Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Sexwitch: Sexwitch | BMG / Echo

DiscLab : νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία.

| 26/11/2015

#DiscLab: Εδώ που κοινοποιούνται οι πιο θορυβώδεις έρευνες που διεξάγονται στα σκοτεινά μας εργαστήριά, με στόχο νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία. 

Εδώ ο Πάνος Ράπτης με το ομώνυμο πρότζεκτ και δίσκο “Sexwitch” της Natasha Khan.

[br]

Sexwitch-album-cover-560x560 (1)[br]

Sexwitch

Sexwitch
BMG / Echo

Mp3 / CD

Δισκοκριτική: Πάνος Ράπτης

[br]

Η Natasha Khan (Bat for Lashes) πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο του μουσικού σχήματος Sexwitch. Μάλλον θα πρέπει να καταταχτεί στο ρεύμα αναβίωσης των ψυχεδελικών ήχων, αλλά έχει κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό που το κάνει να ξεχωρίζει. Ενώ οι ρυθμοί των κομματιών είναι βγαλμένοι από εξωτικές μυσταγωγίες, η παραγωγή τα κάνει να ακούγονται υπερβολικά μοντέρνα, έχοντας αφαιρέσει καμπάνες και πνευστά επιμένοντας στο κλασικό ροκ σχήμα κιθάρα-μπάσο-τύμπανα.

Κερασάκι τα φωνητικά, που καθοδηγούν σε ακόμα πιο διονυσιακά μονοπάτια. Η Natasha είναι αγγλοπακιστανή μεγαλωμένη σε προάστια του Λονδίνου και τα κομμάτια του δίσκου είναι διασκευές πολύ καλά κρυμμένων από τα 70’ς ψυχεδελικών μουσικών του κόσμου (Μαρόκο, Ιράν και Ταϊλάνδη) που όλα συγκεντρώθηκαν από βόλτες σε βρετανικά δισκοπωλεία. Μεγαλωμένη σε περιβάλλον με έθνικ ήχους καταφέρνει πολύ γρήγορα να κάνει τα κομμάτια δικά της (προσπαθεί και μεταφράζει τους στίχους στα αγγλικά) παρότι δεν ανήκουν στην ίδια πολιτιστική παράδοση.

Ποια θα είναι η μουσική εξέλιξη των εκατομμυρίων παιδιών μεταναστών που μεγαλώνουν στην Ευρώπη και έχουν ερεθίσματα και από τις δυο πλευρέςq Ως τώρα έχουν εμφανιστεί πολλά δείγματα στον χώρο του hip hop και της ηλεκτρονικής μουσικής , αλλά ελάχιστα στο ροκ στερέωμα. Έτσι και αλλιώς το ροκ με ελάχιστες εξαιρέσεις παραμένει κυρίαρχα μουσική λευκών ανδρών.  Έστω και αργοπορημένα, αυτά τα παιδιά, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα εισβάλουν και στον ροκ ήχο πιο αποφασιστικά δίνοντας καινούργια στοιχεία αλλά και κάτι από τον χαμένο του δυναμισμό.

Μέχρι τότε ας απολαύσουμε τους σαμάνους των ερήμων να εισβάλουν στις ευρωπαϊκές νύχτες.

[hr]

Ακούστε μουσική από αυτή τη νέα κυκλοφορία εδώ :

[hr]