ΕΕ - Πρόσφυγες: «Ζυμώνεται» και θαλάσσιος αποκλεισμός...

Ο,τι έγινε στα Βαλκάνια να γίνει και στην Μεσόγειο ζητά ο Αυστριακός ΥΠΕΞ...

| 13/03/2016

Σε πλήρη και εξαιρετικά επικίνδυνη «αποχαλίνωση» οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, προετοιμάζοντας την ολοκλήρωση της μετατροπής της σε «φρούριο», με τους «λαγούς» να «ζυμώνουν» την «ιδεά» ακόμη και του αποκλεισμού των θαλάσσιων διαδρόμων!

Οπως αναμεταδίδει η DW, σε σημερινή του συνέντευξη στην κυριακάτικη «Bild am Sonntag», o Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Ζεμπάστιαν Κουρτς, ζητά – μετά το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού» – να κλείσουν και άλλοι πιθανοί νέοι διάδρομοι που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους διακινητές από το έργο τους. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε και κατά μήκος της μεσογειακής διαδρομής προς Ιταλία ό,τι κάναμε στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών!

Δεδομένου ότι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί η παραπάνω… «ιδέα» είναι ο εξαναγκασμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών «καρυδότσουφλων» να επιστρέφουν από εκεί που ξεκίνησαν – αν δεν σημαίνει κάτι άλλο ακόμη χειρότερο – είναι προφανές πως ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα ως Μεσόγειος – νεκροταφείο θα λάβει νέες, φρικιαστικότερες διαστάσεις.

Ο Κουρτς ασκεί δριμεία κριτική στην έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική, σημειώνοντας: «Έπρεπε να σταματήσουμε να μεταφέρουμε με κρατική οργάνωση κάθε πρόσφυγα που έφτανε στην Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ανταποκρινόμασταν στις επιθυμίες των προσφύγων, το οποίο είναι ανθρωπίνως κατανοητό. Την ίδια ώρα όμως φροντίσαμε ώστε να ξεκινούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με κατεύθυνση την Ευρώπη». Και προσθέτει: «Τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά» μέχρι να έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών αναμένει την επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, προειδοποιεί όμως για τον κίνδυνο υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι της Άγκυρας. «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην γίνουμε έρμαιο της Τουρκίας. Αυτό προϋποθέτει να ανακτήσουν και πάλι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον έλεγχο του ποιος έρχεται. Οι πρόσφυγες θα πρέπει λοιπόν να περιθάλπονται στην Ελλάδα και να μην τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία και την Αυστρία».

Πάντως, όπως σημειώνει η DW, σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης «Welt am Sonntag» θέλει τις ευρωπαϊκές χώρες να επεξεργάζονται στο πλαίσιο της προωθούμενης συμφωνίας με την Τουρκία σχέδια ταχείας διαδικασίας επιλογής προσφύγων, προκειμένου να μπορεί η ΕΕ να δέχεται άμεσα μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Τουρκία.

Βασικός στόχος της σχετικής διαδικασίας θα είναι να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες που έχουν επιλεγεί να συνιστούν «κίνδυνο» για την ασφάλεια των χωρών όπου πρόκειται να μεταφερθούν. Σύμφωνα με τα εν λόγω σχέδια, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν φέρονται να εξετάζουν ενδεχόμενη εμπλοκή στη διαδικασία επιλογής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτούνταν περισσότερος χρόνος.

Τα παραπάνω σημαίνουν πλήρες «φιλτράρισμα» των προσφύγων και μάλιστα χωρίς καν την εμπλοκή του ΟΗΕ, για να αποφευχθούν… «χρονοβόρες» και, προφανώς, «περιττές» διαδικασίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι «χάρτες» για τους πρόσφυγες και οι διεθνείς συμφωνίες για την προστασία τους.

Να θυμίζουμε, επίσης, σε αυτό το σημείο, ότι η ΕΕ έχει ήδη από το 2005 υιοθετήσει στρατηγική για την εισροή «επιλεγμένων» προσφύγων και μεταναστών – στην ουσία φθηνού και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού – και προφανώς οι παραπάνω αποφάσεις παραπέμπουν στο «τερπνόν μετά του ωφελίμου»…

Κατά τ’ άλλα, σημερινό δημοσίευμα της Bild που επικαλείται επίσημα στοιχεία κυβερνητικών κύκλων υποστηρίζει ότι από τις αρχές του χρόνου μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στη Γερμανία. Ενώ τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί 65.000 πρόσφυγες, τον Φεβρουάριο ήταν 37.500 ενώ τις πρώτες δέκα μέρες του Μαρτίου μόλις 2.900.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ζητά από την Μέρκελ να δώσει ένα τέλος στον «αγώνα δρόμου των προσφύγων», που έχουν προορισμό τους τη Γερμανία, θέτοντας η ίδια ανώτατα όρια στον αριθμό αυτών που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα της.

Σε σημερινές συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» και «Έστεραϊχ», ο Φάιμαν επισημαίνει πως η κατανομή των προσφύγων δεν λειτουργεί, επειδή οι πρόσφυγες ελπίζουν ότι θα έλθουν στη Γερμανία.

Στη σημερινή ειδησεογραφία του αυστριακού Τύπου σημειώνεται, εξάλλου, πως σε δηλώσεις του από τη χθεσινή συνάντηση εργασίας των ηγετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης στο Παρίσι, στις οποίες συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως «στον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν πιο ευχάριστο εάν οι πρόσφυγες μόνον διέρχονταν από την Ελλάδα, ωστόσο στο προσφυγικό δεν τίθεται θέμα τι είναι πιο ευχάριστο, και έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα υπάρχει πλέον προώθηση των προσφύγων».