Δ. Μητσοτάκης: "Η Αμερική και η Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν το τέρας που δημιούργησαν."

Μια συνέντευξη για ένα νέο δίσκο, για την πολιτική και τους διαλόγους ανάμεσα σε λαϊκή & ροκ μουσική

| 18/11/2015

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς που έχει αφήσει το στίγμα του στο ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι με τις μουσικές, τη γραφή του αλλά και τη γενικότερη παρουσία του.

Ντράμερ και στιχουργός των πάλαι ποτέ Ενδελέχεια, από τα κορυφαία σχήματα της ελληνόφωνης ροκ σκηνής και μετέπειτα δημιουργός και ερμηνευτής του συγκροτήματος Ευδαίμονες, αλλά πρωτεργάτης των “Ρε Καντίνι” με την έφεση στα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Από το 1994 εργάζεται ως μουσικός εκπαιδευτής σε ομάδες του ΚΕΘΕΑ, διευθύνει το μουσικό εργαστήρι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας ενώ έχει υπάρξει μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο. Τέλος πλούσιο και σημαντικό είναι το συγγραφικό του έργο: Η «Καυτή σούπα» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2007) και η «Μονοκατοικία» (εκδόσεις Τόπος, 2009) αποτελούν προσωπικά δημιουργήματα για τον Δ. Μητσοτάκη ενώ μαζί με τον Αλέξανδρο Σικιαρίδη συνέγραψαν το μυθιστόρημα «Υπόγειος» (εκδόσεις Τόπος, 2013).

Αφορμή να βρεθούμε και να συνομιλήσουμε μαζί του πάντως αποτέλεσε το τελευταίο του μουσικό πόνημα μαζί με τον Γρηγόρη Κλιούμη, ο δίσκος “Κατρακύλες” και η επερχόμενη παρουσίασή του στη σκηνή του ΙΛΙΟΝ plus (Πατησίων και Κοδριγκτώνος), την Πέμπτη στις 19 του Νοέμβρη. Στην παρουσίαση θα συμμετέχει ως “γκεστ αστέρι” ο Σπύρος Γραμμένος, ενώ …ετοιμάζονται και άλλες εκπλήξεις όπως θα δείτε στη συνέχεια της συνέντευξης:

[hr]

Δημήτρη έχουμε και λέμε: “Ευδαίμονες”, «Ρε καντίνι», ένας καινούριος δίσκος (“Κατρακύλες”) και ένα βιβλίο (“Υπόγειος”) στο τελευταίο διάστημα της “μετά – Ενδελέχεια” εποχής. Είσαι μάλλον από τους καλλιτέχνες που νιώθουν ότι έχουν πράγματα να πουν στις μέρες που διανύουμε.. Βρίσκεις όντως την εποχή ενδιαφέρουσα και δημιουργική;

[hr]

Κάθε εποχή έχει πράγματα να πει, αρκεί να έχεις διάθεση να τα επισημάνεις και να τα καταγράψεις, αν και δεν είμαι οπαδός της άμεσης καταγραφής των γεγονότων. Δεν μου αρέσει ας πούμε να συμβαίνει κάτι και σε δυο μέρες να γίνεται τραγούδι. Προτιμώ το φίλτρο του χρόνου και της απόστασης από τα πράγματα. Αν κάτι έχει λόγο να ειπωθεί, έτσι κι αλλιώς θα σου χτυπήσει την πόρτα σε ανύποπτο χρόνο. 

 Η Αμερική και η Ευρώπη έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Θα αντιμετωπίσουν το τέρας που δημιούργησαν.

Δημήτρης Μητσοτάκης και Γρηγόρης Κλιούμης

Δημήτρης Μητσοτάκης και Γρηγόρης Κλιούμης

[hr]

Οι επιθέσεις στη Γαλλία την Παρασκευή ήταν αντικειμενικά σοκαριστικές. Χαρακτηρίστηκαν ως η “11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης”. Πως θα σχολίαζες αυτή την τρομακτική πλευρά της σύγχρονης πραγματικότητας; 

[hr]

Η εποχή μας είναι σκληρή. Ο επεκτατικός καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο. Όλες οι αναφορές της Ευρώπης και της Αμερικής σε έννοιες όπως ανθρωπισμός, δίκαιο, αλληλεγγύη, δικαιώματα, είναι  υποκριτικές, ψεύτικες και τελικά προσβλητικές για την νοημοσύνη του μέσου σύγχρονου ανθρώπου. Η Αμερική και η Ευρώπη έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Θα αντιμετωπίσουν το τέρας που δημιούργησαν. Είναι γνωστό πως ο καπιταλισμός δεν δίνει δεκάρα για την ανθρώπινη ζωή. Όταν βλέπω τα κροκοδείλια δάκρυα των δυτικών πολιτικών θυμώνω. Έτσι κι αλλιώς πάει καιρός που δεν πιστεύω στα λόγια κανενός τους.

[hr]

Ο τελευταίος σου δίσκος ‘Κατρακύλες” μπορεί να χαρακτηριστεί από το πρώτο άκουσμα ως εξόχως “πολιτικός”. Από μια σκοπιά μάλιστα “αριστερή”. Αποδέχεσαι και πως αντιλαμβάνεσαι αυτούς τους προσδιορισμούς στο φόντο μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας;

[hr]

Η οπτική μου, πέραν της αισθητικής που δεν εξηγείται, είναι η  άποψή μου περί δικαίου και ηθικής, όχι φυσικά με την χριστιανική έννοια της λέξης. Στις “Κατρακύλες” αποφασίζει ο ακροατής τι ακριβώς είναι αυτό που ακούει. Η  διάθεση μου ήταν να μην εκβιάσω συναισθηματικά τον ακροατή, να μην τον οδηγήσω σε δρόμους σκοτεινούς ή σε φωτεινά μονοπάτια, ανάλογα με τις ορέξεις μου αλλά να τον αφήσω να δώσει τη δική του ερμηνεία για το τί ακριβώς είναι αυτό που ακούει. Αυτό βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι και πολύ αριστερό.

[hr]

Ποιος ήταν ο στόχος σας μουσικά με τον Γρηγόρη Κλιούμη γι’ αυτόν τον δίσκο; Μπορεί να ακούσει ο ακροατής εντός του πλευρές των προηγούμενων δουλειών σας ατομικών και συλλογικών; Ή πρέπει να περιμένει κάτι εντελώς καινούριο;

[hr]

Φυσικά και υπάρχουν στοιχεία από την προηγούμενη διαδρομή μας, πώς είναι δυνατόν άλλωστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο; Όμως σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον διαφορετικό από εκείνο  των παλιότερων έργων μας και νομίζω ότι το πετύχαμε τόσο στο θέμα του στίχου όσο και του ήχου.

Η λαϊκή μουσική κυρίως της Ελλάδας (ρεμπέτικο, παραδοσιακό), αλλά και των άλλων λαών είναι αφετηρία μου. Όσον αφορά στον ήχο μου πάντα με γοήτευε  ένα ένδυμα πιο μοντέρνο, πιο ροκ, πιο εναλλακτικό.

Με τους "Ρε Καντίνι"

Με τους “Ρε Καντίνι”

[hr]

Η μουσική σου πορεία έχει διάφορους ηχητικούς σταθμούς. Ροκ, ρεμπέτικο, λαϊκό, μπλουζ, τζαζ. Υπάρχει κάποιος από αυτούς που να τον νιώθεις πιο κοντά σου; Δώσε μας εάν θέλεις επιγραμματικά κάποιους από τους μουσικούς που ακούς συχνότερα και θεωρείς ότι σε επηρέασαν σημαντικά…

[hr]

Η λαϊκή μουσική κυρίως της Ελλάδας (ρεμπέτικο, παραδοσιακό), αλλά και των άλλων λαών είναι αφετηρία μου. Όσον αφορά στον ήχο μου πάντα με γοήτευε  ένα ένδυμα πιο μοντέρνο, πιο ροκ, πιο εναλλακτικό. Τom Waits, Bob Dylan, Kurt Weill, Duke Ellington αλλά και Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Χατζηχρήστος και πολλοί άλλοι από το χώρο της μικρασιατικής σχολής με έχουν σημαδέψει. Αντιπαθώ τη μετεξέλιξη του ρεμπέτικου στο κλαψιάρικο λαϊκό της δεκαετίας του ’60 και στα περαιτέρω παρακλάδια του.

[hr]

Από καινούριες δουλειές άλλων μουσικών του τελευταίου διαστήματος θα επέλεγες να αναφέρεις κάποιες;

[hr]

Μου αρέσει ο δίσκος των Group PάrΩdy που μόλις κυκλοφόρησε και του οποίου είχα τη χαρά  να αναλάβω την ευθύνη της παραγωγής. Ακούστε τον άφοβα και δείτε πώς μεταχειρίζονται οι νέοι, καλοί μουσικοί τα στοιχεία της παράδοσης αλλά και της μοντέρνας ξένης μουσικής.

Είχα την τύχη να παίξω σε ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’90 και να βιώσω καταστάσεις που πλέον μοιάζουν απίστευτες.

Ενδελέχεια

Ενδελέχεια

[hr]

Το κεφάλαιο “Ενδελέχεια” τι σημαίνει για σένα τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός από τη διάλυση του γκρουπ;

[hr]

Είναι σήμα κατατεθέν και θα με ακολουθεί πάντα. Είχα την τύχη να παίξω σε ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’90 και να βιώσω καταστάσεις που πλέον μοιάζουν απίστευτες. Πιστεύω πως αφήσαμε κάποια κομμάτια διαχρονικά και αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια για αυτό.

mitsotakis-klioumis-FBevent

[hr]

Τι να περιμένουν να δουν και να ακούσουν όσοι θα έρθουν αυτή την Πέμπτη στο ΙΛΙΟΝ plus για την παρουσίαση του δίσκου;

[hr]

 Το πρόγραμμα βασίζεται στις “Κατρακύλες” αλλά θα ακουστούν και τραγούδια από Ενδελέχεια, από Υπόγεια Ρεύματα και από Ευδαίμονες. Θα συμπράξουμε και με τους “φαλλοκράτες” Σπύρο Γραμμένο και Πάνο Φραγκιαδάκη από τους Χατζηφραγκέτα.

[hr]

Ακούστε το “φαλλοκρατικό’ και άλλα κομμάτια από τον δίσκο “Κατρακύλες”

[hr]

[hr]

Διαβάστε κείμενα του Δημήτρη Μητσοτάκη που είχαν δημοσιευτεί σΤο Περιοδικό:

“Οχετοί σαπίλας”

[hr]

και

Δεν έχω όρεξη να μιλήσω…

[hr]

[hr]

Info

[hr]

Τόπος : ΙΛΙΟΝ plus

Διεύθυνση: Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17

Έναρξη: 21:30

Είσοδος: 10 Ευρώ με μπύρα ή κρασί

Τηλ. Εισητήρια: 210 8824383, 6983600510