Ο ελληνικός στρατός σε θέση "μάχης" εντός και εκτός...
Αποκαλυπτική συνέντευξη με το Δίκτυο Σπάρτακος για τον ρόλο του στρατού και το κίνημα των φαντάρων
Την πρώτη Αυγούστου 2016 ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, προέβη σε επερώτηση μέσα στη βουλή, η οποία έθετε στο επίκεντρο την απαγόρευση της δράσης του Δικτύου Σπάρτακος.
Αφορμή στάθηκε μια ακόμα ιστορία καθημερινής τρέλας που εκδηλώθηκε στον ελληνικό στρατό, όταν άοπλοι φαντάροι της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, διατάχθηκαν να εκτελέσουν βολή σε άσκηση με πραγματικά πυρά! Μετά τις καταγγελίες του Δικτύου Σπάρτακος και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων (ΕΑΣ) ακυρώθηκε η διαταγή, η οποία συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού και ήταν αντίθετη με ορισμένες πάγιες διαταγές του ΓΕΣ και με τους ισχύοντες νόμους. Κυρίως, όμως, και αυτό μας νοιάζει πολύ περισσότερο, έθετε σε άμεσο κίνδυνο την ακεραιότητα των φαντάρων και παραβίαζε βάναυσα τα δικαιώματά τους!
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Δίκτυο Σπάρτακος και η ΕΑΣ βρίσκονται στο στόχαστρο. Το επίσημο και βαθύ κράτος και η δικαστική εξουσία έχουν προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να χτυπήσουν την οργανωμένη δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φαντάρων. Τί είναι αυτό, όμως, που στην πραγματικότητα προκαλεί την δυσθυμία και την οργή του κράτους και του παρακράτους απέναντι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρέμβασης στο στρατό;
Το Περιοδικό, με αφορμή το περιστατικό αυτό, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από κλιμακούμενες επιθέσεις τον τελευταίο καιρό προς το Δίκτυο Σπάρτακος και την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, επικοινώνησε με μέλη της Επιτροπής και συνομίλησε μαζί τους για τον ρόλο του ελληνικού στρατού στη ΝΑ Μεσόγειο, για τη διαχείριση εσωτερικών ζητημάτων, για τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ελληνικού κράτους σε τρεις ηπείρους, το προσφυγικό, την «αντιμετώπιση» της ανεργίας, τις ασκήσεις καταστολής πλήθους και για… τους Σομαλούς πειρατές! Ακολουθεί η χειμαρρώδης, εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξη που αποκαλύπτει άγνωστα στο ευρύ κοινό φλέγοντα ζητήματα. Για ευνόητους λόγους, τα ονόματα των ανθρώπων που μας μίλησαν δεν θα δημοσιευθούν, καθώς, άλλωστε, μίλησαν εκ μέρους ολόκληρης της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων.
[hr]
Είναι τωρινή υπόθεση η στοχοποίηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, του Δικτύου Σπάρτακος και γενικότερα του κινήματος των φαντάρων;
Οι επιθέσεις δεν είναι πρωτόγνωρες, ξεκινάνε περίπου τη δεκαετία του 1980 οπότε και πρωτοεμφανίστηκαν επιτροπές στρατευμένων. Γίνονται πιο συστηματικές από την ίδρυση της ΕΑΣ και μετά και περιλαμβάνουν από απειλές έως δολοφονικές απόπειρες (1998) με τοποθέτηση χειροβομβίδας κάτω από αυτοκίνητο μελών της. Όμως, οι τελευταίες «ενοχλήσεις» είναι «επίσημες» και συχνά με την σφραγίδα του δικαστικού συστήματος. Και εδώ μπορείτε να μάθετε πώς να φτιάχνετε σκουλαρίκια με τα χέρια σας.
Τον Ιανουάριο του 2010, ο Βορίδης, ως βουλευτής τότε του ΛΑΟΣ, με ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Άμυνας Ευ. Βενιζέλο απαίτησε να ληφθούν μέτρα εναντίον της δράσης μας. Καθόλου τυχαίο. Να θυμίσουμε ότι ένα χρόνο νωρίτερα είχε λάβει χώρα η συγκλονιστική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, οπότε και ο στρατός ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό. Ένα βήμα, δηλαδή, πριν βγει στο δρόμο. Τότε είχε δημοσιευτεί, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, συγκλονιστικό γράμμα φαντάρων από 42 στρατόπεδα, που δήλωναν κατηγορηματικά ότι είναι μαζί με τους ανθρώπους που διαδηλώνουν και ότι δεν προτίθενται να ταχθούν απέναντι τους. Ήταν μια στιγμή που η παρέμβαση μας υπήρξε καταλυτική στις εξελίξεις του κεντρικού πολιτικού σκηνικού. Και αυτό ενόχλησε αρκετά.
Λίγο αργότερα, το 2014, ένα ακόμα γεγονός φέρνει στο προσκήνιο την προσπάθειά μας. Με επείγον, τότε, σήμα σε κρίσιμες μονάδες στα βόρεια σύνορα της χώρας το ΓΕΣ απαίτησε τη μετάθεση φαντάρων με κρίσιμες ειδικότητες στο 485 Τάγμα Διαβιβάσεων στη Λάρισα για να τεθούν στην υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου (ΕΣΕΕΕ, European Union Operation Headquarters, EU OHQ-Larissa), που θα καθοδηγούσε την συνδρομή των ευρωπαίων μισθοφόρων στην γαλλική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παραδοσιακή αποικία της Γαλλίας. Στόχος, φυσικά, ήταν, η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας από γνωστούς και μη εξαιρετέους κολοσσούς, όπως η πετρελαϊκή «Total S.A.», η εταιρεία αναψυκτικών και ζάχαρης «Castel», η εταιρεία ενέργειας και κατασκευής πυρηνικών σταθμών «AREVA», η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «France Telecom». Στη Λάρισα θα πραγματοποιούταν τότε η εκπαίδευση (εκ μέρους του ελληνικού κράτους) των 700-1000 μισθοφόρων που θα μετέβαιναν στη χώρα της Αφρικής. Υπήρξαν αρνήσεις φαντάρων στη διαταγή του ΓΕΣ, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι όροι της υποχρεωτικής στράτευσης και ο όρκος που έδωσαν να υπερασπίσουν το Σύνταγμα και την άμυνα της χώρας δεν έχει καμιά σχέση με την επέμβαση ενάντια σε έναν λαό που δε μας χωρίζει τίποτε, για τα συμφέροντα μιας ξένης χώρας και των εταιρειών της. Με ακραίο αυταρχισμό απάντησε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Διέταξαν την τιμωρία τους με 20 μέρες φυλάκιση και ξεκίνησαν ανακρίσεις, ώστε να τους οδηγήσουν σε Στρατοδικείο!
Το τελευταίο διάστημα ξεδιπλώθηκε νέα επίθεση της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών απέναντι στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, με πρόσχημα τη μήνυση του διοικητή του 586 ΤΠ/Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Γρεβενών για συκοφαντική δυσφήμηση. Μήνυση που αφορούσε στη δημοσιοποίηση από την ΕΑΣ γράμματος φαντάρων για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν στην μονάδα του. Δεν είναι η μοναδική μήνυση που έχει γίνει. Τη μήνυση χρησιμοποίησε η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για να βρει ποιο πρόσωπο φέρει την ευθύνη της ανάρτησης. Μέσα από μια κατάφωρη παραβίαση των όσων ισχύουν περί προσωπικών δεδομένων, διαρκείς παρακολουθήσεις του blog της επιτροπής, των τηλεφώνων της και των μελών της, στοχοποιήθηκε ο Νίκος Αργυρίου, κατηγορούμενος ως διαχειριστής της ιστοσελίδας της Επιτροπής. Το δικαστήριο δεν αρκέστηκε στην πρόταση του εισαγγελέα για πεντάμηνη φυλάκιση, αλλά επαυξάνοντας την κατηγορία καταδίκασε το Ν. Αργυρίου σε δίχρονη φυλάκιση. Έπρεπε να βρεθεί τρόπος να καταδικαστεί, με οποιαδήποτε αφορμή, το κίνημα μέσα κι έξω από το στρατό. Έστω και στο πρόσωπο ενός αγωνιστή της.
Τη μέρα, μάλιστα, που καταδικάζουν με δύο χρόνια φυλακή την ΕΑΣ, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος ανακοινώνει τη διεξαγωγή τής Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Άσκησης «Ηνίοχος 2016», με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς του κράτους δολοφόνου Ισραήλ, των ΗΠΑ και Ελλάδας. Σύμπτωση; Θυμίζουμε την έμπρακτη καταγγελία της άσκησης από το κίνημα των φαντάρων, στο παρελθόν. Κοινό κείμενο με τίτλο «Δεν πολεμάμε, δεν καταστέλλουμε για τα συμφέροντά τους» υπέγραφαν τότε φαντάροι από το ΚΕΤΧ της Πάτρας, την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου, μαζί με συναδέλφους τους από 50 μονάδες, με το οποίο δήλωναν την αντίθεσή τους στη διενέργεια της άσκησης «Ηνίοχος» και στη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Γιατί τα συνδέετε αυτά τα δύο; Την καταδίκη του Ν. Αργυρίου με τις πολυεθνικές ασκήσεις;
Νομίζουμε ότι εδώ έχει ενδιαφέρον να αναφερθούμε στο ρόλο του στρατού μέσα στη μεγάλη εικόνα του διεθνούς πλέγματος. Έτσι, θα γίνει ακόμα πιο καθαρό και το γιατί στοχοποιείται το κίνημα των φαντάρων. Εκπαιδεύεται ο στρατός για να υπηρετήσει το ρόλο του ελληνικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Ο ελληνικός στρατός έχει φυσική παρουσία σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε τρεις ηπείρους. Έχει αναλάβει τη φύλαξη του εναέριου χώρου Βουλγαρίας. Είναι παρών στη Λιβύη όπου, όλως τυχαίως, εμπλέκονται μεγάλα ονόματα ελλήνων επιχειρηματιών στα σχέδια ανοικοδόμησης της χώρας, μετά την ισοπέδωσή της. Συμμετέχει με στρατεύματα στην υπόθεση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας που αναφέραμε προηγουμένως. Αξίζει να τονίσουμε, δε, ότι στην περίπτωση αυτή, όπου δεν συμμετείχαν μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Αγγλία και όπου δεν υπάρχει η ομπρέλα του ΝΑΤΟ ή του ευρωστρατού σχηματίστηκε απλώς μια συμμαχία «προθύμων». Η Ελλάδα, επιπλέον, διαθέτει φρεγάτα στον Περσικό Κόλπο και άλλες δυνάμεις στη διώρυγα του Σουέζ που συνοδεύουν εμπορικά των ελλήνων εφοπλιστών προς αποτροπή πειρατειών. Με την ευκαιρία έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι σε αρκετά από αυτά τα πλοία πρώην καταδρομείς και βατραχάνθρωποι προσφέρουν υπηρεσίες σεκιούριτι. Όπως αναφέρεται και σε γνωστά δημοσιεύματα, ελληνικές εταιρείες «ναυτιλιακής ασφάλειας», όπως λέγονται, αναλαμβάνουν την προστασία ελληνικών ή ξένων πλοίων από τους πειρατές του Ινδικού Ωκεανού, διαθέτοντας δεκάδες εφέδρους ή εν αποστρατεία άνδρες των ΟΥΚ, καταδρομείς και άλλους με προϋπηρεσία στις Ειδικές Δυνάμεις. Η Ελλάδα, μάλιστα, επιτρέπει στα πλοία με ελληνική σημαία, μετά από μια συνθέτη διαδικασία, να έχουν ακόμα και ένοπλους φρουρούς. Περιττό, δε, να αναφέρουμε ότι, με πλήθος βάσεων σε όλη την επικράτεια, η Ελλάδα συνεισφέρει έμμεσα στους πολέμους που εξαπολύουν άλλα δυτικά κράτη στη Μέση Ανατολή, όπως για παράδειγμα γίνεται με τη φιλοξενία γερμανικών και γαλλικών Eurofighter στον Άραξο, τα οποία εφορμούν στη Συρία. Αλήθεια, ας μας πει το Υπουργείο, τί σχέση έχουν όλα αυτά με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητάς της; Πού θέλω να καταλήξω; Μετά την οικονομική, στρατιωτική, πολιτική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, που προέκυψε ως ένα απότοκο της επέμβασης στη Λιβύη και σχετίζεται με το μοίρασμα των ΑΟΖ στη Μεσόγειο, η Ελλάδα, πλέον, έχει αναλάβει μείζονα ρόλο τήρησης της «σταθερότητας» στην περιοχή.
Άρα, ο στρατός της Ελλάδας φεύγει ξεκάθαρα εκτός συνόρων, αντίθετα με όλα όσα λέγονται, και φαίνεται να έχει έναν τέτοιο ρόλο που η παραμικρή αμφισβήτηση επιφέρει πλέον σοβαρές κυρώσεις. Από απόπειρες εκφοβισμού μέχρι και καταδίκες, όπως έγινε πρόσφατα με τον Νίκο Αργυρίου και την υπόθεση με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Ακριβώς. Εκεί είναι το θέμα. Η ΕΑΣ και το Δίκτυο Σπάρτακος να θυμίσουμε ότι και στο παρελθόν, συνέβαλαν στην δημιουργία φιλειρηνικού κλίματος με την αντίσταση στον μιλιταρισμό και στον πόλεμο. Δεκάδες φαντάροι δημοσίευσαν, διαμέσου της ΕΑΣ, γράμματα εναντίωσης στους δολοφονικούς νατοϊκούς πολέμους, από τη Βοσνία και το Κόσσοβο ως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Και καθώς ο στρατός πρέπει να εκπροσωπεί κάτι πολύ πιο σκληρό, αξιόμαχο, ετοιμοπόλεμο πάνω-κάτω δηλαδή, καθώς τείνει να επανέλθει μια αντίληψη για το στρατό που υπήρχε επί χούντας, όπου δεν χωρούν όσοι φαντάροι δεν είναι «σκληροί», έρχεται να ταιριάξει «γάντι» και η τοποθέτηση του Παναγιώταρου. Όποιος, επομένως, στέκεται εμπόδιο σε αυτά τα «μεγάλα σχέδια», αυτομάτως και εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζεται ως εχθρός! Ως «εσωτερικός εχθρός» εν προκειμένω. Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι που υπονομεύει αυτές τις κατευθύνσεις.
Το Δίκτυο Σπάρτακος σταθερά προβάλλει την ανάγκη κατάργησης των πολεμικών δαπανών και τη διάλυση των πολεμικών οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού. Όλα αυτά φαίνεται ότι ενοχλούν τους κρατούντες, όσους θέλουν ένα στρατό «ετοιμοπόλεμο» και επιθετικό. Όσοι είναι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση της ανεργίας, της καταστολής, των μνημονίων δεν ανέχονται άλλες φωνές, άλλη δράση. Θεωρούμε ότι αυτή η δίωξη του Ν. Αργυρίου, λοιπόν, έχει ξεκάθαρο στόχο τη στρατευμένη νεολαία αλλά και τη νεολαία, συνολικά. Με σαφή στόχο, αυτή η νεολαία να υποταχθεί και να «πειθαρχήσει» στη φτώχεια, το φόβο και τον παραλογισμό της αυθαιρεσίας και της εκδικητικότητας των ταγών μιας στρατιωτικοποιημένης κοινωνίας.
Στρατιωτικοποιημένη κοινωνία; Με ποιους όρους το εννοείτε αυτό;
Χμμ…. ο «ευρυγώνιος φακός» που μας επιτρέπει να έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο κάδρο, μας δίνει, επίσης, τη δυνατότητα να βλέπουμε τα πράγματα και από πολύ κοντά. Εδώ. Μέσα. Μπροστά μας.
Ας ξεκινήσουμε από το θέμα των προσφύγων. Δείτε πόσο κεντρικός αναδεικνύεται ο ρόλος του στρατού στη διαχείρισή του. Στη διαχείριση. Είναι πολύ συνειδητή η επιλογή της λέξης. Έχουμε ξεπεράσει τη φάση της απόκρουσης ή της αντιμετώπισης των προσφυγικών «ροών» με μπροστάρη τη Frontex, που μπορεί π.χ. να είχε στόχο το να σταματήσουν οι βάρκες από το Μποντρούμ, πριν φτάσουν στην Κω, εκτός ελληνικών υδάτων. Με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί κανένας άλλος φορέας να το κάνει, ο στρατός αναλαμβάνει ρόλο «κουμανταδόρου» εντός, πλέον. Τα hot spots είναι ένας «ακίνδυνος» όρος που επελέγη για να βαφτίσει αυτά που εμείς θεωρούμε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για να δούμε, όμως, πιο συγκεκριμένα… Σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης, οι πρόσφυγες έχουν απόλυτο δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης και προστασίας της ζωής και της ασφάλειάς τους, από κάθε χώρα στην οποία εισέρχονται. Στο καθήκον της προστασίας τους, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί συνυπογράφοντας τη συνθήκη αυτή και άλλες διεθνείς συνθήκες που αποτελούν πλέον διεθνές δίκαιο υποχρεωτικό για όλες τις χώρες που συνυπέγραψαν. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 6 του Συντάγματος, κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της χώρας. Εκεί αρχίζει και τελειώνει κάθε υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα, των στρατευμένων και του στρατού γενικότερα. Στην άμυνα της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενη στρατιωτική απειλή. Παραβιάζοντας τα προαναφερθέντα, το κράτος επιδιώκει, με έκτακτες μεταθέσεις και αποσπάσεις, να χρησιμοποιήσει τους φαντάρους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως προσωπικό φρούρησης (ως ανθρωποφύλακες δηλαδή) και ως προσωπικό λειτουργίας (ως δωρεάν εργατικό δυναμικό δηλαδή). Οι πρόσφυγες, όμως, δεν αποτελούν απειλή για τη χώρα ούτε συντρέχει νόμιμος λόγος άμυνας της χώρας έναντι των προσφύγων. Αντιθέτως, αποτελεί καθήκον για τις πολιτικές αρχές της χώρας, η παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και η προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειάς τους. Και έτσι, με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι οι στρατευμένοι, πρώτοι απ’ όλους τους πολίτες, δύνανται νομίμως να αρνηθούν παράνομες και αντισυνταγματικές διαταγές, σε εφαρμογή, μάλιστα, του άρθρου 120 του Συντάγματος.
Είναι πολλές οι καταγγελίες που έρχονται από φαντάρους που έχουν σταλθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, όπως πχ στο hot spot της Μαλακάσας ή σε αυτά της Θεσσαλίας, όπου στέλνονται στρατιώτες και μένουν εκεί επί μέρες σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής για να εκτελέσουν χρέη καθαρισμού και security, ή περιπτώσεις όπου το καλοκαίρι φαντάροι στέλνονταν στα στρατόπεδα, εκτελούσαν εργασίες εκεί μέσα στον ήλιο όλη μέρα και όταν επέστρεφαν στη μονάδα τους έπρεπε να εκτελέσουν και τις τακτικές τους υπηρεσίες, χωρίς να παίρνουν άδεια επί πολλές μέρες. Και να σημειώσουμε ότι όλα αυτά συνέβαιναν, χωρίς ο στρατός να τους εφοδιάζει με τον απαραίτητο εξοπλισμό ή την απαιτούμενη ιατρική προφύλαξη.
Η ΕΑΣ απαιτεί να κλείσουν άμεσα τα hot spots-στρατόπεδα συγκέντρωσης-καταγραφής-διαλογής-απελάσεων και καλεί τους φαντάρους να αρνηθούν την οποιαδήποτε συμμετοχή, την προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας στο βρώμικο πόλεμο κατά προσφύγων και μεταναστών.
Βλέπουμε, όμως, εδώ και χρόνια, ότι ο στρατός χρησιμοποιείται και σε οτιδήποτε τυχόν μπορεί να χρειαστεί η πολιτεία ή σε ζητήματα που αφορούν στη δημόσια ζωή.
Όντως, το προσφυγικό δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο ο στρατός καλείται να αναλάβει δράση εντός της χώρας. Όπως είχαμε καταγγείλει από το Φεβρουάριο του 2015, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος θυμήθηκε να ανασυγκροτήσει τη ΜΟΜΑ (ξαναφέρνοντας στο νου μας ακόμα μια φορά τη χούντα) η οποία επιδόθηκε σε πλήθος κατασκευαστικών έργων που εκτελούσαν –αμισθί εννοείται- οι φαντάροι! Ουσιαστικά, ο στρατός αναλαμβάνει ξανά υπηρεσίες του κράτους και των δήμων, εκμεταλλευόμενος τη δωρεάν εργασία των φαντάρων: από τους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών, τους χειριστές μηχανημάτων, τους φαντάρους με εξειδικευμένες οικοδομικές γνώσεις κτλ. Θα καθαρίζει παραλίες, θα μαζεύει σκουπίδια, θα ανοίγει δρόμους που πλημμύρισαν, θα σβήνει φωτιές και ούτω καθεξής. Για όποιον πιστεύει ότι υπερβάλλουμε, να σημειώσουμε ότι αυτά γίνονται ήδη! Το καλοκαίρι του 2015 κλιμάκιο εργασίας του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού (ΕΤΜΧ) το οποίο περιελάμβανε 11 Μηχανήματα και 8 Οχήματα – Ειδικά Οχήματα ΜΧ, μεταφέρθηκε με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού στη νήσο Ικαρία, για να εργασθεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου Καρκιναγρίου–Μαγγανίτη στο πλαίσιο λειτουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού. Λίγες μέρες πριν, συνέβη ακόμα ένα ανεκδιήγητο περιστατικό στο Καστελόριζο που, επίσης, δημοσιοποιήσαμε. Στη ΔΑΝ Μεγίστης, μετά από συμφωνία μεταξύ του στρατού και εργολάβου, ντόπιου παράγοντα του νησιού, υποχρεώθηκαν φαντάροι να δουλέψουν σε έργα στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, τα οποία είχε αναλάβει ο εργολάβος, με αντάλλαγμα να προμηθευτεί ο διοικητής σακιά τσιμέντο για να οχυρώσει τα πολυβολεία! Αδιανόητα πράγματα! Στον Αμπελώνα Λάρισας, επίσης, υποχρεώθηκαν να δουλέψουν, τσάμπα εννοείται, για την ανέγερση ναού «προς τιμήν του νεότερου Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Αγίου Παϊσίου»!
Το θέμα μας εδώ, όμως, πηγαίνει και σε άλλα χωράφια…. στα χωράφια των νέων εργασιακών σχέσεων που διαμορφώνονται γενικά στην ελληνική κοινωνία… Η δωρεάν χρησιμοποίηση φαντάρων σε καθήκοντα π.χ. γιατρού ή μηχανικού ή.. χτίστη, σε διάφορα μέρη της επικράτειας διαιωνίζει την ανεργία και τη μαύρη εργασία. Οι θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καλύπτονται περιστασιακά και εκ περιτροπής με το «χώσιμο» των στρατευμένων. Ενδιαφέρον έχει εδώ το ότι το κράτος, παράλληλα, μοριοδοτεί διάφορες ειδικότητες που επιθυμούν μελλοντική πρόσληψη στο Δημόσιο, όπως δασκάλους, φύλακες, ψυχολόγους, νομικούς συμβούλους, εάν εργαστούν μέσω voucher, μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων! Την ίδια στιγμή, ψηφίστηκε η προαιρετική στράτευση των γυναικών, επίσης, με «τυράκι» τη μοριοδότηση. Κοινώς, οι συμβάλλοντες στην διατήρηση της αιχμαλωσίας ανθρώπων επιβραβεύονται με υποαπασχόληση και υποσχέσεις, μέσα στη δίνη του οξυμμένου ατομικισμού.
Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι ο τρόπος οργάνωσης των hot spots τείνει ως μοντέλο να εξαχθεί σε όλη την κοινωνία… ας βάλουμε στην εξίσωση το ότι στην Τουρκία, στα αντίστοιχα στρατόπεδα-καταυλισμούς, Σύριοι πρόσφυγες δουλεύουν τσάμπα για λογαριασμό εταιρειών, ώστε να εξασφαλίσουν χαρτιά ολιγόμηνης παραμονής… και κάπως έτσι εμπλουτίζεται το κάδρο σχετικά με το μελλοντικό ή και παροντικό μοντέλο εργαζόμενου-πολίτη-στρατιώτη…
Υπεγράφη, ακόμα, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας απόφαση για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων για ανακατάταξη στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων 1000 συνολικά οπλιτών για βραχεία περίοδο δύο ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί για ακόμη ένα έτος. Τί είναι όμως αυτή η υπόθεση με τους ΟΒΑ (Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης); Ουσιαστικά ο Στρατός, που και τα προηγούμενα χρόνια επιχείρησε να εισάγει το θεσμό των φθηνότερων ΟΒΑ έναντι των πιο ακριβών μισθοφόρων στρατιωτών ΕΠ.ΟΠ., υπό την ηγεσία των Καμμένου-Ήσυχου-Τόσκα βρήκε την ευκαιρία να επιβάλει τους νέους βάρβαρους εργασιακούς όρους στις Ένοπλες Δυνάμεις με πρόσχημα το μνημόνιο και να επεκτείνει τα μισθοφορικά του χαρακτηριστικά. Δίπλα στην τεράστια μάζα των άμισθων δούλων εφέδρων παρατάσσονται οι ΟΒΑ-μισθοφόροι, οι οποίοι δεν προσλαμβάνονται μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες του πιο επιθετικού τμήματος του στρατού, αυτού των Ειδικών Δυνάμεων, αλλά και άλλες ειδικότητες, όπως νοσηλευτών ή γιατρών, χωρίς την προοπτική της μονιμότητας, με αδιευκρίνιστες συνθήκες εργασίας-ωραρίου-αμοιβών σε θολό νομικό καθεστώς που δεν ξεκαθαρίζει ούτε το αν ο ΟΒΑ θα συμμετέχει σε αποστολές εκτός συνόρων! Πειστήκατε για τον «κοινωνικό» ρόλο του στρατού;
Μιλάμε, δηλαδή, για στρατιωτικοποίηση και της ίδιας της εργασίας, όχι μόνο μέσω της εκμετάλλευσης των φαντάρων, αλλά και γιατί οι πολίτες πλέον καλούνται να εργαστούν με τους ίδιους όρους.
Βεβαίως… Η εικόνα της συνολικής στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας στην οποία αναφερόμαστε, όμως, έχει και δύο ακόμα εκφάνσεις: αυτήν της παρέμβασης του στρατού για την καταστολή κινημάτων και αυτήν της εκπαίδευσης της αστυνομίας από ειδικές μονάδες του στρατού.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Κω τακτική άσκηση κατά την οποία δοκιμάσθηκε η ετοιμότητα του Τμήματος Άμεσης Επέμβασης του Σχηματισμού σε αγώνα σε αστικό ιστό! Κάτι που, επίσης, καταγγείλαμε. Πρόκειται για άσκηση παρόμοιου χαρακτήρα με αυτές που είχαν προηγηθεί το 2011 και το 2013 με παρεμφερή σενάρια και μέσα που εντάσσονται στην αντιμετώπιση των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, δηλαδή των εξεγέρσεων των εργαζομένων, των μεταναστών κτλ. Σύμφωνα με καταγγελίες (που δημοσιοποιήσαμε εγκαίρως) φαντάρων από διάφορα τάγματα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ΠΟΝΤΟΣ, με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς, τον Φεβρουάριο του 2011, στην περιοχή Κορομηλά, θα πραγματοποιούνταν ασκήσεις καταστολής πλήθους, υπό την επίβλεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως και έγινε! Μάλιστα, κυκλοφόρησαν και σχετικά βίντεο που δείχνουν μπουλντόζες να εφορμούν εναντίον οδοφραγμάτων, Επαγγελματίες Οπλίτες ντυμένους ως άνδρες των ΜΑΤ, με πλήρη εξάρτυση -επιγονατίδες, γκλομπ, ασπίδες, κράνη, μάσκες, χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης κλπ. – να αντιμετωπίζουν τους φαντάρους σε… ρόλο εξαγριωμένου διαδηλωτή και ούτω καθεξής. Τον Οκτώβριο του 2013, η λεγόμενη άσκηση ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ επαναλήφθηκε στην ίδια περιοχή στο Κιλκίς και έφερε την ονομασία «ΤΑΛΩΣ-13».
Για όποιον νομίζει ότι αυτά είναι μακρινά σενάρια, να θυμίσουμε, ότι ήδη, δύο φορές μέχρι τώρα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη (2008) και στη μεγάλη εργατική κινητοποίηση στις 5 Μαΐου 2010, ο στρατός είχε τεθεί σε επιφυλακή, έτοιμος να επέμβει. Στην στρατιωτική παρέλαση, δε, της 28ης Οκτωβρίου 2012 κατέβασαν στο δρόμο την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Την ίδια Ταξιαρχία είχαν θέσει σε επιφυλακή και ήταν έτοιμοι να διατάξουν την επιβίβαση της στα C130, ώστε να μεταφερθεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην καταστολή της διαδήλωση της 12ης Φεβρουαρίου 2012! Και υπάρχει και ακόμα πιο τρανταχτό παράδειγμα. Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες φαντάρων στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, μυστική στρατιωτική άσκηση διεξήχθη στο 523ο Τάγμα Πεζικού στην Κοζάνη την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, στην οποία συμμετείχαν και στρατιώτες από τη μόνιμη δύναμη του στρατοπέδου, με σενάριο «την ανακατάληψη του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ (πρώην Βιομηχανία Λιπασμάτων), το οποίο έχουν καταλάβει ταραχοποιοί». Αυτά ήταν τα λόγια του υποδιοικητή του στρατοπέδου, που επιχείρησε να περιγράψει στους φαντάρους την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εσωτερική ασφάλεια ως προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι το δόγμα… Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα έτυχε να πάρει και μεγάλη έκταση, καθώς δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες και ταυτόχρονα παραπέμπει στην ανοιχτή ακόμα υπόθεση της ΒΙΟ.ΜΕ. Είναι φανερό ότι το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ, που βάζει το ζήτημα του να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα εργοστάσια στα χέρια τους και να παράγουν, χωρίς αφεντικά, είναι κάτι που το κράτος δεν θα ήθελε επ’ ουδενί να γενικευτεί! Επειδή σε όλη την χώρα και την Ευρώπη μαθαίνουν και άλλοι εργαζόμενοι ότι 23 εργάτες από την Θεσσαλονίκη τα καταφέρνουν καλύτερα από αφεντικά και διευθυντάδες, επειδή τέθηκε εμπράκτως σε αμφισβήτηση το “ιερό δικαίωμα” της ατομικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, ο στρατός προετοιμάζεται αναλόγως… ας μην ξεχνάμε, δε, και το χτύπημα της μεγάλης απεργίας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Γιάννενα, που συνέβη την ίδια περίοδο ακριβώς με την άσκηση για «την ανακατάληψη του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ». Εκεί τα πιο στρατιωτικοποιημένα τμήματα της αστυνομίας επενέβησαν και κατάφεραν να την καταστείλουν και να καταλάβουν στην κυριολεξία το εργοστάσιο. Είναι, πλέον, κοινός τόπος το ότι τμήματα της αστυνομίας που προορίζονται για τέτοιους σκοπούς, λαμβάνουν εκπαίδευση και στελεχώνονται από τα πιο σκληρά τμήματα του στρατού. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται από τη χάρτα άμυνας ασφάλειας που δημοσιεύτηκε το 2003 και εντάθηκε μετά και από τη συγκρότηση του ευρωστρατού. Και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα φυσικά. Δείτε, άλλωστε, τι γίνεται σε Γαλλία και Βέλγιο, όπου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει γίνει μόνιμη. Ακόμα και η «προοδευτική» Ολλανδία έφτασε στο σημείο να θέσει ζήτημα στράτευσης των γυναικών. Με βάση όλα τα παραπάνω, νομίζω γίνεται εμφανές το γιατί μιλάμε για εμπέδωση της παρουσίας του στρατού σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.
Είναι πολλά και ουσιαστικά, επομένως, τα ζητήματα που ανοίγουν το Δίκτυο Σπάρτακος και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Βλέπουμε από όσα μας παραθέτετε ότι υπάρχει ευρεία απήχηση της παρέμβασής σας στους στρατευμένους. Μήπως αυτό είναι που ενοχλεί κυρίως;
Αυτό ακριβώς είναι που τους τρομάζει! Η διευρυμένη απήχησή μας τόσο στις μονάδες όσο και έξω… στις οικογένειες των φαντάρων και σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κομμάτι κόσμου που βλέπει τη ζωή του να βρίσκεται αντιμέτωπη με όλον αυτόν το ζόφο! Και δε χρειάζεται ο φαντάρος ή η μάνα του να πάνε πολύ μακριά για να δουν τι συμβαίνει. Το ζουν μέρα με τη μέρα. Περικοπές εισιτηρίων και ρούχων, περικοπές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία, ελλείψεις σε στοιχειώδες ιατροφαρμακευτικό υλικό (όπως, άλλωστε και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ…), καψώνια και πάει λέγοντας. Η ΕΑΣ και το Δίκτυο Σπάρτακος, συνέβαλαν στο να σπάσει η σιωπή. Με την δημοσιοποίηση απαράδεκτων συμπεριφορών «ανωτέρων» στην στρατιωτική ιεραρχία, και των άθλιων συνθηκών σε στρατόπεδα, βοήθησε στην βελτίωση της διαβίωσης χιλιάδων νέων που υπηρετούσαν την θητεία τους. Απέδειξε ότι ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή με τα ίδια συνταγματικά δικαιώματα, όπως όλοι, και αυτά τα δικαιώματα μπορεί και πρέπει να τα διεκδικεί.
Αποκάλυψε τις δεκάδες αυτοκτονίες νέων ανθρώπων στα στρατόπεδα, την εμπορευματοποίηση της ζωής του φαντάρου, ανέδειξε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των νέων και τις ανισότητες στο στρατό, δίνοντας βήμα κι ανακούφιση στις αγωνίες των φαντάρων και των οικογενειών τους. Αγωνίζεται κάθε μέρα για τον ελεύθερο συνδικαλισμό των φαντάρων και τη δημοκρατία μέσα στα στρατόπεδα. Και η ύπαρξή του Δικτύου Σπάρτακος και της ΕΑΣ, η στήριξή τους, είναι πιο αναγκαία από ποτέ!
Καλούμε κάθε στρατευμένο, κάθε νεολαίο, κάθε αγωνιστή να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του κινήματος μέσα και έξω από το στρατό και να σταθεί απέναντι στην κρατική τρομοκρατία, τον ολοκληρωτισμό και σε κάθε κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το λαό ως «εσωτερικό εχθρό».