Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου: Καθηγητές - σπουδαστές μαζί στον κοινό αγώνα

Αλληλεγγύη στους σπουδαστές Δραματικών Σχολών

| 24/01/2023
Την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι τέλους στο πλευρό των σπουδαστών τους, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσουν σε παραίτηση από τις θέσεις τους, κατέστησαν σαφή οι Καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος Καθηγητών υπογράμμισε ότι «αν δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85, σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας». Άλλωστε, σημείωσαν, το διδακτικό έτος κινδυνεύει, ούτως ή άλλως, να χαθεί εξαιτίας της απόφασης και της στάσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Στην ανακοίνωσή τους, οι Καθηγητές, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για εγκληματική αδιαφορία των καθ’ ύλην αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, καθώς «απαντούν απαξιώνοντας τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Σκόπιμα αναφέρονται μόνο στη σχέση που έχουν π.χ. οι ηθοποιοί με τα Κρατικά Θέατρα, λέγοντας ότι “δεν αλλάζει τίποτα, εφόσον προσλαμβάνεστε με οντισιόν», και αποσιωπώντας έτσι το πλήθος άλλων μορφών που μπορεί να πάρει η σχέση των καλλιτεχνών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκόπιμα διαδίδουν ότι «οι καλλιτέχνες, με 3ετείς σπουδές, θέλουν να πάρουν και πτυχίο ΑΕΙ”. Πρόσφατα μάλιστα φτάσαμε σε σημείο αρθρογράφοι να αποκαλούν “κοινωνικό συντηρητισμό και αναχρονισμό” τη σημασία που δίνουν οι καλλιτέχνες στους τίτλους σπουδών τους. Και δεν διστάζουν να τους κατηγορήσουν ως υποκινούμενους από κόμματα της αντιπολίτευσης!

Αλλά δεν λένε λέξη:
•   για τα ζητήματα που θα ανακύψουν και αφορούν το δικαίωμά τους στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη
•   για τα προβλήματα στην αναγνώριση των σπουδών τους από Ιδρύματα του εξωτερικού
•   για τη μείωση των αποδοχών των καλλιτεχνών, αφού θα αμείβονται ως απόφοιτοι Λυκείου
•   για την εργασιακή τους ανασφάλεια αλλά και την αποδυνάμωση της επαγγελματικής τους θέση
ς».