Εκλογές 2015| Web TV πάνελ :

Οι νέοι, το "νέο" και το παλιό!

| 21/01/2015

Το Περιοδικό για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας, με τη βοήθεια του The Press Project διοργανώνει, λίγο πριν την Κυριακή των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, ένα διαδικτυακό, τηλεοπτικό πάνελ – debate. Μια συζήτηση με τους νέους ηλικιακά υποψηφίους τεσσάρων από τους 22 συνολικά συνδυασμούς που συμμετέχουν στις ερχόμενες εκλογές. Συγκεκριμένα στη συζήτηση συμμετέχουν οι Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης (ΝΔ), Κώστας Γούσης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Δημήτρης Κοντοπίδης (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ) και Στέφανος Τυροβολάς (ΣΥΡΙΖΑ). 

Κατ’ αρχήν σκεφτήκαμε ότι όντως αυτές είναι οι περίεργες, κρίσιμες και ιστορικές εκλογές της μεταπολίτευσης. Οι λόγοι πολλοί. Η πενταετία του μνημονίου, η οικονομική κρίση,  η απεμπλοκή μεγάλου κομματιού των ψηφοφόρων από τα δύο κλασικά κόμματα του δικομματισμού, ο  ΣΥΡΙΖΑ του πάλαι ποτέ 4% στα πρόθυρα της κυβερνητικής εξουσίας. Αριστερές φωνές που ασκούν ήδη κριτική για προσαρμογή στον ρεαλισμό της διαχείρησης των ήδη υπαρχόντων ασφυκτικών πλαισίων.

Και οι νέοι; Οι νέοι για μια σειρά από λόγους έχουν αποτελέσει και αποτελούν ένα από τα πιο βαρετά (πλέον) κλισέ του επίσημου πολιτικού (και κατ’ εξοχήν προεκλογικού) λόγου. “Οι νέοι να μπουν στην πολιτική”, “τόπο στα νιάτα”, “παλεύουμε για το μέλλον των παιδιών μας”, “η νεολαία στο προσκήνιο” και άλλα πολλά τέτοια μηνύματα που πολλές φορές ακούγονται ταυτόχρονα από εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι νέοι όμως, έχοντας αυτή την ιδιαίτερη και προνομιακή σχέση με το μέλλον, αποτελούν όντως διαχρονικά, κρίσιμο και εκρηκτικό παράγοντα των εξελίξεων. Αυτή τη στιγμή βέβαια στην Ελλάδα κυρίως φαίνονται να αντιμετωπίζουν ένα σχεδόν απόλυτο αδιέξοδο.

Περιμένουν λοιπόν κάτι καινούριο; Κάτι «νέο»; Όχι απαραίτητα μικρής ηλικίας ή πρωτόφαντο, αλλά «νέο» σε σχέση με το υπάρχον, αυτό δηλαδή που θα επιδιώξει να καταστήσει παλιό;

Και πως εκφράζεται κάτι τέτοιο στα καίρια ζητήματα της εκπαίδευσης, της εργασίας των ελευθεριών, της αξιοπρέπειας, της μάχης για τη ζωή; Τέτοια και άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε λίγο παραπάνω με τη συζήτηση αυτή.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση : 

[br]

[br]

ekloges_live_periodiko