για 12 Μαΐου

Επίθεση από χρυσαυγίτες, απόντες πάνω από τους μισούς κατηγορούμενους, επιστολή πολιτικής αγωγής για αλλαγή χώρου διεξαγωγής

| 07/05/2015

Καινούργια αναβολή, αυτή τη φορά για τις 12 Μαΐου, έλαβε η διαδικασία, η οποία καταγγέλλεται από διάφορους φορείς

Μετά από διακοπή 17 ημερών, συνεχίστηκε σήμερα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού η δίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, με τους “προεξάρχοντες” της εγκληματικής οργάνωσης να απουσιάζουν και αυτή τη φορά (από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής παραβρίσκονται στην αίθουσα μόνο οι Στάθης Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης). Ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Ιωάννης Βασίλειος Κομνιανός, δήλωσε ότι παραιτήθηκε ο συνήγορός του και ζήτησε αυτεπάγγελτο διορισμό από το δικαστήριο, πράγμα που οδήγησε σε παραπέρα αναβολή.

Το πρωί, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του κόσμου έξω από τα δικαστήρια, χτυπήθηκε μετανάστης από χρυσαυγίτες που και πάλι την είχαν στήσει στα στενά, όπως και στις 20 Απριλίου. Μέσα στην αίθουσα λιποθύμησε η αδελφή του Παύλου Φύσσα.

Σήμερα στον Κορυδαλλό τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές, ενώ φορείς, πολιτικές οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών και αρκετά μέλη του αντιφασιστικού κινήματος βρίσκονταν έξω από τις φυλακές.

Το ζήτημα της ακαταλληλότητας του χώρου διεξαγωγής τέθηκε εκ νέου από τον Δήμο Κορυδαλλού και από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, με την Πρόεδρο, Μαρία Λεπενιώτη, να δηλώνει ότι πρόκειται για ζήτημα βούλησης της πολιτικής ηγεσίας. Διαβάστε την επιστολή που απέστειλαν στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

 

“Επιστολή συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη Πανούση

Κοινοποίηση:

1) Υπουργό Δικαιοσύνης

2) Διοίκηση Εφετείου Αθηνών

3) Δήμαρχο Κορυδαλλού

4) ΕΣΗΕΑ

5) Μ.Μ.Ε.

 

κ. Υπουργέ,

Η 20/04/2015 ήταν η ημέρα έναρξης της διεξαγωγής της δίκης με κατηγορούμενους, μέλη και ηγετικά στελέχη της «εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή», στην από όλες τις απόψεις ακατάλληλη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Όπως ελπίζουμε θα έχετε πληροφορηθεί, την ίδια μέρα, καταγγέλθηκαν τουλάχιστον πέντε κρούσματα προκλητικών επιθέσεων, εκ μέρους πέντε «αγνώστων», σε πρόσωπα τα οποία προσέρχονταν στο χώρο του Δικαστηρίου, με κορυφαίο βεβαίως τον τραυματισμό δύο αυτοπτών μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι δράστες, κατά τους καταγγέλλοντες, δήλωσαν την ταυτότητά τους ως μέλη της «Χρυσής Αυγής» και διέφυγαν ανενόχλητοι.

Η τέλεση των επιθέσεων αυτών από δράστες που διέφυγαν άνετα σε μία περιοχή η οποία, κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που διέρρεαν από το Υπουργείο σας, ήταν «φρούριο» από το προηγούμενο βράδυ και παρά την παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι συνέρρεαν στη δίκη, αποδεικνύει ότι η δράση ομάδων και συμμοριών που θέλουν να εκφοβίσουν μάρτυρες κατηγορίας και να αποφευχθεί η καταδίκη των ενόχων στη δίκη αυτή, εξακολουθεί να διεξάγεται με θράσος.

Επί μήνες τόσο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής όσο και όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας προειδοποιούν για την επικινδυνότητα της περιοχής του Κορυδαλλού ως τόπου τέλεσης της δίκης για την ασφάλεια των θυμάτων, των μαρτύρων, των μαθητών, των κατοίκων και των αντιφασιστών που θέλουν να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Την ίδια ώρα και ενώ έχετε επιδοθεί σε πληθώρα δημοσιευμάτων, αρθρογραφίας και δηλώσεων, προσδίδοντας σε σύμπλευση με μεγάλα Μ.Μ.Ε. τεράστια βαρύτητα σε άλλα γεγονότα, δεν έχετε προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση σχετικά με τα περιστατικά αυτά στον Κορυδαλλό και τα μέτρα τα οποία σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο σας, ώστε να πάψουν επιτέλους τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής να τρομοκρατούν και να εκφοβίζουν τους μάρτυρες κατηγορίας, πριν καν αρχίσει η διεξαγωγή της δίκης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και εν όψει της νέας δικασίμου 7/5/2015:

Η πολιτική αγωγή αισθάνεται την υποχρέωση να σας επισημάνει, την προκλητική ενέργεια και στη συνέχεια τη διαφυγή ακαταδίωκτων των δραστών, παρά την υποτιθέμενη αυστηρή αστυνόμευση του χώρου γύρω από τη διεξαγωγή της δίκης, και να ζητήσει:

– να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέρα, για την ασφάλεια των θυμάτων και των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της «εγκληματικής οργάνωσης Χρυση Αυγή», προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες τρομοκρατικές και εκφοβιστικές επιθέσεις από τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής, τις επόμενες μέρες διεξαγωγής της δίκης, αρχής γενομένης από τις 7-5-2015.

– Να μας γνωρίσετε, εάν διερευνώνται ευθύνες αστυνομικών και αν έχει αποφασιστεί η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης ή οποιασδήποτε άλλης εσωτερικής διαδικασίας έρευνα, για τον απρόκλητο τραυματισμό των μαρτύρων κατηγορίας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λίγα μέτρα από την είσοδο του δικαστηρίου και την προκλητική διαφυγή των δραστών χωρίς καμία καταδίωξη ή έρευνα.

Η πολιτική αγωγή επιμένει, τέλος, στο αίτημα για την διεξαγωγή της δίκης στο φυσικό της χώρο του Εφετείου Αθηνών, χώρο απείρως πιο ασφαλή για τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας, εύκολα προσβάσιμο σε όλους τους παράγοντες της δίκης, το κοινό και τα ΜΜΕ.

 

Αθήνα, 04-05-2015

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

Δημήτρης Ζώτος, Κώστας Παπαδάκης,

Θανάσης Καμπαγιάννης, Κωνσταντίνος Σκαρμέας.”