Εικαστικοί «σχολιάζουν» τις νέες «επείγουσες» καταστάσεις

“Α constant condition of emergency”

| 15/05/2017

Η έκθεση “Α constant condition of emergency” [Ι] ενδιαφέρεται να αναδείξει το επείγον ως συνθήκη στην οποία καλείται κάποιος να αντιδράσει και να βρει λύσεις . Συνήθως το επείγον προκύπτει από μια διαδικασία που ενώ εξελίσσεται σιγά και αθόρυβα εμφανίζεται αίφνης ή/και ένα  ξαφνικό γεγονός- φυσική καταστροφή, πόλεμο, οικονομικό/χρηματιστηριακό κραχ κλπ.

Τα τελευταία χρόνια – στην Ελλάδα αρχικά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο βιώνουμε ακραίες καταστάσεις που προκύπτουν ξαφνικά ή “ξεσπούν” αίφνης και έχουν ευρεία επίπτωση σε πολιτικό, κοινωνικό ή και ατομικό επίπεδο. Ελλείψει της εύρεσης λύσεως ως αντίδραση/απάντηση δημιουργείται μία νέα συνθήκη στην οποία επιβιώνουμε εντός αυτού του νέου πλαισίου που δημιουργείται –άλλες φορές συνηθίζοντας αυτή τη παθογένεια και άλλες απλά αδιαφορώντας για την ίδια την κατάσταση. Η έννοια του επείγοντος ως κάτι «σύντομο, ξαφνικό» έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του μόνιμου. Αυτή την οξύμωρη και παθογενή κατάσταση στοχεύει να σχολιάσει η εικαστική αυτή έκθεση μικτών μέσων.

Ακριβώς αυτή την συνθήκη που συνδιαμορφώνεται μέσα από ετερόκλητα στοιχεία-αντιθέσεις και παράδοξα θέλει να σχολιάσει  η παρούσα έκθεση απευθύνοντας ερωτήματα. Αφορμές για συζήτηση αποτελεί η οικονομία στην Ελλάδα και διεθνώς, οι ροές προσφύγων, η έννοια της ταυτότητας που αναδιαμορφώνεται και ανασκευάζεται, η παράδοση, αλλά και θέματα που αφορούν το ενδόμυχο και το εσωτερικό και αντλούν το προβληματισμό τους από το διεθνές πολιτικό προσκήνιο – (κατάσταση στην Τουρκία, εκλογές στην Αμερική, Brexit) και μετουσιώνονται σε ιδέες σκέψεις αλλά και ένα παγκοσμιοποιημένο “ντόμινο” όπου επικρατεί ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Αυτή η έκθεση αποτελεί το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου πρότζεκτ.

Eπιμελήτρια: Εύα Κέκου

Καλλιτέχνες που μετέχουν: Lanfranco Aceti, Νίκος Μπρανίδης, Στέλλα Καπεζάνου, Μπάμπης Καραλής, Anna Khodorkovskaya, Άνθια Λοϊζου, Παναγιώτης Νέζης, Άγγελος Σκούρτης, Αντώνης Βάθης, Απόστολος Ζερδεβας.

18361403_10154848707636865_912301081_n (1)

“ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ #1” Μια ανατροπή της προοπτικής.

Μια λαϊκή προσευχή. Ένα αφιέρωμα στην εφήμερη ποιότητα των πραγμάτων . Mια πράξη αποστασιοποίησης από αυτό που μας χωρίζει σήμερα να για βλέπουμε αυτό που πάντα, μας ενώνει.

Base GALLERY, Booze, Κολοκοτρώνη 57, Μοναστηράκι, Αθήνα
Διάρκεια: 6 – 25 Μαΐου 2017
Ώρες λειτουργίας: 12.00 – 21.00