Εκδήλωση για το βιβλίο των 5 Κουβανών που φυλακίστηκαν, επί 16ετίας, στις ΗΠΑ

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί», σήμερα, στον Πολιτιστικό χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα»

| 26/05/2017

Το βιβλίο «Οι φτωχοί είναι που υφίστανται την αγριότητα του συστήματος ‘δικαιοσύνης’ των ΗΠΑ» – Οι Πέντε Κουβανοί μιλούν για τη ζωή τους μέσα στην εργατική τάξη των ΗΠΑ, παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» την Παρασκευή 26 Μάη, 7μ.μ., στον Πολιτιστικό Χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα», Χάριτος 6, στο Κολωνάκι.  Θα χαιρετίσει η πρέσβης της Κούβας, Ζέλμις Μαρία Κορτίνα Ντομίνγκες και ομιλητές θα είναι ο Γιάννης Τσαλαβούτας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί», ο Μπάμπης Μισαηλίδης, από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα, ενώ θεατρική ανάγνωση θα γίνει από τον Τάκη Βαμβακίδη.

Οι πέντε Κουβανοί επαναστάτες, οι οποίοι επί δεκαέξι χρόνια κρατούνταν στις φυλακές των ΗΠΑ λόγω της δράσης τους για την υπεράσπιση της Κούβας απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις από βορειοαμερικανικό έδαφος απελευθερώθηκαν τον Δεκέμβρη του 2014. Απελευθερώθηκαν χάρη στην αλύγιστη αξιοπρέπειά τους, την αντίσταση του κουβανικού λαού και σε ένα εντεινόμενο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Η συμπεριφορά τους ενσαρκώνει υποδειγματικά την επαναστατική φυσιογνωμία και τις αξίες της σοσιαλιστικής Κούβας.

 Όπως αναφέρει ο Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί», στο σημαντικό αυτό νέο βιβλίο, οι Πέντε (Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες) περιγράφουν την αγριότητα του καπιταλιστικού συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μιλούν για την αλληλεγγύη που έδωσαν και πήραν από τα ταξικά τους αδέλφια στη φυλακή, αλλά και για τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κούβα, απέναντι σε μια αυτοκρατορία που διατηρεί τον στόχο της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στο νησί.