Διονύσης Ν. Μουσμούτης: “Ανα-γνώσεις”

Η γοητεία του κριτικού - αναγνώστη

| 25/10/2016

Το καλλιτεχνικό προϊόν, όποιο κι αν είναι, είναι φορτωμένο με μόχθο, πνευματική άσκηση, έμπνευση και ευθύνη. Όλα αυτά μεταφέρονται και στον αναγνώστη. Η διαδικασία της ανάγνωσης δεν είναι καθόλου ανέμελη, ακόμη κι αν μερικές φορές αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Ο αναγνώστης οφείλει να συνεχίσει το έργο από κει που το άφησε ο δημιουργός. Με άλλα λόγια, να γίνει ένας καλός και υπεύθυνος κριτικός. Η διάκριση μεταξύ απλού αναγνώστη – επαγγελματία κριτικού είναι ανούσια, μια και αμφότεροι ψάχνουν, ζητούν, το ίδιο πράγμα: Την απόλαυση, την ψυχαγωγία. Στον χώρο της λογοτεχνίας, τα καλά βιβλία, τα καλά κείμενα, “φτιάχνουν” και καλούς κριτικούς, οι οποίοι ξεχωρίζουν μόνο όταν είναι υπεύθυνοι.

Ο Διονύσης Μουσμούτης ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Για να ακριβολογούμε και σε αυτήν αφού είναι και συγγραφέας. Μάλιστα έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του “Ούγκο Φόσκολο, ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα”. Έμπειρος κριτικογράφος – δοκιμιογράφος με συνέπεια και σοβαρότητα στα γραφόμενα του για άλλους. Ο Μουσμούτης είναι καλός αναγνώστης και από κει ξεκινάνε όλα. Αυτό φαίνεται στις αναλύσεις – κρίσεις του και είναι η βάση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητάς του. Στον εν λόγω πόνημα περιλαμβάνονται 27 κείμενα δημοσιευμένα την τελευταία δεκαετία σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και ορισμένα αδημοσίευτα.

%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%8d%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%821

Η λογοτεχνική αξία της αναδημοσίευσης έγκειται στην υπενθύμιση της αξίας του κριτικού λόγου. Ο εύληπτος, ορθά δομημένος, εμπεριστατωμένος λόγος βοήθα τον αναγνώστη να διευρύνει το πνευματικό του πεδίο. Τον βοηθά να αναζητήσει νέες πηγές γνώσης και ψυχαγωγίας, να ξαναβρεί πρόσωπα που έχει ξεχάσει, να γνωρίσει εν συνόλω το έργο επιφανών λογοτεχνών, ιστορικών προσωπικοτήτων, διανοούμενων αλλά και σημαντικές μορφές των επτανησιακών γραμμάτων. Στις “Ανα-γνώσεις” διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, για τους Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Κάλβο, Νίκο Καββαδία, Γιώργο Βέη, Αλέξη Ζήρα, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Ιωάννη Συκουτρή.

Ο κριτικός λόγος του Διονύση Μουσμούτη δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στο αναγνώστη, σιγουριά και τη βεβαιότητα ότι οι προσωπικότητες που συναντά δικαίως απασχολούν τον κριτικό λόγο. Πάνω απ’ όλα όμως, αναδεικνύει τον μόνιμο δυϊσμό του ανθρώπου που διαβάζει: Αναγνώστης-κριτικός. Η ανάγνωση είναι κρίση και γνώση. Για πάντα.

Info: “Ανα-γνώσεις”, Εκδ. Πάπυρος

%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%8d%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%822

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις