Εκδήλωση για τις διεθνείς εξελίξεις: Brexit, Trump, Τουρκία, Γαλλία

Προσπαθώντας ο καπιταλισμός να διαχειριστεί την κρίση του. Η απάντηση των λαών.

| 28/05/2017

Μια δεκαετία, σχεδόν, συμπληρώνεται από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Αντί για το ξεπέρασμα της και ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, έχουμε την παγίωση της ως μια νέα κανονικότητα για την παγκόσμια οικονομία. Η επίθεση στους μισθούς, τα εργατικά δικαιώματα, τα δημόσια αγαθά και τις δημοκρατικές ελευθερίες, όχι μόνο δεν απλά δεν σταματά, αλλά διευρύνεται και βαθαίνει με την απειλή του πολέμου να ρίχνει τη σκιά της και να μπαίνει στην επικαιρότητα της πολιτικής συζήτησης ακόμα και για κράτη που θεωρούσαν ότι είχαν αφήσει πίσω τους τον πόλεμο οριστικά.
Σήμερα αυτή η κρίση παίρνει νέα χαρακτηριστικά, αποσταθεροποιώντας ολόκληρες περιοχές του κόσμου, η αστική τάξη φαίνεται έτοιμη να πάρει ρίσκο για την πολιτική της διαχείριση.
Οι εκλογές στη Γαλλία φανέρωσαν ξεκάθαρα την κατάσταση και τις επιλογές που κατευθύνεται το μεγάλο κεφάλαιο. Από τη μία η παράδοση της πολιτικής ολοκληρωτικά στα χέρια των τεχνοκρατών του τραπεζικού τομέα (Μακρόν) από την άλλη ο εκσυγχρονισμένος φασισμός (Λεπέν). Αν η Γαλλία τελικά οδηγήθηκε στην πρώτη επιλογή δεν έγινε το ίδιο στις ΗΠΑ με την εκλογή Τραμπ. Σχεδόν ταυτόχρονα οι αστικοί δημοκρατικοί θεσμοί γίνονται εργαλείο στα χέρια μερών του κεφαλαίου για την αναβίωση του εθνικισμού και του αυταρχισμού (δημοψηφίσματα σε Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία).
Ανακατατάξεις που φέρνουν αποσταθεροποίηση σε όλα τα μέτωπα που συγκρούονται διαφορετικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Από την ανατολική Ευρώπη έως τον Ειρηνικό η στρατικοποίηση εντείνεται, ενώ ο πόλεμος στη Συρία μετά από 6 χρόνια μαχών με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες κάθε άλλο παρά φαίνεται να οδηγείται σε τερματισμό.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση νέες μορφές αγώνα κάνουν την εμφανή την παρουσία τους και ανοίγουν ρήγματα στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Κινήματα όπως το «Nouit debout» και το «Black lives matter» διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάσχεση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Η εργατική λέσχη Κερατσινίου – Δραπετσώνας διοργανώνει μια εκδήλωση – συζήτηση για τις διεθνείς εξελίξεις με στόχο να συζητήσουμε και να αναγνωρίσουμε μαζί τον ρόλο αυτών των εξελίξεων στις ζωές μας, πως και γιατί αυτές παίζουν ρόλο και τελικά φτάνουν να καταστρέφουν ζωές ανθρώπων είτε με τον πόλεμο είτε με την ειρήνη τους.

Συμμετέχουν:

Β.Λιόσης-Συγγραφέας/Μαθηματικός
Κ.Ράπτης-Δημοσιογράφος
Κ.Γούσης-Δικηγόρος

Info:

Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας

Αθ.Μιαούλη 1 & Λεωφ.Δημοκρατίας

19.30