Εκλογές στις ΗΠΑ: Οι εξισώσεις του χάους
Είναι οι πιο παράδοξες, διχαστικές και εκρηκτικές εκλογές από την εποχή του εμφυλίου.

Ουρές σχηματίζονται έξω από εκλογικά τμήματα. Σχεδόν 100 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει. Το δεύτερο κύμα του COVID19 καλπάζει και θερίζει. Σφυριά χτυπούν και πριόνια βουίζουν σε πολλές αμερικανικές πόλεις, καθώς μαγαζιά θωρακίζονται για αύριο, δηλαδή την επομένη των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Wall Street συνεχίζει τις κρίσεις πανικού, ενώ ο Τοπ Γκαν, Τομ Κρουζ, καλεί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στα οδοφράγματα».
Είναι οι πιο παράδοξες, διχαστικές και εκρηκτικές εκλογές από την εποχή του εμφυλίου. Οι αριθμοί και τα στατιστικά των εκλογών απλώς προκαλούν μεγαλύτερο χάος. Ένα χάος που έχει προκληθεί σταδιακά, την τελευταία κυρίως 20ετία, με τη συνεχώς φθίνουσα και παρακμιακή πορεία της ως «η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη» και τον πόλεμο που μεταφέρθηκε αναπόφευκτα και στο εσωτερικό της.
Εκλογές που συντελούνται με φόντο μία εξέγερση που αποκάλυψε όλες τις χαίνουσες πληγές της πλέον ταξικής κοινωνίας του πλανήτη. Εξέγερση για την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ, δολοφονία ρουτίνας για το αστυνομικό/βιομηχανικό σύμπλεγμα. Εξέγερση που έγινε μέσα σε λοκντάουν και την πανδημία να προκαλεί γενοκτονία των ταξικά απόβλητων και περιθωριοποιημένων, οι οποίοι ολοένα και πληθαίνουν. Είναι οι «παράπλευρες απώλειες» του πολέμου του κεφαλαίου, που μαίνεται διαρκώς και το πρώτο δείγμα γραφής του ήταν οι εκλογές του 2000, στη αναμέτρηση τότε μεταξύ του Τζορτζ Ουόκερ Μπους και του Αλ Γκορ. Τότε, ο καπιταλισμός έδειξε πως δεν είχε τη λύση στο τσεπάκι. Χρειάστηκε ένα μίνι συνταγματικό πραξικόπημα (μέσω της αλλοίωσης του αποτελέσματος στη Πολιτεία της Φλόριντα όπου, εντελώς τυχαία κυβερνήτης ήταν ο Τζεμπ Μπους, αδελφός του μετέπειτα προέδρου) και το γόρδιο δεσμό τον έλυσε, μετά από ένα μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο. Στις 12 Δεκεμβρίου ανακήρυξε τον Τζ. Ου. Μπους πρόεδρο και ο Αλ Γκορ αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση, αν και αναμφισβήτητα είχε κερδίσει και την καθολική ψήφο και την πλειοψηφία του εκλεκτορικού σώματος.
Για ένα τμήμα αναλυτών, υπάρχει η εκδοχή το σκηνικό να επαναληφθεί, και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ένα σπλάτερ σήριαλ για πολύ γερά νεύρα να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπάρχουν ακόμη τρεις εκδοχές. Ο Τζο Μπάιντεν να κερδίσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει και ίσως η πιο αισιόδοξη να κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν με πολύ μεγάλη διαφορά, τόση που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.
Μέχρι χτες το βράδυ, 98 εκατομμύρια είχαν ήδη ψηφίσει, αριθμός ρεκόρ, ειδικά υπό το σκεπτικό πως στις εκλογές του 2016 είχαν ψηφίσει συνολικά 138 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Αν τα έξιτ πολς επιβεβαιωθούν, ο Μπάιντεν ήδη προηγείται του Τραμπ κατά 25 εκατομμύρια ψήφους. «Μην πιστεύετε σε δημοσκοπήσεις και έξιτ πολς» δυσοίωνα μας νουθετεί ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ από τις σελίδες του βρετανικού Independent. «Η ψήφος προς το Τραμπ πάντα υποτιμάται και αυτό γιατί οι οπαδοί του έχουν μία βαθιά δυσπιστία προς το “βαθύ κράτος”». To «βαθύ κράτος» δεν είναι άλλο από την οικονομική ολιγαρχία που εδράζει στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις, δηλαδή τα ανώτερα και μεσαία στρώματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το μεγάλο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τους κολοσσούς της τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας. Είναι, επίσης η πολιτική, ακαδημαϊκή ελίτ και κυρίως τα ΜΜΕ που έχουν αναλάβει τον ειδικό ρόλο της «παροχής υπηρεσιών» με διόλου ευκαταφρόνητες απολαβές.
Είναι αυτό το «βαθύ κράτος» που κονιορτοποίησε ένα ακόμη ρεκόρ στις σημερινές εκλογές: Τις δαπάνες της εκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων, δαπάνες και ποσά που συγκεντρώθηκαν κυρίως από εταιρείες. Συνολικά περισσότερα από 14 δισ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δισ. δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο, σύμφωνα με μελέτη του Center for Responsive. Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες-κλειδιά με διαφημιστικές καταχωρίσεις, είναι πρώτη στις δαπάνες. Στον αντίποδα η πανδημία ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 230.000, τα κρούσματα πλέον πλησιάζουν τα 100.000 ημερησίως και οι νεκροί τους 1.000. Ωστόσο χρήματα για τη υγεία δεν υπάρχουν…
Αυτά τονίζουν οι οπαδοί τους Τραμπ, αυτό το ετερόκλητο πλήθος δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από τις αποβιομηχανοποιημένες μεσοδυτικές πολιτείες, τους γκετοποιημένους των μεγαλουπόλεων, τα κατώτερα στρώματα που θεωρούν ότι πλήττονται από την ανεξέλεγκτη «λαθρομετανάστευση» και την παγκοσμιοποίηση, αυτούς που δεν έχουν εισπράξει δολάριο από την αύξηση της παραγωγικότητας (αύξηση που ισοδυναμεί με εργασιακή δουλεία) τα τελευταία 40 χρόνια, τους αγανακτισμένους από τη διαφθορά του κατεστημένου και την προσφυγή και προσήλωση στους πυλώνες διαμόρφωσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών: παραδοσιακές αξίες, πατριωτισμός και θρησκεία. Και εάν το 2016 ήταν ένα ετερόκλητο πλήθος, το 2020 δεν είναι. Σύμφωνα με άρθρο των Los Angeles Times, η πολιτική έχει επιστρέψει στο δρόμο, αλλά δεν είναι μόνο οι προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, αλλά και οι οπαδοί του Τραμπ, πιο αποφασισμένοι και ενωμένοι. «Ένα πολιτικό τσουνάμι, που προσέρχεται στις κάλπες αλλά κυρίως καταφεύγει στον ακτιβισμό» κατά την αμερικανική εφημερίδα. Το επιτελείο του Τραμπ επικαλείται πως έχει καταρρίψει το ρεκόρ εθελοντών για τις εκλογές, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε καταγράψει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008, και ήταν αυτό που έκανε τότε τη διαφορά.
Σε δεύτερο επίπεδο, ένα σημαντικό μέρος των οπαδών του Τραμπ, είναι vigilantes, και μέλη παραστρατιωτικών ομάδων, όπως τα Proud Boys, πάνοπλοι, που κάνουν ολοένα και πιο συχνά ηχηρή (και φονική) την παρουσία τους, ενώ πάνω από 5 εκατομμύρια, νέες άδειες και αγορές όπλων καταγράφηκαν το καλοκαίρι. Η αλυσίδα Wal Mart ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως σταματά την πώληση όπλων και πυρομαχικών εν όψει των εκλογών… Και δεν θα μπορέσουν να τους σταματήσουν οι Κουάκεροι* του Μέριλαντ που ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους. «Ειρηνική αντίσταση» στην περίπτωση που ενόσω ακόμη κάποιες πολιτείες συνεχίζουν την καταμέτρηση και ο Τραμπ βγει και αυτοανακηρυχτεί νικητής. Αυτό το σενάριο ισοδυναμεί με πραξικόπημα, ακόμη και εάν περιλαμβάνει θεσμικές και νομικές μάχες και όχι στρατιωτική δράση, όπως αναφέρουν οι Κουάκεροι. Και δεν είναι οι μόνοι που το λένε και το τονίζουν. Είναι ο μεγαλύτερος φόβος όλων, γιατί τότε ο εμφύλιος θα είναι προ των πυλών.
Στην συνολική εξωπραγματική εικόνα να προστεθεί και το γεωπολιτικό χάος εξαιτίας της συνεχιζόμενης παρακμής των ΗΠΑ. Όποια εξίσωση και να κάνει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα τους και κυρίως οι εκλογές δεν μπορούν πλέον να αποτελέσουν δείγμα γραφής για το μέλλον. Είναι άδηλο. Το μόνο βέβαιο: Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Η «κανονικότητα» και στις ΗΠΑ, έχει θρυμματιστεί.
* Κουάκεροι (Quakers). Ονομασία των μελών προτεσταντικής αίρεσης. Εμφανίστηκε τον 17o αι. στη Μεγάλη Βρετανία και στις αποικίες των ΗΠΑ. Ονομάζονται επίσης Κοινωνία των φίλων, αριθμώντας περί τους 120.000 πιστούς στις ΗΠΑ το 1907. Η ονομασία Κ. προέρχεται από το αγγλικό ρήμα quake (= τρέμω) και σημαίνει τρέμοντες. Πράγματι, οι Κ. καλούνταν περιφρονητικά έτσι, επειδή προέτρεπαν συχνά τους ανθρώπους να τρέμουν την οργή του θεού. Οι Κ. δεν παραδέχονται τις εκκλησίες, τα δόγματα, την Αγία Γραφή, τη θεία λειτουργία και εξαίρουν την άμεση επικοινωνία του ατόμου με τον Θεό. Πιστεύουν στην αποχή από τη βία και στην κοινοκτημοσύνη, ενώ αρνούνται να υπηρετήσουν ενόπλως τη χώρα τους