«Εισιτήριο» στον καθημερινό φασισμό

Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας εκ μέρους ελεγκτών στα ΜΜΜ

| 05/09/2016

Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας εκ μέρους ελεγκτών προς ανθρώπους που δεν έχουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τεκμηριώνοντας την διαπίστωση, ότι απέναντι στις τραγικές, για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, συνέπειες της κλιμάκωσης και εμβάθυνσης της συστημικής κρίσης, το κράτος και οι οργανισμοί του, οι οποίοι όλο και περισσότερο λειτουργούν με αμιγώς αγοραία κριτήρια, απαντούν με όρους καταστολής, η οποία φέρει όλο και πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά συντονισμού.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο indymedia.org, την περασμένη Πέμπτη, 1η Σεπτέμβρη, έλαβε χώρα «άλλο ένα επεισόδιο κοινωνικού κανιβαλισμού» στην γραμμή του τρένου Πειραιάς – Χαλκίδα. Πρόκειται για ένα δρομολόγιο που χρησιμοποιούν συχνά οι πρόσφυγες του hot spot των Αφιδνών. Σύμφωνα με την καταγγελία, «γνωστος ελεγκτής της γραμμής επιχείρησε να κατεβάσει όλους τους πρόσφυγες που γυρνούσαν πίσω στο hot spot με την πρόφαση πως δεν είχαν εισιτήριο και “είναι αδικία να πληρώνετε εσείς και αυτοί να μπαίνουν τζάμπα και να κάθονται κιόλας ενώ εσείς που πληρώνετε να είστε όρθιοι”».

Κάποιοι επιβάτες απάντησαν ότι δεν νιώθουν καθόλου «ριγμένοι» και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες το τρένο χωρίς να πληρώνουν, με αποτέλεσμα ο ελεγκτής «να κατεβάσει το κεφάλι και να συνεχίσει αυτό που αποκαλεί δουλειά, ελέγχοντας πλέον μόνο όσους δεν του έμοιαζαν μετανάστες».

Αυτό έκανε κάποιους να απαιτήσουν από τον ελεγκτή να ελέγξει τους πάντες και να κατεβάζει από το τρένο όσους δεν έχουν εισιτήριο και εκείνος… «τους παρέπεμψε σε μας “που τους υπερασπιστήκαμε κιόλας” ανοίγοντας έτσι έναν διαρκή και φωναχτό διάλογο μέσα στο βαγόνι ενώ ο ελεγκτής τσέκαρε τα εισιτήρια των “ντόπιων”». «Τα λογικά και δίκαια επιχειρήματά μας υποσκίαζαν τις κάθε λογής βλακείες που τόλμησαν να ξεστομίσουν. Κάπου εκεί οι φωνές μας σμίξανε με αυτές κάποιων τοξικοεξαρτημένων όπου – μέσα στη ζάλη τους – έλεγαν κι αυτοί το αυτονόητο. Στο Μενίδι όπου κατέβηκα κατάλαβα ότι για κάποιο λόγο έβγαλε 2 – 3 μετανάστες έξω απ’ το βαγόνι “αλλιώς δεν ξεκίναγε το τρένο” εκβιάζοντας έτσι όλους τους επιβάτες, με τη γκρίνια να κορυφώνεται. Οι 2 – 3 βγήκαν έξω έχοντάς τα χαμένα και τους πρότεινα να ξαναμπούν στο πίσω βαγόνι. Εκεί συνάντησαν μια γυναίκα ελεγκτή με πολύ σκληρότερη συμπεριφορά όπου τους έβγαλε αμέσως έξω κλείνοντας τις πόρτες και διατάζοντας το τρένο, μέσω ασυρμάτου, να ξεκινήσει αμέσως».

Το νέο αυτό περιστατικό καθημερινού φασισμού συνέβη περίπου την ίδια περίοδο με το ανάλογο και βιαιότερο στην Θεσσαλονίκη, όπου ελεγκτές του ΟΑΣΘ επιτέθηκαν εναντίον κοπέλας που δεν είχε εισιτήριο.

Δεν είναι το μόνο, ούτε το χειρότερο. Θυμίζουμε τον τραγικό θάνατο του 19χρονου, το 2013, ο οποίος πήδηξε από τρόλεϊ με προορισμό το Περιστέρι, κατα τη διάρκεια έλεγχου, καθώς δεν είχε ακυρώσει το εισιτήριο.

ελεγκτες1
Αλλά και ανάλογα περιστατικά το 2014, όπως και το γνωστό βίντεο του περασμένου Φλεβάρη, όταν «σεκιουριτάς» απαίτησε από Αφρικανό να κατέβει από το τρένο… επειδή κρατούσε τσάντα…