Δουργούτι: Ένα νησί στο κέντρο της Αθήνας & μια ιδιαίτερη παράσταση για να το γνωρίσεις

Τι είναι και τι θέλει το "Dourgouti Island Hotel". [23 έως 25 Οκτωβρίου & 30 έως 1 Νοεμβρίου 2015]

| 13/10/2015

Τι είναι το Dourgouti Island Hotel; Τι σημαίνει “περιπατητική παράσταση” και urbandig; Που βρίσκεται το Δουργούτι, το περί ου ο λόγος και το παρόν άρθρο; Τέτοια ερωτήματα -και άλλα πολλά- βασανίσανε τη σκέψη μας και άμεσα στρατευτήκαμε στην υπόθεση να τα φωτίσουμε…

[hr]

Τι είναι το Δουργούτι και που βρίσκεται…

[hr]

Το Δουργούτι είναι μία από τις καλά κρυμμένες αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γειτονιές του λεγόμενου και “παράκεντρου” της Αθήνας. Των περιοχών δηλαδή που αν και δεν ανήκουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το πλαισιώνουν και αλληλοδιαπλέκονται με αυτό. Είναι επίσης μία από τις περιοχές που ακόμη μένει ζωντανή η μνήμη και το χνάρι του μεταναστευτικού – προσφυγικού στοιχείου και του τρόπου που άλλαξε την πρωτεύουσα και ολόκληρο το ελληνικό κράτος, τότε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Γνωστό και ως “τα προσφυγικά του Νέου Κόσμου”, το Δουργούτι, η γειτονιά που μοιάζει με “νησί άγονης γραμμής”, τοποθετείται ουσιαστικά μεταξύ των λεωφόρων Φραντζή, Λαγουμιτζή και Συγγρού. Βρίσκεται πολύ κοντά σε μέρη που πολύ πιθανόν έχουμε βρεθεί (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Σταυρός του Νότου, Θέατρο Νέου Κόσμου, το Batman, το ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.α.), χωρίς όμως -όπως συμβαίνει συχνά- να είμαστε σε θέση να σταθούμε λίγο παραπάνω και γνωρίσουμε την ιστορία και τις καλά κρυμμένες πλευρές της. Και όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιοχών όπως το Δουργούτι με τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία στην ιστορία τους (πρόσφυγες, σχέση με γηγενείς, αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμικών φορτίων, κλπ.) ειδικά σήμερα, στις μέρες της ανόδου των προσφυγικών ροών σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και του ρατσιστικού δηλητηρίου που χύνεται από επίσημα -και μη- χείλη, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικά και ενδιαφέροντα.

Όπως γράφουν και οι διοργανωτές: 

Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει την δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο.

[hr]

Τι είναι το “Dourgouti Island Hotel”…

[hr]

Το Dourgouti Island Hotel είναι η αφορμή και η αυλαία λήξης του ομώνυμου δωδεκάμηνου προγράμματος συλλογικής δια-τομεακής ανοιχτής χαρτογράφησης του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μέσα από 90 ημέρες επιτόπιων δράσεων με τη συνεργασία 67 ομάδων-φορέων και 450 κατοίκων και φίλων της γειτονιάς, φοιτητών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ερευνητών.  

Η ομάδα παραστατικών τεχνών “Όχι Παίζουμε” στο πλαίσιο της πλατφόρμας UrbanDig, μας καλεί στο Dourgouti Island Hotel, όπως γράφει η ίδια για  “μια παράσταση – εξερεύνηση σε μια γειτονιά της Αθήνας με ιδιαίτερη προσφυγική, αγωνιστική και μεταναστευτική ιστορία. Μια περιπατητική παράσταση σε μια γειτονιά «τράνζιτ».

DIH_IrinaVosgerau (3)

[hr]

Και τι θα γίνει ακριβώς ?

[hr]

Περισσότεροι από 40 performers, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, live artists και εικαστικοί από την περιοχή, την Ελλάδα και το εξωτερικό, μοιρασμένοι σε τρεις ωριαίες διαδρομές, συναντούν τους θεατές στους 25 σταθμούς των διαδρομών. Σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και με υλικό το χτες και το σήμερα του τόπου,  φτιάχνουμε σύντομα ταξίδια στενού κύκλου, 10 ατόμων τη φορά. Ένα φευγιό με όχημα την πόλη, αφιερωμένο στο έντονο στοιχείο μετακίνησης που είχε πάντα και έχει ακόμα η γειτονιά.”

[hr]

Info

[hr]

Η σελίδα του event στο facebook: ΕΔΩ

Επισκεφτείτε τις σελίδες του project στο Facebook |  Twitter | Flickr

Η ιστοσελίδα του project ΕΔΩ.

 Για περισσότερες πληροφορίες  e-mail: [email protected]

DIH_IrinaVosgerau (4)

[hr]

More Info (1): Τι είναι το “UrbanDig Project”

[hr]

Η ΑΜΚΕ καλλιτεχνών, ερευνητών, επιστημόνων «όχι παίζουμε», εξειδικεύεται στην παραγωγή παραστατικών τεχνών στη πόλη, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του αστικού χώρου, των ανθρώπων και του πολιτισμικού κεφαλαίου. Με το “UrbanDig Project” ή αλλιώς «Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη», η ομάδα περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές, κτήρια και γειτονιές της πόλης, όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Από το 2013, το UrbanDig για Γειτονιές μετατρέπεται σε μία πλατφόρμα συλλογικής ανασκαφής του πολιτισμικού αρχείου τόπων και γειτονιών με αφορμή και κατάληξη μια site-specific παράσταση της ομάδας. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές και σημαντικές διακρίσεις (1ο βραβείο TEDxAthens Challenge 2010, βραβείο ACEA EcoArt International Contest 2011, συμμετοχή στο Ελληνικό Περίπτερο στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015 κ.α. 

[hr]

More Info (2) : Συντελεστές

[hr]

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύλληψη/δραματουργία:  Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου, Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Άννα Μαγουλιώτη

Καθοδήγηση performer:   Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου, Κατερίνα Κωνσταντινάκου

Εικαστική διαμόρφωση:  Άννα Μαγουλιώτη

Έρευνα/πηγές:  Διατομεακές ομάδες έρευνας του Dourgouti Island Hotel Project, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ)

Performers:

Bruno Freyssinet(FR),  Katerina Kokkinos (ΑU), Pauline Huguet (UK), Rob McNeill (UK), Katrina Wolger (AT), Χρήστος Ανανιάδης, Παναγιώτης Ανδρονικίδης, Μαριάννα Βαρβιάνη, Δημήτρης Βέργαδος, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Νάντη Γώγουλου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Τζίνα Θλιβέρη, Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου,Στεφανία Καλομοίρη, Μαριάνθη Καραδήμα, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γωγώ Καρτσάνα, Εμαννουέλα Κορκή, Ναπολέων Μανάτος, Τζάνος Μάζης, Δήμητρα Μητροπούλου, Γιάννης Μήτσος, Νάνσυ Μπούκλη, Μυρτώ Ναούμ, Ιωσήφ Γεβουντιάν, Αγάπη Ντούσκα, Βαγγέλης Παπαδάκης, Ρόζα Προδρόμου, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Έλενα Σταυροπούλου, Βασίλης Ζιάκας, Στέφανος Κατής Κατερίνα Χάλκου, Λία Χαμηλοθώρη, Άννα Χανιώτη, Χάρης Χρονόπουλος και η χορωδία του Αγίου Αλεξάνδρου Π. Φαλήρου

Sound design:  Δημήτρης Βέργαδος

Οργάνωση παραγωγής:  Λευτέρης Κώτσης , Ειρήνη Γεωργαλάκη, Θεοδώρα Σάββα, Ιωάννα Θεοδώρου

Υποστήριξη παραγωγής:  Μαριάνθη Καραδήμα, Ειρήνη Ηλιοπούλου

Εκπαιδευτική συνεργασία για τα παιδιά της γειτονιάς:  Διονύσης Γιαννίμπας

Φωτογραφίες: Irina Vosgerau

Βίντεο:  M-word web radio

Γραφιστικά: Κώστας Τσακαλάκης

Οργάνωση Επικοινωνίας: Ανθή Χρήστου

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: Ελεάννα Γεωργίου | [email protected] | 6944535357

Social Media: Νίνα Θανασούλα

Website: Ρέα Ζέκκου, KώσταςΤσακαλάκης, Νίνα Θανασούλα, Ομάδα Άστυ, Δημήτρης Ζαχαράκης

DIH_IrinaVosgerau

[hr]

More Info (3) : ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

[hr]

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρασκευή  23/10, 17:00-20:30

Σάββατο 24/10, 17:00-20:30

Κυριακή 25/10, 12:00-15:30

Παρασκευή 30/10, 12:00-15:30

Σάββατο 31/10, 12:00-15:30

Κυριακή 1/11, 12:00-15:30

**H παράσταση αποτελείται από τρεις ωριαίες διαδρομές.
Ο θεατής συνεννοείται τηλεφωνικά την ώρα άφιξης του με βάση τον αριθμό διαδρομών που επιθυμεί να παρακολουθήσει.

[hr]

ΑΦΕΤΗΡΙΑ & ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

[hr]

Α.Π.Σ. Πήγασος, Φανοσθένους 8

Τηλ. κράτησης θέσεων:  210 9222863 , 6985069300

Ώρες ταμείου: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-13:00 και 17:00-20:00 (από τις 10 Οκτωβρίου)

[hr]


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ και ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

[hr]

3 διαδρομές (180΄): Κανονικό 15€ | Φοιτητικό – Ανέργων 8€ |

2 διαδρομές (120΄): Κανονικό 15€ | Φοιτητικό – Ανέργων 6€ |

1 διαδρομή (60΄): Κανονικό 10€ | Φοιτητικό – Ανέργων 6€ |

** Απαραίτητη η κράτηση θέσεων προς καθορισμό της ώρας εισόδου (είσοδος κάθε 20 λεπτά εντός του ωραρίου παράστασης σε γκρουπ των 10 ατόμων)

Προπώληση εισιτηρίων:  

viva

[hr]

DIH_IrinaVosgerau (2)

* Φωτογραφίες: Irina Vosgerau