Δολοφονία Σ. Λουκμάν (Εφετείο): «Εμείς καλά του κάναμε…έχουν έρθει στη χώρα μας, μπαίνουν στα σπίτια μας…καλά δεν του κάναμε;»

| 16/01/2019

Συνεχίστηκε στις 14 Ιανουαρίου στο Β’ Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, σε β’ βαθμό,  που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για την δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013.

της Ειρήνης Προμπονά από το TheFact

Το δικαστήριο εξέτασε συνολικά τέσσερις αστυνομικούς, μάρτυρες στην υπόθεση,  ενώ στο ακροατήριο παρακολουθούσε την διαδικασία ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, ο πρόεδρος και μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας, καθώς και μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων.

Από το εδώλιο του κατηγορουμένου οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος, μέλη της Χρυσής Αυγής, παρακολουθούσαν ανέκφραστοι και ακίνητοι την διαδικασία.

Και οι δυο έχουν καταδικαστεί  πρωτόδικα, ομόφωνα, σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, χωρίς ελαφρυντικά, με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου, ενώ ταυτόχρονα είναι κατηγορούμενοι και στην δίκη της ΧΑ για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Καλά του κάναμε…»

«Δέχτηκα ένα σήμα για μία μοτοσυκλέτα που επέβαιναν 2 άτομα. Το κέντρο μας έδωσε οδηγίες και αναζητούσαμε  μια μοτοσυκλέτα που είχε εμπλακεί σε τραυματισμό ατόμου» είπε ο πρώτος αστυνομικός στην κατάθεση του.

«Βρισκόμασταν στην Καραγεώργη Σερβίας» συνέχισε την κατάθεση του ο αστυνομικός «είδαμε να περνάει από μπροστά μας μια μοτοσυκλέτα που ταίριαζε με την περιγραφή και της κάναμε σήμα να σταματήσει. Σταμάτησε αμέσως».

ατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στους επιβαίνοντες βρήκαν ένα μαχαίρι που είχε επάνω του ο οδηγός. Όπως είπε ο αστυνομικός στο δικαστήριο το μαχαίρι είχε πάνω του μια λιπαρή κόκκινη ουσία: «Δεν μπόρεσα να δω αν ήταν αίμα γιατί ήταν βράδυ. Όταν ρώτησα γιατί έχει μαχαίρι μαζί του απάντησε πως το είχε για την ασφάλεια του…».

Η αποκάλυψη από τον μάρτυρα ήρθε αμέσως μετά. Οι αστυνομικοί ρώτησαν τους κατηγορούμενους κατά την μεταγωγή τους στο τμήμα αν είχαν συμπλακεί με αλλοδαπό κι αν εκείνος είναι καλά, για να λάβουν την εξής απάντηση: «Εμείς καλά του κάναμε… Έχουν έρθει στη χώρα μας, μπαίνουν στα σπίτια μας, μας ληστεύουν… καλά δεν του κάναμε;»

Η μαρτυρία αυτή, που ακούστηκε για πρώτη φορά σήμερα στο δικαστήριο, επιβεβαιώνει όπως και πρωτόδικα κρίθηκε στο δικαστήριο, ότι το κίνητρο της δολοφονίας Λουκμάν ήταν ρατσιστικό.

Η κατάθεση του μάρτυρα συνεχίστηκε και παρ’ όλες τις προσπάθειες να οδηγηθεί ο μάρτυρας να καταθέσει διαφορετικά βομβαρδιζόμενος με ερωτήσεις από την υπεράσπιση αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο μάρτυρας  ήταν κατηγορηματικός:

Υπεράσπιση: Είπατε ότι δικαιολόγησαν την πράξη και σας είπαν ότι είναι αλλοδαπός. Αυτό δεν το είπατε ούτε στην προανακριτική. Είστε σίγουρος ότι το ακούσατε αυτό;

Μάρτυρας: Ναι. Την στιγμή που τους προσαγάγαμε στο ΑΤ Πετραλώνων, καθώς περιμέναμε…

 Εφτά μαχαιριές…

Επόμενος μάρτυρας, αστυνομικός και αυτός, κατέθεσε πως οι δυο δράστες όταν τους ρώτησε αν το έκαναν αυτοί είπαν «ναι», αλλά δε ρώτησε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εισαγγελέας: Στην κατάθεσή σας είπατε το εξής: «Τους είπαμε αν τον μαχαίρωσαν, μας είπαν ναι. Επειδή το ποδήλατο εμπόδιζε στην πορεία τους»

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι….

Πρόεδρος: Μα τόση ώρα σας ρωτάμε… δεν θεωρείτε πως είναι σημαντικός ο λόγος;

Αν και οι κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν πως «έγινε συμπλοκή» μεταξύ των ίδιων και του θύματος, οι αστυνομικοί που κατέθεσαν σήμερα  και βρέθηκαν στον χώρο της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν κατέθεσαν πως δεν υπήρχε κάτι στον χώρο που να δείχνει κάτι τέτοιο (σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες), ούτε και οι δράστες έφεραν μώλωπες, εκδορές ή κάτι σχετικό που να μαρτυρά πάλη.

Αντίθετα, ο Σαχζάτ Λουκμάν, όπως υπενθύμισε στο δικαστήριο ο Θ. Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής, δέχτηκε εφτά μαχαιριές, την μια απ’ αυτές στην καρδιά την οποία διαπέρασε.

Καταθέτοντας  ένας από τους αστυνομικούς είπε πως την περίοδο της δολοφονίας του Λουκμάν «υπήρχε μια έξαρση επιθέσεων σε αλλοδαπά άτομα».

Πρόεδρος: Από πού ήταν αυτή η έξαρση;

Μάρτυρας: Τότε ακουγόταν στα ΜΜΕ ότι είναι από εγκληματικές οργανώσεις, από την Χρυσή Αυγή κλπ

Η δίκη διεκόπη στη μια μετά το μεσημέρι λόγω της στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και θα συνεχιστεί στις 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα 120 Α του Μικτού Ορκωτού Εφετείου στον 6ο όροφο.

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, στις 13:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στο σημείο της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα.

Υπενθυμίζεται πως ο 27χρονος Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε -και εγκαταλείφθηκε- με επτά μαχαιριές το ξημέρωμα της 17ης Ιανουαρίου 2013, την ώρα που πήγαινε για δουλειά με το ποδήλατό του, από τους Χρήστο Στεργιόπουλο και Διονύση Λιακόπουλο. Οι δράστες ισχυρίστηκαν πως επιτέθηκαν στον Λουκμάν γιατί «τους έκοψε το δρόμο με το ποδήλατο»…

Στην έρευνα που ακολούθησε αργότερα, στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία στιλέτα πεταλούδα, μια σιδερογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Πηγή: https://thefact.gr/