Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι:

Ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον κορυφαίο δημιουργό του κινηματογράφου

| 13/02/2015

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να παρουσιάσει το αφιέρωμα “Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι”. Ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι με ολόκληρη τη φιλμογραφία του κορυφαίου δημιουργού, ο οποίος άλλαξε την κινηματογραφική εμπειρία σμιλεύοντας το χρόνο και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες-σύμβολα για την πίστη, την εξορία, τη μνήμη.

Το έργο του Ταρκόφσκι είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα των κορυφαίων εκφραστών του: Ρομ, Ντοβζένκο, Αϊζενστάιν. Συνθέτει, όμως, μια απολύτως προσωπική κινηματογραφική γραφή που κατατάσσει τον δημιουργό ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Η μεταφυσική, η πολυσήμαντη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ζητήματα πίστης και θυσίας, το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαπότισαν τη φιλμογραφία του Αντρέι Ταρκόφσκι και καθόρισαν τη διαρκή και εναγώνια προσπάθειά του να συνθέσει την απόλυτη κινηματογραφική εικόνα, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία Mosfilm. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, του Ρωσικού κινηματογραφικού αρχείου Gosfilmofond of Russia και της Σουηδικής Ταινιοθήκης Svenska Filminstitutet.

tarkovski

[hr]

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει: 

►Ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι: 

Επτά (7) ταινίες μεγάλου μήκους του Αντρέι Ταρκόφσκι (κάποιες από αυτές για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακές βερσιόν), μία από τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του, καθώς και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του Αντρέι Ταρκόφσκι (συν-σκηνοθεσία Τονίνο Γκουέρα) “Ο χρόνος του ταξιδιού” / “Tempo di Viaggio” (1983, 62΄),  το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του ρεπεράζ στην Ιταλία για την ταινία “Νοσταλγία”, και προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Οι Ταινίες του Αφιερώματος:

 • Το βιολί και ο οδοστρωτήρας / Katok I skripka (1960, 46΄)
 • Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν / Ivanovo detstvo (1962, 90΄) *
 • Αντρέϊ Ρουμπλιόφ / Andrei Roublyov (1968, 185΄) *
 • Σολάρις / Solaris (1971, 165΄) *
 • Ο καθρέφτης / Zerkalo (1974, 110΄) *
 • Στάλκερ / Stalker (1979, 160΄)
 • Νοσταλγία / Nostalghia (1983, 125΄)
 • Ο χρόνος του ταξιδιού / Tempo di Viaggio (1983, 62΄) Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
 • Η θυσία / Offret (1986, 150΄)

*Προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακές βερσιόν DCP

[hr]

►Ντοκιμαντέρ για το έργο του Ταρκόφσκι: 

Μέσα από τρία (3) ντοκιμαντέρ τριών τελείως διαφορετικών κινηματογραφιστών, του Chris Marker, του Michael Leszczylowski (μοντέρ στην ταινία “Η Θυσία”) και του Ebbo Demant, θα δούμε το κινηματογραφικό σύμπαν του Ταρκόφσκι ειδικά την περίοδο που γύριζε την τελευταία ταινία του, τη “Θυσία”, φωτίζοντας με διεισδυτική ματιά τα τελευταία χρόνια της ζωής του κορυφαίου δημιουργού.

Ντοκιμαντέρ:

 • Σκηνοθεσία Αντρέϊ Ταρκόφσκι / Regi Andrej Tarkovsky Σκηνοθεσία: Michael Leszczylowski (1988, 100΄)
 • Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: η εξορία και ο θάνατος του Αντρέι Ταρκόφσκι / Auf der Suche nach der verlorenen Zeit. Andrej Tarkowskijs Exil und Tod Σκηνοθεσία: Ebbo Demant (1988, 131΄)
 • Μια ημέρα του Αντρέι Αρσένεβιτς / Une journée de Andrei Arsenevitch Σκηνοθεσία: Chris Marker (2000, 55΄)

[hr]

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα Προβολών (πατήστε πάνω για καλύτερη ανάλυση):

A.Tarkovsky-Program_BW-A4_NEW-page-001 (1)

[hr]

►Έκθεση :

Στο πλαίσιο του αφιερώματος η Ταινιοθήκη θα φιλοξενήσει στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου και έκθεση εικαστικών με τίτλο “Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης” σε επιμέλεια Χριστίνας Ανδρουλιδάκη. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μια εγκατάσταση, video projections και φωτογραφίες. Σύντομα θα αποσταλεί ξεχωριστό δελτίο τύπου.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε φωτογραφικά και βίντεο-έργα τα οποία πραγματεύονται την Κρίση ως ένα φαινόμενο οικουμενικό, ιδωμένο μέσα από την έν- νοια του Χρόνου.

Οικονομική κρίση, διάβρωση των ατομικών δικαιωμάτων, κρίση των φυσικών πόρων, θρησκευτικός και εθνικός φανατισμός, κοινωνική πόλωση είναι μερικά από τα ζητήματα που εξετάζονται.

Παράλληλα η έκθεση μετατοπίζει το κλασικό μοντέλο παρουσίασης μιας μονάχα ομάδας καλλιτεχνών-δημιουργών και επεκτείνεται εκθέτοντας ανάμεσά τους και μία σειρά από ταινίες-συνεντεύξεις από το διεπιστημονικό ίδρυμα τέχνης Izolyatsia.

Συμμετέχουν:
mentalKLINIK, Rivane Neuenschwander, Richard Whitlock, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Πέτρος Ευσταθιάδης, Απόστολος Ζερδεβάς, Τζένη Μαρκέτου*, Νίκος Μάρκου, Γιώργος Πρίνος και το Ίδρυμα IZOLYATSIA*.

* Το έργο της Τζένης Μαρκέτου και τα βίντεο από το Izolyatsia θα προβληθούν στο Β’ μέρος της έκθεσης το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα.


[hr]

INFO

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΛΑΪΣ
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136
(Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα
Τ. (210) 3609695, 3612046
F. (210) 3628468
[email protected]
www.tainiothiki.gr
www.facebook.com/tainiothikigr
www.twitter.com/tainiothikigr

tarkovsky