Διαδήλωση στο Σύνταγμα ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία | 31.10

Σάββατο στις 12 μ.μ

| 29/10/2020

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κίνησης «Απεργία των Γυναικών», αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλείται το Σάββατο 31 Οκτωβρίου διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, ενάντια στην πρόσφατη καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων που αποφασίστηκε στην Πολωνία. 

«Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου ένα Ανώτατο Δικαστήριο άκρως χρωματισμένο πολιτικά θεσμοθέτησε ως αντισυνταγματική την άμβλωση που αφορά σε περιπτώσεις γενετικών ελαττωμάτων κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής φάσης της κύησης. Αυτό πρακτικά αφορά στο 98% των διακοπών κύησης που λαμβάνουν χώρα στην Πολωνία. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι γυναίκες θα υποχρεούνται να κυοφορούν και να γεννούν ακόμα και αν το μωρό δεν έχει πιθανότητες επιβίωσης.

Η πολωνική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ακόμα και πριν από αυτήν την απόφαση, ήταν ήδη η πιο αυστηρή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 80% των Πολωνών δεν επιθυμούσε περαιτέρω αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Παρόλα αυτά, το PiS [το κυβερνόν κόμμα] για ακόμα μια φορά χρησιμοποίησε τα ανθρώπινα δικαιώματα με γνώμονα την περιφρούρηση της εξουσίας του η οποία βασίζεται σε φονταμενταλιστές καθολικούς υποστηρικτές.

Μέχρι τώρα ήμασταν ευγενικές, εξηγούσαμε τι σημαίνει η καταστρατήγηση του Κράτους Δικαίου, προσπαθώντας να κάνουμε διάλογο και να βρεθούν λύσεις, αλλά τώρα λέμε να πάτε να γαμηθείτε. Η ελευθερία  γκρεμίζεται λιθαράκι-λιθαράκι. Το PiS θεώρησε ότι μπορεί απλώς να κάνει ό,τι θέλει, ειδικά στην περίοδο του Covid-19. Αλλά δεν μπορεί.

Οι Πολωνές και οι Πολωνοί είναι στους δρόμους εν μέσω της πανδημίας επειδή δεν αντέχουν άλλο! Ας συναντηθούμε στην Αθήνα για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες και να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεντρωνόμαστε φορώντας μάσκες και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.»