Εκλογές για την Μεγάλη Βρετανία στις 8 Ιουνίου

Οι συνέπειες του Brexit συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται

| 18/04/2017

Με μια αιφνιαστική ανακοίνωση το μεσημέρι της Τρίτης, η (προσωρινή όπως αποδείχθηκε) πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας  Τερέζα Μέι προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών στη Γηραιά Αλβιόνα. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα στις 8 Ιουνίου

Υπό κανονικές συνθήκες, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα έβλεπε εκλογές νωρίτερα από το 2020. Η ίδια δικαιλόγησε την απόφαση αυτό φέρνοντας ως επιχείρημα τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήθει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit, οι διαδικασίες για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει. Η ίδια πρόσθεσε πως ” η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική ενότητα.”

«Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό», δήλωσε και σημείωσε πως θα καταθέσει αύριο τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Το Σύνταγμα της χώρας ορίζει πως για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών απαιτείται η υποστήριξη του σχετικού νομοσχεδίου από τα δύο τρίτα της Βουλής. Από την τωρίνη σύνθεση του κοινοβουλίου, μόνο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει δηλώσει στο παρελθόν πως θα υποστήριζε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δείτε την δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού παρακάτω