Δικαίωση για οροθετική μετά από πέντε χρόνια ενάντια στον Λοβέρδο και στον Άδωνι

"Ο αγώνας των γυναικών όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα" σημειώνουν σε κοινό δελτίο Τύπου οι Αλληλέγγυες Οργανώσεις

| 08/05/2017

Μετά από 5 ολόκληρα χρόνια δικαστικού αγώνα, αποτέλεσμα μιας δίωξης όπου μόνο της σκοπός ήταν το κυνήγι εντυπώσεων, το Γ’ Τριμελές Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών έφερε την δικαίωση για μία οροθετική γυναίκα, η οποία  κατηγορούνταν με το διάταξη 39Α του Ανδρέα Λοβέρδου (την έχει επαναφέρει ο Αδ. Γεωργιάδης) για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης δια της μετάδοσης του ιού HIV.

Η  δικαίωση της συγκεκριμένης γυναίκας δεν ήταν η πρώτη επαφή με την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς  είχε ήδη κατηγορηθεί και καταδικαστεί (σε δεύτερο βαθμό σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή), παρά το γεγονός ότι λάμβανε αντιρετροϊκή αγωγή και είχε στη διάθεσή της προφυλακτικά κατά τη σύλληψη. Τα δύο αυτά πράγματα, όπως τονίζουν οι διεθνώς αποδεχτες επιστημονικές έρευνες και διαπιστώσεις ότι η χρήση προφυλακτικού σε συνδυασμό με λήψη αντιρετροϊκής αγωγής εξαλείφει σε συντριπτικό βαθμό το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού HIV, ΄κάτι που οι δικαστές τελικά αποδέχθηκαν, όπως επίσης και το αναφαίρετο δικαίωμα στην ενεργή σεξουαλική ζωή.

Στις 3 Μαΐου έπεσε η αυλαία του πρώτου κύκλου δικαστικών αγώνων των διωκόμενων οροθετικών γυναικών που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012, με την Υ.Γ. 39Α.

«Ο αγώνας των γυναικών όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα, αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εκκρεμεί η απόσυρση των προσωπικών δεδομένων των γυναικών από το διαδίκτυο, όπως επίσης οι αγωγές των γυναικών ώστε να αποζημιωθούν για την ηθική βλάβη που υπέστησαν» σημειώνουν σε κοινό δελτίο Τύπου οι Οργανώσεις: «Κέντρο Ζωής» για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS «PRAKSIS», «Θετική Φωνή» Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών», «Act-UP» και «Το Μωβ».

Με πληροφορίες από την Εφ.Συν