Εκατοντάδες υπογραφές για την υπεράσπιση του δίκαιου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα

35η ημέρα απεργία πείνας. Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται πλέον η ζωή του

| 12/02/2021

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται πλέον στην 36η ημέρα απεργίας πείνας, με τους γιατρούς να μιλούν για σοβαρές ήδη βλάβες στον οργανισμό του και για τον άμεσο κίνδυνο να επέλθει το χειρότερο. Η κυβέρνηση αγνοεί τις εκατοντάδες υπογραφές από όλο τον κόσμο, που στηρίζουν τα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, εκτιμώντας ότι το κράτος παρανομεί υπό την καθοδήγηση της ίδιας της κυβέρνησης. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 8 Ιανουαρίου, καθώς έγινε παράνομη μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας στο Δομοκό, ενώ το έγγραφο που του γνωστοποιήθηκε φαίνεται να λέει ότι μετάχθηκε (και) στον Κορυδαλλό, έτσι όπως θα ήταν το νόμιμο και, ακριβώς σύμφωνα με τον νόμο, ζητάει και ο ίδιος. Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τη  γνωστή γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, αναφέρεται ότι δεν μπορεί να του δοθεί αντίγραφο του σκεπτικού της μεταγωγής. Το έγγραφο αυτό έλαβε ο Δ. Κουφοντίνας στις 7 Ιανουαρίου 2021 και μία ημέρα μετά πήρε την απόφασή του.

Ένα από τα δεκάδες κείμενα υπογραφών που κυκλοφορούν από τον Ιανουάριο είναι και το κείμενο νομικών και δικηγόρων, όπου εξηγούν τι ακριβώς θα έπρεπε να συμβαίνει:

«Η αιφνίδια μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου όπου κρατείτο, στις φυλακές Δομοκού, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, ως προς τη νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων και τις υποκείμενες αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτές.

Όπως προέκυψε από τα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον συνήγορο, γεννώνται ερωτήματα που αφορούν:

– Τόσο την επάρκεια της αιτιολογίας μιας τέτοιας μεταγωγής, καθώς η τυπική επίκληση των άρθρων του νόμου δεν επαρκεί για την αιτιολόγηση μιας δυσμενούς ατομικής πράξης της Διοίκησης

– Όσο και την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, καθώς προκύπτει ότι η μεταγωγή έγινε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας και δεν προκύπτει να υπάρχει απόφαση από το νόμιμο όργανο την ΚΕΜ, που να επικυρώνει την απόφαση αυτή, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί το σώμα, ο αριθμός πρωτοκόλλου, η ημερομηνία και το περιεχόμενο της επικαλούμενης προηγούμενης απόφασης της ΚΕΜ, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί κατά το περιεχόμενο της.

– Η εφαρμογή στο πρόσωπο του κρατούμενου των διατάξεων του δυσμενέστερου, μεταγενέστερου νόμου 4760/2020, όπως αναφέρεται, είναι προβληματική, καθώς, όπως η θεωρία επισημαίνει, το δίκαιο της έκτισης της ποινής αποτελεί ουσιαστικό ποινικό δίκαιο και ως εκ τούτου δυσμενέστερες διατάξεις δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής στον εκτίοντα ποινή, για τον οποίο πρέπει να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του επιεικέστερου νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Κ.

– Δεν προκύπτει ο λόγος για τον οποίο καθίσταται επείγουσα η μετακίνηση του κρατούμενου καθ’ ον χρόνο υπάρχει αναστολή των μεταγωγών στα πλαίσια των μέτρων λόγω της υγειονομικής κρίσης,

– Δεν προκύπτει να υφίσταται λόγος ειδικής μεταχείρισης που να συνδέεται με την διαγωγή του κρατουμένου κατά την διάρκεια της κράτησης του, παρότι είναι το μόνο κριτήριο για δυσμενή μέτρα σε βάρος του, ούτε γίνεται επίκληση τέτοιου στοιχείου,

– Επιπλέον προκύπτει ότι στη μεν Κασσαβέτεια, όπως και στον Κορυδαλλό, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα Covid-19, ενώ έχουν αναφερθεί αντίθετα στις φυλακές Δομοκού.

Τέλος, προκαλεί προβληματισμό η αναφορά στην άνω έγγραφη απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία ο κρατούμενος μετήχθη στον Κορυδαλλό, γεγονός που η Γενική Γραμματεία πρέπει να επιβεβαιώσει και αποδείξει, καθώς αμφισβητείται από τον ίδιο και τον συνήγορό του, και υποστηρίζεται ότι δεν επαρκούσε ο χρόνος μιάμιση ώρας διαδρομής για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μεταγωγή πριν από την μεταγωγή του στον Δομοκό.

Είναι ανεπίτρεπτο να ψεύδεται η Διοίκηση κατά την έκδοση των απαντήσεων της στους πολίτες.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες η μεταγωγή, η οποία συνδέεται κατά το έγγραφο με τις διατάξεις του νόμου 4760/20, που έχουν καταγγελθεί ως φωτογραφικές και οι οποίες όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλή, έγιναν με στόχευση στον συγκεκριμένο κρατούμενο, για την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης του οποίου είχε προηγηθεί δέσμευση εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος, δημιουργεί υπόνοιες ειδικής διακριτικής μεταχείρισης του κατά παράβαση του νόμου.

Το Κράτος Δικαίου δεν επιτρέπεται να εκτρέπεται των κανόνων του δικαίου για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να παράσχει εξηγήσεις και να προβεί άμεσα στην ανάκληση των παράνομων πράξεων και ενεργειών σε βάρος του κρατουμένου και να αποκαταστήσει το δίκαιο».

(Η λίστα με τα ονόματα όσων υπογράφουν το κείμενο είναι διαθέσιμη, όπως και οι συλλογικότητες και φορείς, καθώς και τα ονόματα των γιατρών, των καλλιτεχνών και διανοούμενων, των πανεπιστημιακών, των προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τις Η.Π.Α.)

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Διεθνής Αμνηστία την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου:

Όσον αφορά την υπόθεση του 63χρονου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μακρά απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας στη φυλακή Δομοκού αντί για τη σύμφωνη με τον πρόσφατο νόμο 4760/2020 μεταφορά του στη φυλακή Κορυδαλλού, η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει έντονα τις ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να παράσχουν στον κρατούμενο πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις με τη μεταγωγή του από την Κασσαβέτεια, καθώς και στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων. Η οργάνωση έχει ενημερωθεί από τη συνήγορο του κρατούμενου ότι η αποτυχία των αρχών να παρέχουν τέτοια πρόσβαση του έχει στερήσει την ευκαιρία να προσφύγει κατά αυτών των αποφάσεων.
? Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης ενημερωθεί ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε από τη φυλακή της Κασσαβέτειας στη με υπερπληθυσμό φυλακή Δομοκού κατά παράκαμψη της απόφασης των αρχών για αναστολή των μεταγωγών κρατουμένων την περίοδο της πανδημίας, όπου πρέπει να μοιράζεται ένα κελί με άλλους δύο κρατουμένους. Η οργάνωση επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στους Στοιχειώδεις Κανόνες των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων (Κανόνες Μαντέλα) που προβλέπουν κάθε κρατούμενος/η να έχει ένα κελί ή ένα δωμάτιο μόνος/η του/της και οι κρατούμενοι/ες να κατανέμονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε φυλακές κοντά στο σπίτι τους ή σε χώρους κοινωνικής αποκατάστασης.
Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει εκ νέου ότι οι κρατούμενοι/ες σε απεργία πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στην υγεία. Θα πρέπει να έχουν επαρκή πρόσβαση σε πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική ηθική, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εμπιστευτικότητας, της αυτονομίας και της εν επιγνώσει συναίνεσης. Η απεργία πείνας ενός ατόμου δεν πρέπει να επηρεάζει αρνητικά οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υγειονομικής του περίθαλψης. Οι αρχές δεν πρέπει ποτέ να απαιτούν από τους επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν απεργούς πείνας να ενεργούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο αντίθετα προς την επαγγελματική τους κρίση ή την ιατρική ηθική.
? Η Διεθνής Αμνηστία επιθυμεί επίσης να δηλώσει εκ νέου τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων ανέδειξε συστημικά προβλήματα στις ελληνικές φυλακές, όπως ο υπερπληθυσμός, εκτεταμένες ελλείψεις όσον αφορά την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στις φυλακές, και η χρόνια έλλειψη προσωπικού. Οι πρόσφατες στατιστικές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ενδεικτικές για τον υπερπληθυσμό που υπάρχει στις περισσότερες φυλακές. Για παράδειγμα, η φυλακή Ιωαννίνων έχει χωρητικότητα 66 κρατουμένων και κρατεί 128, της Κομοτηνής έχει χωρητικότητα 162 ατόμων και κρατεί 316, ενώ του Δομοκού έχει χωρητικότητα 600 ατόμων και κρατεί 713.
❗️Η Διεθνής Αμνηστία επιθυμεί να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές ότι οι κρατούμενες/οι και το προσωπικό φυλακών που είναι συχνά υπερπλήρεις αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, σε ένα περιβάλλον όπου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, όπως η φυσική αποστασιοποίηση και η απομόνωση. Οι συνθήκες στις φυλακές καθιστούν επίσης δύσκολη τη διατήρηση των προτύπων υγιεινής, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους μετάδοσης και εξάπλωσης της νόσου.
❗️Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία, η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κρατούμενοι/ες έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού και του αντισηπτικού, ώστε να είναι σε θέση να διατηρούν το απαραίτητο επίπεδο υγιεινής. Επιπλέον, οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών, όπως η απελευθέρωση παιδιών και προδικαστικών κρατουμένων, καθώς και η πρόωρη ή υπό όρους απελευθέρωση κρατουμένων, ιδίως όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι/ες κρατούμενοι/ες ή οι κρατούμενες/οι με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Για συλλογή υπογραφών:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/proedro_tis_dimokratias_prothypoyrgo_ypoyrgo_ygeia_o_apergos_peinas_dimitris_koyfontinas_na_metahthei_amesos_sti_fylaki_korydalloy/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-1166680-o_apergos_peinas_dimitris_koyfontinas_na_metahthei_amesos_sti_fylaki_korydalloy&utm_term=tlAPrb%2Bel