Εθνική Λυρική Σκηνή: Απολύοντας εν μέσω πανδημίας

Το υπουργείο Πολιτισμού δείχνει έμπρακτα το «ενδιαφέρον» του για την τέχνη...

| 11/11/2020

Δεν είναι μόνο οι καλλιτέχνες που παλεύουν να κρατήσουν το κεφάλι πάνω από τα νερά της «ελεύθερης» – να πεινάσεις – αγοράς, από τα πρώτα θύματα της πανδημίας εν μέσω καπιταλισμού. Είναι και οι συνάδελφοί τους στους εποπτευόμενους από το κράτος πολιτιστικούς φορείς. Αυτό αποδείχθηκε με τον πιο κυνικό τρόπο: Με την απόλυση, μέσω της λήξης σύμβασης, ενός χορευτή, από το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το υπουργείο Πολιτισμού και η διοίκηση της ΕΛΣ, πέταξαν στον δρόμο έναν καλλιτέχνη – μάλιστα εν μέσω πανδημίας και λίγο πριν την έναρξη της καραντίνας, για να εξοντωθεί κιόλας – ο οποίος, επιπλέον, κατά κοινή ομολογία, αποτελούσε ένα από τα πιο εξαιρετικά καλλιτεχνικά αποκτήματα του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας. Με υψηλού επιπέδου σπουδές, μεταξύ άλλων και στην Κρατική Σχολή του Μπαλέτου της Βιέννης, με πλήθος συμμετοχών ως σολίστ και πρωταγωνιστής στα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας μουσικής, μπαλετικής δραματουργίας, συνεργαζόμενος με σημαντικούς χορογράφους.

Οι χορευτές του Μπαλέτου της Λυρικής προχώρησαν σε στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση με καθολική συμμετοχή, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση όλων των σωματείων της ΕΛΣ.

Αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά μπροστά σε μια ληγμένη σύμβαση;

Έλα ντε.

Να ήταν σύμβαση «σκόιλ ελικίκου» να το συζητάγαμε…

Η ανακοίνωση των σωματείων:

Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για απόλυση χορευτή

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να μην προβεί στην ανανέωση της σύμβασης εργασίας του συναδέλφου μας, ενός ταλαντούχου και ικανότατου χορευτή, ο οποίος με την παρουσία του έχει εξυψώσει την ήδη αναγνωρισμένη αξία της ομάδας χορευτών της ΕΛΣ. Πρόκειται για ένα εξαίρετο καλλιτέχνη και συνεργάτη και αυτό επιβεβαιώνεται από την καθολική συμμετοχή των χορευτών στην πρόσφατη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2/11, προς στήριξή του.

Καλούμε τη Διεύθυνση της ΕΛΣ να παραμείνει πιστή στις δηλώσεις της, ότι δεν θα προβεί σε καμία απόλυση – μη ανανέωση σύμβασης, διατηρώντας την ισορροπία και ομαλή λειτουργία του θεάτρου στην τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Εναντιωνόμαστε στη λογική της απαξίωσης των εργαζομένων και σύσσωμο το σώμα των χορευτών αλλά και οι εργαζόμενοι των άλλων ειδικοτήτων της Λυρικής απαιτούμε να πάρει πίσω η διοίκηση αυτή την άδικη απόφαση.

Τα ΔΣ των σωματείων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.