Συμβαίνει και στη Δανία...
Διαδηλώσεις για το «μαχαίρι» στις δαπάνες για την Παιδεία
Σε μαζικές διαδηλώσεις προχώρησαν οι φοιτητές στη Δανία, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση κατά 2% κάθε χρόνο, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, του προϋπολογισμού για την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι περικοπές σημαίνουν ότι ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο προϋπολογισμός για την Παιδεία θα μειώνεται κατά 8,7 δισεκατομμύρια κορώνες ή 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, δε, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των εσόδων δια της Παιδείας, η κυβέρνηση προωθεί πρόγραμμα «προσέλκυσης» ξένων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που σε συνδυασμό με την περικοπή κονδυλίων, αναμένεται να δημιουργήσει χειρότερες συνθήκες ακόμη και υποβάθμιση του επιπέδου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Η ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης από τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας – Ισότητας των Φύλων και Εκπαίδευσης – Επιστημών, Έλλεν Τρέιν Νόρμπι και Λούντε Λάρσεν, έπιασαν, σχεδόν τους πάντες, εξ απήνης, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το μέτρο δεν περιλαμβανόταν στην προεκλογική ατζέντα του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος, που ανήλθε στην εξουσία νωρίτερα φέτος.
Μεγαλύτερο σοκ και οργή, όμως, προκάλεσαν οι δηλώσεις των δύο υπουργών ο κυνισμός των οποίων περιγράφεται από φοιτητές και καθηγητές ως «γροθιά στο στομάχι». Περιέγραψαν την εκπαίδευση ως «παραφουσκωμένη πάπια», σαν εκείνες που ταΐζονται υπερβολικά προκειμένου να παραχθεί το φημισμένο φουά γκρα, κάτι που «πρέπει προφανώς να σταματήσει».
Μάλιστα, σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων, έδωσαν και την εκπληκτική απάντηση ότι δεν μπορεί κανείς να επικρίνει την κυβέρνηση που προχωρά σε περικοπές δαπανών για την Παιδεία, αφού μέχρι τώρα η Δανία είναι αυτή που δαπανά περισσότερα από κάθε άλλη για την Παιδεία, μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. «Αν η Δανία χρησιμοποιούσε το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ για την Παιδεία με την Σουηδία, θα «γλιτώναμε» περίπου 32 εκατομμύρια κορώνες (δηλαδή 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Και αν ακολουθούσαμε το παράδειγμα του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, θα γλιτώναμε 38 δισεκατομμύρια κορώνες, ή 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια».
Κοινώς, όταν ο υπόλοιπος πλανήτης «κόβει» τις δαπάνες για την Παιδεία επικαλούμενος σειρά οικονομικών προβλημάτων, λιτότητα, κρίση κλπ, στην Κοπενγχάγη περικόπτουν δαπάνες επικαλούμενοι ότι είναι αυτοί που πληρώνουν περισσότερα από κάθε άλλη χώρα για την Παιδεία. Κοινώς, σχεδόν ανοιχτά είπαν ότι κόβουν επειδή έτσι γουστάρουν χωρίς να αρχίσουν το γνωστό τροπάριο των «μεγάλων προβλημάτων, της κρίσης, της λιτότητας, των αναγκαίων κακών κλπ κλπ».
Προφανώς οι εκεί κρατούντες βλέποντας τη λαίλαπα που επικρατεί τριγύρω αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν να πληρώνουν τόσο ακριβά την εκπαίδευση των παιδιών της εργατικής τάξης. Μεταξύ τυφλών άλλωστε βασιλεύει ο μονόφθαλμος! Και όλα αυτά, ενώ, θεωρητικώς, αναλύσεις υποστηρίζουν ότι την τελευταία διετία και ιδιαίτερα το 2015 η δανέζικη οικονομία έχει ανακτήσει δυνάμεις μετά τα σοβαρά κλυδωνίσματα που πέρασε μεταξύ 2008 – 2010 λόγω της κρίσης που εκεί χτύπησε επίσης τον τραπεζικό τομέα. Τότε, δεν έγιναν περικοπές στην Παιδεία. Τώρα, όμως, γίνονται.
Και έτσι, αντί να γίνει η Ελλάδα – Δανία του νότου (το θυμάται κανείς αυτό μετά από τον Αρμαγεδδώνα των τελευταίων ετών;), στη Δανία αρχίζουν να αποκτούν τις «κακές συνήθειες» της Ελλάδας (χωρίς προς το παρόν, βέβαια, να υπάρχει σημαντικό μέτρο σύγκρισης).