100 χρόνια Ρωσική Επανάσταση: Σκέψεις για τον 21ο αιώνα.
Διεθνές συνέδριο για την Οκτωβριανή επανάσταση και το αποτύπωμά της στο σήμερα και στο αύριο
Το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Cooperative Institute for Transnational Studies και το California School of Integral Studies οργανώνουν διεθνές συνέδριο για την Εκατονταετηρίδα της Ρωσικής Επανάστασης: Σκέψεις για τον 21ο αιώνα. Το συνέδριο πραγματοποιείται μεταξύ 26-29 Οκτωβρίου 2017, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Κόρινθο, είναι δωρεάν και ανοικτό για το κοινό και θα μεταδίδεται ζωντανά από το The Real News Network.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «οι σημαντικές ιστορικές επέτειοι είναι καλοί λόγοι για να επεξεργαστούμε συνειδητά την ιστορία και να παρατηρήσουμε τα διδάγματα από την ιστορική εμπειρία. Η ρωσική επανάσταση ήταν μια σειρά από σημαντικά ιστορικά γεγονότα στη Ρωσία το 1917 που όχι μόνο σηματοδότησαν την ιστορία αυτής της χώρας, αλλά είχαν επίσης αποφασιστική επιρροή στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Συχνά περιγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της ανθρωπότητας.
Για μερικούς, η ρωσική επανάσταση του 1917 ήταν ένα κρίσιμο ορόσημο στην μακρά και επίπονη πορεία της ανθρωπότητας που επιδιώκει να επιτύχει τα ιδανικά της ελευθερίας από την καταπίεση και την εκμετάλλευση του ανθρώπου. Άλλοι το θεωρούν μια καταστροφική εξέλιξη που είχε αρνητικό αντίκτυπο στον κόσμο.
Σχετικά με την εκατονταετηρίδα της επανάστασης, είναι καιρός να αξιολογήσουμε με τόλμη τα επιτεύγματά της, τις αντιφάσεις της, τις δυσκολίες, τα λάθη της και τη μεταβαλλόμενη επιρροή της όχι μόνο στην πρώην ΕΣΣΔ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε τις δυνατότητες δημιουργίας μιας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται, μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.
Το φετινό έτος είναι επίσης 150 χρόνια από την δημοσίευση του κεφαλαίου του Μαρξ / Τόμος 1 (1867). Δεδομένης της επιρροής του έργου του Μαρξ στην ρωσική επανάσταση, το συνέδριο αυτό θέλει να επεξεργαστεί την επιστημονική ανθρώπινη θεωρία του Μαρξ και την ανάγκη αναζωογόνησης μιας επαναστατικής θεωρίας για μια επαναστατική πράξη.»
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνουν επίσης παρουσιάσεις βιβλίων:
Παρουσίαση βιβλίων
1. The Syriza wave, by Helena Sheehan.
Panel with: Leo Panitch, John Milios, Kostas Isihos, Eleni Portaliou, Panagiotis Mavroidis, Stratos Georgoulas.
2.Greek capitalism in crisis: Marxist Analyses, London:Routledge by Mavroudeas S. (ed.).
Panel with: Stavros Mauroudeas, George Economakis, Christos Papatheodorou, Dionisios Gravaris.
3. Η Ρώσικη Επανάσταση και ο Πρώιμος Σοσιαλισμός στη λογική της Ιστορίας, συλλογικό έργο με κείμενα των Βίκτορ Αλεξέγιεβιτις Βαζιούλιν, Μανόλη Δαφέρμου, Γιώργου Κακαρίνου, Δημήτρη Κούλου και Δημήτρη Πατέλη.
Πάνελ: Δημήτρης Πατέλης, Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης..
4. Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης, του Βίκτωρ Σερζ.
Πάνελ: Λέανδρος Μπόλαρης,Χρήστος Κεφαλής
Θα ακολουθήσει συζήτηση από τους Carlos Calita Ferrer, παιδικό φίλο και συνοδοιπόρο του Τσε, την Μάρτα Ντίας και την Άννα Ντινερστάιν.
Οι εργασίες θα ανοίξουν με ειδικό αφιέρωμα σε Ρωσικά τραγούδια από την 50μελή Χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου.
Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι Ελληνικά και Αγγλικά.
Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου.