Ο κρυφός πανικός της μπουρζουαζίας...

... μέσα από τα πρωτοσέλιδα εκείνης της καυτής εβδομάδας του δημοψηφίσματος του περσινού Ιούλη

| 05/07/2016

Στην κινηματογραφική εκδοχή του σκανδάλου Γουότεργκέιτ, την ταινία, «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου», του Πάκουλα, ο πληροφοριοδότης των δύο δημοσιογράφων της Washington Post εκστομίζει την πασίγνωστη ατάκα, «follow the money», ως «συμβουλή» για να βρουν την «άκρη του νήματος». ‘Ενα χρόνο μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, στο οποίο ο ελληνικός λαός, παρά και ενάντια στις επιθυμίες – οι οποίες εκφράζονταν με την μορφή «προβλέψεων» και «δημοσκοπήσεων» – της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, παρά και ενάντια στην εκτεταμένη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς εκ μέρους των αφεντικών, παρά και ενάντια στην ολοφάνερη πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το «’Οχι» μετατρέποντάς το σε ένα σαφέστατο «Ναι» στην συνέχιση και κλιμάκωση της κόλασης για την μισθωτή εργασία και την φτωχή αγροτιά, βροντοφώναξε το δικό του «ΟΧΙ!», αναζητούμε… το «χρήμα» μέσα από τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής, δηλαδή, μια πρώτη «χαρτογράφηση» αυτών των επιθυμιών αλλά και των συστημικών φόβων για την «επόμενη μέρα».

Στις 25/6/2015, μια μέρα πριν την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα, η κατάσταση αποδίδεται ως εξής:

εφσυν-ιουνιος

ελευθερος-τυπος-ιουνιοςεθνος-ιουνιος

RizospastisI-ιουνιοςτενεα-ιουνιοςκοντρα-ιουνιοςκαθημερινη-ιουνιος

Η μόνη που βλέπει το «κακό με δρασκελιές να πλησιάζει»… από την ανάποδη, είναι η «Ελεύθερη Ωρα»:

EloraI-ιουνιος

 

Μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και τα «στρατόπεδα» είναι ευδιάκριτα, έστω κι αν δεν πρόλαβαν την είδηση όλες οι εφημερίδες:

 

 

δημοψηφισμα-μετα1 δημοψηφισμα-μετα3 δημοψηφισμα-μετά2

 

Η εφημερίδα «Τα Νέα» – η οποία προφανώς είχε επίσης χάσει την είδηση – κυκλοφορεί με ένα πρωτοσέλιδο το οποίο, από μία άποψη και άθελά της, θα μπορούσε να είναι και «προφητικό»:

 

 

δημοψηφισμα-μετα4

Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν ακόμη περισσότερο την Κυριακή, 28 Ιουνίου του 2015. Αφενός ξεκινούν πιο στοχοπροσηλωμένα τα «τύμπανα» της συστημικής τρομοκρατίας και των εκβιασμών, αφετέρου, διαγράφονται «ανάγλυφα» και οι, ενίοτε χαώδεις, διαφορές εντός του «’Οχι».

οχι1

οχι2 οχι3 οχι4 οχι5 οχι6 οχι7 οχι8

 

Η μεθοδευμένη τρομοκρατία δεν εκφράζεται μόνο με την «σοβαρότητα», την «υπευθυνότητα» και την «εγκυρότητα» των ναυαρχίδων του συστημικού Τύπου, αλλά και με πιο πρωτόγονους τρόπους προπαγάνδας:

 

 

StarPressI

 

Μόλις δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα, στη διαμόρφωση του «εργαστηριακού κλίματος» προστίθενται και οι δημοσκοπήσεις:

 

δημοσκοπηση1

 

‘Ηταν τέτοια η «φούρια» τους που η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και έδειχνε μπροστά ελαφρά το «ΝΑΙ» δεν ήταν ολοκληρωμένη και δόθηκε στη δημοσιότητα αποσπασματικά και χωρίς την έγκριση της εταιρείας που τη διενεργεί, δηλαδή της GPO. Η οποία, στην ανακοίνωσή της σημείωνε:

«Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPOδηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της.

Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών – δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού.».

Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στην «φαντασία» του Mega αλλά και της ESPRESSO. Πέντε μέρες πριν το δημοψήφισμα  χρησιμοποίησε φωτογραφία από τη Νότιο Αφρική που αναφέρεται σε γεγονότα του 2012, στο ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων για την Αθήνα της 29ης Ιούνη του 2015:

 

μεγκα

Υπήρχε όμως και συνέχεια. Η κεντρική παρουσιάστρια των ειδήσεων όταν ρωτήθηκε από προσκεκλημένο γιατί προβάλλεται μόνο η άποψη του ΝΑΙ, του απάντησε δεν φταίει το MEGA που όλες οι κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα είναι υπέρ του ΝΑΙ(!) για να λάβει βέβαια την κατάλληλη απάντηση: 

Κάποιοι πάντως φαντασιώνονταν πιο «πρακτικές» λύσεις:

 

 

EloraI2

 

Αλλοι, είχαν περισσότερο μεταφυσικές ανησυχίες:

 

 

PressTimeI

 

Μια μέρα πριν, ο συστημικός πανικός δεν μπορεί να κρυφτεί, ακόμη και από όσους προσπάθησαν να «χτίσουν» ένα πιο «ψύχραιμο» προφίλ το προηγούμενο διάστημα:

 

 

ναι1 ναι2

Το… «βραβείο» προπαγάνδας όμως ανήκει δικαιωματικά στον Σκάι. Ο οποίος, παραμονή του δημοψηφίσματος και κατά παράβαση του εκλογικού νόμου, έκανε «έκτακτη ενημερωτική» εκπομπή… χωρίς σήμα όση ώρα μιλούσαν οι παρουσιαστές, ενώ  έβαζε ξανά το σήμα όταν έριχνε διαφημίσεις!
Στην επίσημη ιστοσελίδα του σταθμού, όλως «τυχαίως» λείπει το βίντεο της σχετικής εκπομπής…
Φυσικά ουδείς, ούτε το ΕΣΡ ούτε άλλες αρμόδιες αρχές, κινητοποιήθηκαν.
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα το δημοψήφισμα έγινε, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έστειλε προπαγανδιστές, δημοσκόπους, συστημικά ΜΜΕ, επαγγελματίες εκφοβιστές, αλλά και τα αφεντικά του, στα «αζήτητα», έστω και για μια μαγική νύχτα. Εστω και για λίγες ώρες.
Αρκετές όμως για να τρομάξουν αυτούς που πρέπει και για να φανεί ένα απειροελάχιστο ποσοστό της τεράστιας λαϊκής δύναμης. Το μόνο που μένει, είναι να συνειδητοποιηθεί η ύπαρξη και το μέγεθος αυτής της δύναμης…