«Δίψα» της Αμελί Νοτόμπ, εκδ. Στερέωμα

Χριστός σημαίνει σάρκα

| 28/06/2020

 

Ο Χριστός ως μυθιστορηματικό πρόσωπο δεν αφήνει πολλά περιθώρια χειρισμού. Είτε τον εξυψώνεις είτε τον πολεμάς και τον μειώνεις. Η χριστιανική μυθολογία είναι τόσο έντονη και ισχυρή, που η εκτός θρησκευτικού πλαισίου αναφορά οφείλει να αναμετρηθεί μαζί της. Αρα, ο υιός του Θεού, αυτός που θυσιάστηκε για το ανθρώπινο γένος έχει φήμη και αποδοχή που ελάχιστοι πλησιάζουν. Τον να τον αποσπάσεις απ’ αυτό και να τον εντάξεις σε κάτι διαφορετικό, είναι ριψοκίνδυνο δημιουργικά. Το πρόσωπό του, υπαρκτό ή μη, σε καθοδηγεί και δεν επιτρέπει μεγάλες παρεκκλίσεις. Εάν, λοιπόν, θες να τον «εκμεταλλευτείς» λογοτεχνικά, τότε πρέπει να δεχτείς τον κόσμο Του, τις συνθήκες Του. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος πως δεν έκανες κάτι φθηνό, βλάσφημο και προσβλητικό. Όχι για να ικανοποιήσεις το τεράστιο κοινό που Τον πιστεύει, αλλά για να καταφέρεις να γράψεις κάτι καλό. Διαβάζοντας τη «Δίψα» (Εκδόσεις Στερέωμα) της Αμελί Νοτόμπ καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ισορροπία στην κόψη του ξυραφιού. 

Ναι, για άσκηση ισορροπίας πρόκειται, αφού η Νοτόμπ τολμά να δει τον Χριστό ως άνθρωπο και μόνο! Καθόλου εύκολο και σίγουρα όχι αυτονόητο. Ο Χριστός είναι πρόσωπο που συνδέει το ανθρώπινο με το υπεράνθρωπο. Η προσπάθεια και η υπέρβαση πάνε μαζί στην περίπτωσή Του κι αν επιχειρήσει οποιοσδήποτε να τα χωρίσει, κινδυνεύει να εκτεθεί. Η υπερβολή και η σύγχυση παραμονεύουν. Συνεπώς, η επιλογή πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και να μην υπάρχει το παραμικρό ίχνος δισταγμού. Η Νοτόμπ, λοιπόν, μας γνωρίζει έναν Χριστό απολύτως ανθρώπινο. Το εγχείρημά της στέφεται με επιτυχία επειδή εντοπίζει και επικεντρώνει σε ό,τι ανθρώπινο υπάρχει. Όλα τα μεταφυσικά, θεϊκά, υποβιβάζονται στα μέτρα τα ανθρώπινα και το μυθιστόρημα γίνεται μια νέα μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό!

Η Νοτόμπ βασίζεται στην ενσάρκωση για να μας αφηγηθεί τις τελευταίες ώρες του Χριστού πριν τη σταύρωση. Δίνει σωματική υπόσταση σε καθετί και με το τρίπτυχο «Αγάπη-Θάνατος-Δίψα» μεταφέρει την πιο επιβλητική φωνή Χριστού. Τα πάθη, η μοναξιά, οι αδυναμίες, οι ιδιοτροπίες, η σχέση με τους μαθητές Του, η συμπεριφορά των ρωμαίων στρατιωτών, του Πιλάτου, ακόμη και τα θαύματα, μέσα από τη σάρκα και την καρδιά περνάνε. Ο Χριστός αγάπα ως γιός τη μάνα του, ερωτεύεται ως σύντροφος τη Μαγδαληνή, κατανοεί τον θάνατο και διψά όπως όλοι μας όταν δεν έχουμε νερό να πιούμε. Η Νοτόμπ με διαύγεια, αποφασιστικότητα και τόλμη μας δίνει κάτι ριζοσπαστικό, έντιμο, κρυστάλλινο. Η πολύ καλή μετάφραση ανήκει στον Αύγουστο Κορτώ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις