Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Δίσκοι που λιώνουν από την ακρόαση…

| 14/06/2020

Η Melting Records είναι ένα ανεξάρτητο label με έδρα την Αθήνα που προωθεί τη ευρύτερη hip hop κουλτούρα και παραγωγές που κινούνται στο χώρο του downtempo και του triphop. Είναι μια ετικέτα, όπως και αρκετές άλλες πλέον, που αναδεικνύει τη δημιουργική ανάπτυξη που έχουν τα τελευταία χρόνια αυτά τα μουσικά ρεύματα και στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο, έχει στο κατάλογο της πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές. Η Melting Records βέβαια  δεν περιορίζεται μόνο σε εγχώριες παραγωγές, ενώ όλες τις οι κυκλοφορίες κυκλοφορούν σε βινύλιο και διατίθενται για digital download.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.melting-records.bandcamp.com.

Σε αυτή την πρώτη παρουσίαση της Melting Records ακούμε τρία άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2019, το Vulture Culture του hip hop διδύμου των Twinsanity, το Hip Society του Hipcut και τη νέα δουλειά του Moderator με τίτλο The Mosaics.

Twinsanity: Vulture Culture

Δίδυμη δύναμη.

Το Vulture Culture είναι το δεύτερο άλμπουμ των Twinsanity, (πρώτο με τη Melting Records) μετά το ντεμπούτο τους The Quest του 2016. Οι δίδυμοι αδερφοί, από το κέντρο της Αθήνας, ο Linkone και ο Eyekonik, έχουν καταφέρει να δώσουν μια ηχητική εικόνα της πόλης τους με στίχους που συνδυάζουν το προσωπικό – βιωματικό στοιχείο με το συλλογικό και τη καταγραφή των ιστοριών της πόλης, έχοντας ισχυρό το στοιχείο της κοινωνικής ευαισθησίας και εγρήγορσης. Στίχοι κοφτοί, πολλές φορές ωμοί αλλά και βαθιά ανθρώπινοι.

Με δυνατούς dj συνεργάτες όπως, μεταξύ άλλων,  ο Moderator στο Raw Pressure, από τις καλύτερες στιγμές του άλμπουμ, οι Γάλλοι  Ours Samplus οι οποίοι έχουν δώσει ένα jazzy ήχο σε κομμάτια όπως το Beauty in Decay ένα πραγματικά πολύ όμορφο κομμάτι, ο Billa Qause στο Cheers ή τον DJ Gzas από τους Rationalistas στη καλύτερη ίσως παραγωγή του δίσκου, το Concrete Throat στο οποίο οι Twinsanity μοιράζονται τα μικρόφωνα με τους Zorro & Buzz. Παρά τη πληθώρα των παραγωγών που δούλεψαν το υλικό του Vulture Culture, ο δίσκος έχει ως αποτέλεσμα μια ηχητική πολυμορφία αλλά χωρίς να χάνει σε συνοχή καθώς, όπως τελικά ακούγεται οι άνθρωποι που συνέβαλλαν στη παραγωγή του μοιράστηκαν με τους Twinsanity τα «θέλω» τους και το χαρακτήρα τους. Έτσι λοιπόν, η  τζαζ, η reggae, η dub και η triphop συνενώνονται πάνω σε μεθυστικά ρυθμικά μοτίβα, μέσα από τη μέθοδο του hip hop φτιάχνοντας τελικά ένα επιτυχημένο άκουσμα.

Το Vulture Culture ηχογραφήθηκε στο Bachment Studio με το Dj Micro (Giannis Mikropoulos) στο mix.

 Hipcut: Hip Society

Neo film noir μουσική αισθητική

Καλώς ήρθατε στη hip κοινωνία του Hipcut. Ο ερχόμενος από τη Κρήτη Dj, beatmaker και εξερευνητής ήχων και μουσικών κυκλοφόρησε τη τελευταία του δουλειά το Μάρτιο του 2019 με την ετικέτα της Melting Records. Αν και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τη κυκλοφορία του είναι ένα δίσκος που δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη παρουσίαση. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο άλμπουμ που συνδυάζει την Jazz και soul κουλτούρα, το hip hop και το trip hop με τη cimematic αισθητική. Πολύ καλή η παραγωγή σηματοδοτεί μια ωριμότητα, συγκρινόμενο με προηγούμενες δουλειές του Hipcut. Πραγματικά απολαμβάνεις την ακρόαση του τόσο στο κομμάτια που έχει επιλέξει να δώσει σε φωνές όσο και στα straight instrumentals του. Συνολικά θα μπορούσε να είναι το σάουντρακ ενός neo – noir film.

Ακούγοντας κάποιος το “Chase” θα διακρίνει επιρροές του ρεύματος που «ηγούνται» παραγωγοί σαν το Parov Stelar για παράδειγμα, ενώ στο δε “Sentimental Serenade”  ο Hipcut ακούγεται σαν να έχει χωρέσει μια φουλ τζαζ μπάντα στα πλατό του. Πολλές και σημαντικές συνεργασίες όπως με τον Αμερικάνο ράπερ Awon στα πολύ καλά “Red Eyed” και “Torn”, τη γνωστή μας Sugahspank! στο “Precision”, αλλά και τη τη Vikkie, μια νέα και ανερχόμενη γυναικεία φωνή στο ραπ και τη soul στο “No Time”, όπως και το Dj Moya στο “Sounds in the night”.

Το Hip Society περιέχει 9 κομμάτια και bonus instrumentals (2 στην έκδοση του βινυλίου και 3 στην ψηφιακή του κυκλοφορία).

Moderator: The Mosaics

Ηχητικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Αυτή εδώ η στήλη απέδωσε τα εύσημα της στον Moderator για το προηγούμενο του Sinner’s syndrome. To The Mosaics δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση συνέχεια του. Αυτή τη φορά ο moderator στήνει ένα ηχητικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο ανεβάζοντας στο κατακόρυφο την ψυχαγωγική διάθεση, καθώς από το πρώτο μέχρι σχεδόν το τελευταίο κομμάτι του, το The Mosaics είναι ένα επιτυχημένο πάρτι…

Ο Moderator επιλέγει τόπους από όπου «δανείζεται» στοιχεία από ethnic μουσικές, μελωδίες και tribal κρουστά και αντίστοιχα χρονικές περιόδους, κυρίως του παρελθόντος. ‘Έτσι το The Mosaics σε τοποθετεί ακουστικά μέσα σε μια χρόνο – χώρο κάψουλα «διύλισης» και μετασχηματισμού των ήχων και σε ταξιδεύει από τη  κοιλάδα του όρους Αραράτ, στη Λαχώρη του όρους Παντζάμπ στο Πακιστάν, στο Montego Bay της Τζαμάικα και την Αφρικάνικη ήπειρο και από εκεί στο Κουμαμότο στην Ιαπωνία και στην ορεινή πόλη της Αλισάν στη Ταιβάν και τη Γαλλική Ριβιέρα,  για να σε ξαναγυρίσει στα δικά μας Βαλκάνια. Αποτέλεσμα ένα μωσαϊκό ήχων και αισθητικών όπου τα τάμπλας από το Πακιστάν συναντούν το λυρισμό του Σογιούλ και την Ymac  Sumac, η ultra lounge αισθητική των 50’ς τους μυστικιστικούς ήχους των σαμάνων, το εξωτικό στοιχείο της Tζαμαικάνικης Μέντο και του Καλύψο τα ασιάτικα ορεινά πνευστά και η μπόσα-νόβα το Βαλκανικό χαρμολύπη. Μα γίνονται όλα αυτά σε ένα δίσκο; Ο Moderator αποδεικνύει ότι γίνονται και με μεγάλη επιτυχία..

To The Mosaics κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2019.

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…