Εκδήλωση: "Η Ε.Ε. σε κρίση. Μαρξιστικές συμβολές διερεύνησης",

Από το περιοδικό Τετράδια Μαρξισμού και την Πρωτοβουλία αγώνα κατά της ΕΕ "διΕΕξοδος", 6/3/2017

| 06/03/2017

Το περιοδικό Τετράδια Μαρξισμού και η Πρωτοβουλία αγώνα κατά της ΕΕ “διΕΕξοδος” συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα “Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση. Μαρξιστικές συμβολές διερεύνησης”.

Στο editorial του δεύτερου τεύχους του περιοδικού διαβάζουμε: “Οι προσεγγίσεις που επιδιώκουν να ερμηνεύσουν τη σημερινή κρίση δίνοντας έμφαση σε συγκυριακούς και τυχαίους παράγοντες αποδεικνύονται επιδερμικές. Το αντίθετο συμβαίνει: Είναι τα δομικά χαρακτηριστικά αυτής της μορφής και τάσης καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που δυναμιτίζουν τα θεμέλιά της. Όταν μέσα στην ίδια τη σύνοδο οι επιτελείς της ΕΕ κάνουν λόγο για αδυναμία να πειστούν οι ευρωπαϊκοί λαοί για την ευρωπαϊκή προοπτική εξαιτίας της μεγάλης όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, ομολογούν στην ουσία ότι η οξυμμένη κρίση της ΕΕ πηγάζει κυρίως από την άσβεστη και συνεχώς εξελισσόμενη (και μεταλλασσόμενη) αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στην εργατική τάξη κάθε χώρας-μέλους και στην αστική τάξη της χώρας της αλλά και στις συνασπισμένες αστικές τάξεις της ΕΕ. Η καπιταλιστική κρίση, η παρατεταμένη περίοδος «ισχνών αγελάδων», στην οποία ακόμη και μια «ανάπτυξη» της τάξης του 1% θεωρείται επιτυχία, ενώ στο παρελθόν εθεωρείτο απλή «αναπήδηση της (ψόφιας) γάτας» μετά την πτώση της, δεν επιτρέπει παραχωρήσεις στο «κοινωνικό ζήτημα». Αντίθετα, απαιτεί κοινωνικό πόλεμο υψηλής έντασης.”

Οι μελέτες των δύο εγχειρημάτων θα συναντηθούν στη συζήτηση που θα λάβει χώρα στο βιβλιοπωλείο ΚΨΜ στην οποία εισηγητές θα είναι οι:
Παντελής Βαϊνάς, εκπαιδευτικός, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ “διΕΕξοδος”
Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “Τετράδια Μαρξισμού”
Διονύσης Τζαρέλλας, Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας, μέλος Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “Τετράδια Μαρξισμού”

17097212_1366687940061117_1868073690059144518_o

Info:

Βιβλιοπωλείο ΚΨΜ, Κιάφας 3 & Ακαδημίας

6 Μαρτίου 2017, 19.00